Barnböcker utan Blackface

I efterdyningarna av debatten om Blackface och Golliwog, så har jag hamnat i debatter om föredömliga barnböcker för afrosvenska barn. Debatten handlade ALDRIG om att det inte skulle vara okej att avbilda eller teckna svarta eller bruna i en barnbok/film, som filmmakarna hävdade och även en del debattörer hävdat.

Behöver afrosvenska barn egna barnböcker? Jag menar att de behöver barnböcker där de kan identifiera sig. Barnböcker där de framställs i sin vardag, med bruna ögon, mörk hy och ändå vara helt vanliga barn. Böcker där de kan identifiera sig utan att behöva identifiera sig med att vara ”udda” eller att vara den som sticker ut, eller den som ser annorlunda ut. Sedan tror jag i och för sig att ALLA barn borde läsa böcker där de svarta eller bruna personerna inte är en avvikelse.

Jag tror att alla mörka personer i Sverige någon gång (de flesta många gånger) upplevt situationer där de varit den ”udda”, den som sticker ut, den som okända människor kommer fram till och vill känna på håret, huden, jämföra huden mellan dem och en vit eller ljus person.

Det finns många skäl till att barn behöver sagor och leksaker där de kan identifiera sig själva och sina vänner och därför tänker jag köra lite barnbokstips i min blogg den närmsta tiden som vänder sig till afrosvenska barn men också barn med alla andra ursprung.

Sagor som handlar om just afrosvenska barn är inte helt lätta att finna, men det finns en hel del bra Afrikanska  barnböcker med svenska översättningar, så jag kommer att ge lite tips om bra barnböcker som både jag och mina barn har tyckt mycket om, med lite olika afroinriktningar till barn.

Stay Tuned…

Hela serien:

Förord: Barnböcker utan Blackface

Rita och Rita i Kudang

Nancy No-Size

Papa Diops Taxi

Chinye

Lalo trummar, Babo pekar och Binta dansar

Kwela Jamela Afrikas drottning

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Barnböcker utan Blackface

 1. Hm, min barnbok handlar om två troll och en prinsessa. Blond, får jag erkänna, eftersom jag lite driver med stereotyper.

  Men jag kanske kan hitta en karaktär till bok nr 2 som passar. Ska fundera på det.

 2. Pingback: Barnbokstipset: Rita och Rita i Kudang | Tonårsmorsa – Fatou

 3. Pingback: Barnbokstipset: Chinye | Tonårsmorsa – Fatou

 4. Pingback: Barnbokstipset: Lalo trummar, Babo pekar och Binta dansar | Tonårsmorsa – Fatou

 5. Pingback: Barnbokstipset: Papa Diops Taxi | Tonårsmorsa – Fatou

 6. Pingback: Barnbokstipset: Kwela Jamela Afrikas dotter | Tonårsmorsa – Fatou

 7. Pingback: Barnbokstipset: Nancy No-size | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Tonårsmorsa – Fatou Tonårsmorsa – Fatou Skip to content HemAnhörigBlackout DanceCrewDebatterEgo-Lista (Media)FavoritinläggFöreläsningarHelp 2 HelpKontakta migMin BokOm BloggenOm GambiaPersonligtRasismTävlingar ← Barnböcker utan Blackface […]

 2. […] Förord: Barnböcker utan Blackface […]

 3. […] Förord: Barnböcker utan Blackface […]

 4. […] Förord: Barnböcker utan Blackface […]