Den tiden har kommit nu

Igår hamnade SVT-legendaren Bo Hansson i blåsväder. Han uttalade sig i radiosportens direktsändning (utan att veta att hans uttalanden gick ut i sändning) och det har förstås väckt uppmärksamhet.

Faktum är att hans försök till förklaringar i intervjun med Aftonbladet, säger mer om hans inställning, än själva ordet ”svarting” och det är ganska illa, tycker jag!

Du ska inte be om ursäkt?

– Jag kan väl be om ursäkt… men den man ska be om ursäkt till är Radiosporten i så fall.”

Även detta:

”Svarta spelare som är uppfostrade på samma sätt och som spelar precis likadant.”

Nu är det väl så att många av oss privilegierade vita tror att detta är en engångshändelse och att det var ”olyckligt” att detta hördes precis när någon råkade säga svarting. Faktum är att det här inte alls är någon engångshändelse i vårt samhälle ute i vardagen och verkligheten. Det enda som är unikt med detta fall är att det gick rakt ut i media.

Så sent som förra veckan träffade jag en afrikansk kompis som berättade om en liknande händelse på sin arbetsplats. Hur hon hade råkat gå förbi två kollegor som pratat med varandra och den ena pratade om ”svartingar” och ”negrer”. Vad hjälper en ursäkt i efterhand? ”Jag menade inte så”, blir ganska lamt när man en gång för alla visat sin ståndpunkt och sina verkliga åsikter!!

Att denna debatt kommer tätt inpå både Liten skär och alla små brokiga och det så kallade Tintingate är inte en tillfällighet. Det handlar om en acceptans i samhället samtidigt som det handlar om de som har fått nog. De där som på vissa håll kallas både ”överkänsliga” och ”snarstuckna” i debatten. Men det finns en tid när folk får nog. Det finns en tid när man flinat med för sista gången när folk hävdar sin ”rätt” att få kalla bakverket ”negerboll”. Det finns en tid när mörka barn inte accepterar att de kallas ”invandrare” när de bott i Sverige i tre generationer. Det finns en tid när vi föräldrar till mörka barn fått nog och inte accepterar att våra barn ska behandlas som andra klassens medborgare på grund av sin hudfärg. Det finns en tid när vi måste erkänna ALLA människors lika värde!!

Jag tror att den tiden är nu.

Relaterat:

I have a Dream…

Det handlar inte om att ha avbildat en svart figur i en barnbok

Bland negerbollar och andra finska pinnar

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Den tiden har kommit nu

 1. Det som dock är problematiskt och som du inte tar hänsyn till är ju att Bosse Hansson kanske inte alls ”en gång för alla visat sin ståndpunkt och sina verkliga åsikter!!”

  Bara för att han använder ett visst ord betyder inte det att han hyser de åsikter du antyder att han har. Som han säger menade han kanske inget illa.

  Att han inte visste/brydde sig om att andra faktiskt tar illa upp oavsett vad han menar är det verkliga problemet.

  • Som jag skrev så tycker jag inte att det var ordet Swartling som var värst,även om det var illa nog. Det som visade hans verkliga ståndpunkt var de övriga citaten i mitt inlägg.

   • Antar att du råkade ut för autocorrect. 🙂

    Men hans verkliga åsikt? Att han inte vill be om ursäkt är för att han är en stolt gubbe. Det är många som är.

    Det andra citatet handlar ju helt och hållet om fotbollstaktik. Att afrikanska fotbollspelare lärt sig att spela på ett visst sätt. Ja, det hade varit bättre att använda just afrikanska och inte svarta eftersom svarta är en alldeles för generell term då det ju finns svarta människor i alla länder idag. Men om man sänker stridsyxan lite så borde det vara tämligen lätt att se.

    Jag tycker det är tragiskt hur någon som jobbat hela sitt liv med fotbollen och varit en hängiven supporter i så många år blir utkastad och behandlad med så lite respekt bara för att han råkade göra ett snedsteg och är lite vresig över medias hetsande.

 2. Btw så var vissa av de svarta fotbollsspelarna på plan uppvuxna i Sverige och skolats i svenska klubbar… 🙂

  Annars tror jag det blir lite Tintineffekt på att kritisera Hansson för hårt. Han är en gammal folkkär gubbe och riskerar att som Tintin få en nyrenässans och ikonstatus om han ”flyttas” till en annan bokhyll… förlåt läktare.

  Hade det varit Peter Jihde som sagt svarting hade jag och säkert andra med höjt på ögonbrynen mer och då hade en förklaring varit intressantare.

  Nu känns förklaringen ganska obvious. Men det är bra med en markering från AIK sålart och inte minst från aktiva spelare.

 3. Pingback: Seger för våra barn | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.