Bintas matlagningsvecka: ett mirakel

Binta´s vecka med hushållssysslor. Notera kökshandduken på höften.

Att min äldsta dotter Binta är väldigt duktig på att dansa, har knappast undgått någon. Hon är duktig på många saker, men hushållsarbete har aldrig varit ett av hennes områden, om man vill uttrycka sig milt.

Nu bor hon tillfälligt hemma en period, efter att inte ha gjort det på länge. Då vi förutom Mabou nu bara bor vuxna tillsammans så har vi delat upp veckorna och alla har en vecka var när man tar hand om disk, matlagning, städning, handling och tvätt. Det är en lösning vi har valt och för det mesta tycker jag det fungerar rätt bra.

Nu har Binta då som sagt tillfälligt flyttat hem och den här veckan är det hennes vecka. Jag ska erkänna att övriga familjemedlemmar sett fram emot Binta´s vecka med viss bävan. Vi har halvt skämtsamt, halvt oroligt funderat på om det blir någon mat alls och hur hemmet kommer att se ut…

På Söndag kväll sa Binta lite skämtsamt att det fick bli pannkakor varje dag under hennes vecka… Vi övriga i familjen skrattade lite osäkert, inte helt klara över om det var skämt eller allvar.

Igår var hennes första dag. Det började med att hon (faktiskt!) hade gjort en veckomatsedel och skulle gå och storhandla för flera dagar framåt. De planerna grusades dock när hon insåg att Isa tagit cykeln och hon skulle få gå till och från affären med matvarorna så hon handlade helt enkelt bara för gårdagen. Hon skulle göra köttfärssås och spagetti. Jag höll på att sortera bland mina kläder och upptäcker att det luktar bränt. Jag går in i köket och då ingen Binta är där med det osar från grytan tittar jag ner och upptäcker att hon bränt smöret.

Hon kom inspringande och började vädra ut. Sedan satte hon igång med en väldigt seriös matlagning. Jag var sedan tvungen att åka iväg på utvecklingssamtal med Mabou och därefter skulle jag till jobbet. På väg till jobbet ringde Binta och jag frågade hur det gått med köttfärssåsen?

Binta: ”Bra! Eller… alltså Mabou tror att det är soppa… Ja, ska jag vara ärlig så var den inte ens god. Men jag LOVAR, mamma, i morgon ska jag göra jättegod mat!!”

I morse när jag kom hem från jobbet fick jag veta av ett gäng sura familjemedlemmar att ingen fått mjölk till frukost då den varit slut…

Idag när jag vaknade så vaknade jag av att Binta kom in genom ytterdörren, släpandes på flera matkassar, därefter gick hon in och diskade och därefter påbörjade hon en rejäl matlagning. Hon la upp allt i små matlådor och förklarade för mig vad som var dagens mat och vad som var till i morgon (själv skulle hon iväg på träning och hon är upptagen i morgon och hinner inte laga mat då, så hon gjorde två rätter i dag i stället). Det blev tacos i dag och hemlagade köttbullar till i morgon. Inte nog med det. Hon gjorde hemgjord guacamole, hackade grönsaker i alla dess former.

Vi pratade lite och jag sa att visst är det jobbigt när man har sin vecka, men sen har man ju flera veckor när man har helt ledigt också.

Binta: ”Jaaa… OOOUUFFF vad jag INTE kommer att ta ett steg in i köket under de veckorna…!!”

Hon stökade på en lång stund och jag blev så ivrig och glad över min äldsta dotters engagemang i köket att jag var tvungen att fota henne och la upp en bild på facebook med vår nya housewife. Lillasyster Isa som var på väg hem från jobbet såg bilden på mobilen och kommenterade den så här:

”Its a miracle, miracle… (8) :d Haha”

Ja, ett mirakel har verkligen skett och jag är stolt som en tupp över att hon tar sitt uppdrag på fullaste allvar. Nu är veckan inte slut och vi ska inte ta ut någon seger i förskott, men jag har hopp… Jag har hopp!! (Om att Binta´s framtida barn slipper svälta ihjäl och jag har ätit mig mätt på riktigt god mat!!)

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Bintas matlagningsvecka: ett mirakel

  1. Gillar att du har krav på dina ungar! Man växer med ansvar, så har iaf jag resonerat när det gäller mina barn.
    Har kollat runt lite på din blogg och ser att du älskar Gambia. Då är vi två 🙂 Jag bodde där 90-91 och kommer nu att åka tillbaka för första gången sedan dess. Vi är där över jul och nyår och då ska jag visa mina ungar det finaste landet i världen!
    Jag kommer tillbaka hit och kollar runt mer en annan dag 🙂

  2. Aaaaaw .. jag blir väldigt imponerad av hur du fixar det här. Att du ställer krav och mitt i allt det småkaotiska inte ingriper för att ta kommandot. Det är där många nog gör fel och hur annars ska de små liven då kunna lära sig? Så JA , jag är impad. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.