Jag hoppades att någon skulle försvara mig, men alla tittade bort…

Idag när min tioåriga son åkte buss hem från skolan så satte han sig bredvid en tant som satt nära dörrarna, då han skulle av vid nästa hållplats. Tanten sa åt min son att han kunde sätta sig någon annanstans, då det fanns gott om andra platser i bussen: ”Varför sätter du dig bredvid mig, när det finns andra platser i bussen som är lediga?”

Min son gick och satte sig på en annan plats och när han reste sig upp från platsen bredvid tanten hörde han henne säga: ”…för vem vill sitta med en svartskalle”?

Han sa till mig när han kom hem: ”Jag hoppades att någon skulle försvara mig, men alla tittade på mig och sedan vände de bort sina ansikten…”

Själv önskar jag att den här tanten kunde sluta andas, då jag inte vill andras samma luft som en idiotisk rasist!!

Jag går ned på en låg nivå. Samma nivå som tanten. Jag blir en tigermamma som vässar mina klor och öppnar mitt gap med nyvässade, sylvassa  tänder. Jag är förbannad, jag är trött, så trött så trött på den här förbannade rasismen. Jag har genom åren stått ut med att man kallat mig rasförrädare, batikkärring, negerknullare, svenskhatare och att bli uthängd med lögner på diverse rasistiska och nationalistiska sidor med hot, lögner och spekulationer, men jag ser rött när man angriper barnen. Jag ser rött över den rasism som frodas i vårt samhälle som en snabbt spridande prärieeld.

Man säger mig att Sverige är ett humant land. Man säger att vi inte har så mycket rasism här. Man säger att vi är så förstående mot våra medmänniskor, oavsett ursprung. Man säger att vi har en liberal invandrarpolitik. Men när min 10-åriga son inte kan välja vilken sittplats i bussen han vill sitta på, på grund av sin hudfärg, då blir jag mer påmind om Sydafrikas apartheid-system och Rosa Parks Mississippi. Då kan jag inte stillatigande lyssna på hur humant och antirasistiskt vårt land är!

Så länge det finns människor som sitter tysta på en buss där en tioåring blir angripen av en tant på det sätt min son blev, så länge barn blir kallade för ”neger” redan i dagis, utan att någon vuxen tar tag i det på allvar, så länge en av våra största dagstidningar tillåter att man sprider lögner om invandringen, så länge vi skattebetalare är med och finansierar projekt med rasistiska nidbilder av svarta människor, så länge romer och afrosvenskar hindras från att hyra bil

Så länge vi inte behöver gå till botten med den rasism vi möts av i vårt samhälle, så länge kommer den att fortsätta sprida sig och slå ned små barn på våra gator, för den hudfärg de bär.

Först när du och jag, som vuxna individer som på allvar vill leva i ett demokratiskt samhälle, med allt vad det innebär och den dag vi på allvar vågar stå upp för det och motarbeta ALL form av rasism. Först den dagen kan vi börja att sträva efter ett samhälle som vi alla kan leva tryggt i och våga ta plats i.

Den dag när vi alla inser att man kan vara svensk och mörk på samma gång, då har vi kommit en liten, liten bit på väg! Den dag vi inser att alla människor har samma mänskliga rättigheter, oavsett nationalitet eller hudfärg, då har vi också kommit en liten, liten bit på väg. Är du beredd att vara antirasist HELA vägen?

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

65 svar på ”Jag hoppades att någon skulle försvara mig, men alla tittade bort…

 1. Det här är rent förskräckligt! Att ge sig på ett barn… Att en vuxen människa gör det – och ingen annan vuxen reagerar! Fy fan, jag skäms för att vara en viting i såna här lägen!

  Kram på dig och krama om din pudding till son från en tant som hade rutit i åt en viss annan tant om hon hade varit med på bussen!!!

  • Ja det är verkligen pinsamt vilket ynkligt samhälle vi lever i. Jag tycker inte man ska behöva skämmas så länge man själv agerar rätt oavsett hudfärg men jag tycker det är viktigt att observera vad som sker i vårt samhälle. Tack för din kommentar.

  • Jag tycker inte man ska skämmas över att vara vit, jag tycker man borde skämmas över att vara vuxen. Jag hade inte blivit så särskilt imponerad om bussen varit fylld med människor från hela världen och ingen hade sagt emot kärringen. Civilkurage är uppenbart ett ord som saknas i mångas ordförråd.

 2. Det var det grövsta!

  En hel del äldre människor har inte fått den där grundläggande hyfsen, som de så ofta skryter om att de fick ”förr i tiden”……

  Jag är vuxen och lägger mig alltid i när barn behandlas illa av vuxna eller andra barn. För jag vet också hur ont det gör när vuxna tittar bort.

 3. Blir lika ledsen och arg när jag läser detta kloka inlägg som när jag läste din FB status igår.

  Jag hoppas och tror om mig själv att jag är det hela vägen, hela tiden…

  Kramar till er

 4. Fruktansvärt. JAG skulle INTE tiga utan säga ifrån direkt till en sådan person. Sådana uttalanden är åtalbara för brott mot mänskliga rättigheter i enlighet med FN:s stadgar. Kvinnan borde dömas i domstol.

  • Ja jag har ju anmält det även om jag tvivlar på att det kommer att lösas. Men jag känner ändå att det är en viktig markering för min son att jag tar händelsen på allvar och att det här beteendet är oacceptabelt. Jag tror också det är viktigt att få med i statistiken då jag inte vill höra mer att vi inte har så mycket rasism i Sverige samtidigt som mina barn blir nedslagna verbalt och fysiskt på våra gator i vår vardag endast på grund av sin hudfärg.

 5. Fy fan. Den kvinnan hade fått med mej att göra – jag lovar. Försöker HELA vägen och håller sällan tyst men ibland är jag för feg, mot ett gäng skinheads hade jag nog inte vågat. Men jag hade tagit hand om pojken! Så ensam och utsatt han måste känt sej.

  • Ja det är en stor tröst att det finns de som skulle ha både reagerat och agerat synd bara att ingen av er var med på just denna buss. Jag har också tänkt mycket på hur utlämnad han måste ha känt sig. :'(

  • Ja den uppgivenheten känner jag ofta också. Tack och lov får jag ur mig mycket av att skriva om det men framför allt av den respons ni läsare ger mig när jag känner hopplösheten svämma över mig. Tack för din kommentar.

 6. Hur kan nån säga så till ett barn och hur kan andra höra det och inte reagera. Jag fattar inte. Håller de med eller vill de inte lägga sig i?! Båda delarna är lika upprörande. Önskar jag varit där då skulle ”tanten” fått höra och din son skulle fått en stor kram!! Ge han en kram från mig!!

 7. Pingback: Yttrandefrihet och kränkningsfrihet - Cecilia summerar

 8. Det gör mig så ledsen att din son får höra sånt här, det är inte ok nånstans att säga så till nån, men till ett barn?! Usch det högg till i hjärtat 🙁 Kan inte ens tänka mig hur han kände sig.
  Känns inge kul att såna här människor finns omkring oss överallt.
  Kramar till er båda

 9. Sorligt att 2012 döms människor fortfarande för hudfärg. sexualitet och religion. Skrämmande när ett ban utsätts för en vuxen människas okunighet. kram till din son

  • Ja det är både skrämmande och ett underbetyg till vårt kallade civiliserade samhälle. Vuxna människor borde ha större förstånd än så och dessutom inte ge sig på barn. Tack för din kommentar.

 10. Det var det värsta jag hört. Alla i bussen borde rest sig upp och skällt ut den fruktansvärda kärringen.
  Hoppas din pojk förstår att alla människor inte är lika elaka.
  Kram till er båda

  • Ja ibland blir jag förvånad över fegheten i vårt samhälle. Har människor generellt varken empati, förstånd eller mod att stå upp för det rätta? Jo han förstår nog att det inte gäller alla samtidigt som hans tillit nog börjar få sig lite för många törnar i dessa sammanhang då han varit utsatt för en del rasism redan tidigare. Tack för din kommentar!

 11. Pingback: Minoritet « A Piece of my Seoul

 12. Jag känner igen berättelsen, det är så sorgligt att man vill gråta. Hälsa ditt barn att om jag hade varit där hade jag ABSOLUT försvarat honom. Jag har avgett ett löfte att aldrig vara tyst när rasisterna höjer sin röst.

  Och skämmes till alla er som inte höjde er röst. Inte nu och inte när mina ungar blev utsatta på samma sätt. Skämmes!

 13. iKärringen borde fått en örfil, inte för att jag är någon förespråkare av våld, utan att det vore utmärkt om hon associerade kallandet av en tioåring för svartskalle med obehag. Hur svårt kan det vara att ge en åthutning åt en ensam tant. Det är ju inte HA vi snackar om.

  • Jag är inte heller någon förespråkare av våld, men visst finns det situationer när man nästan önskade någon en örfil, eller i alla fall en riktigt stor och pinsam utskällning! 🙂

 14. Pingback: Ska våra traditioner bygga på otidsenliga stereotyper? | signerat || kjellberg

 15. Måste dela med mig av en liknande händelse på bussen i Malmö. Jag, min syster och min sambo skulle ta regionbussen i Malmö till utkanten av stan och satte oss mitt emot varandra, jag på en sidan och min sambo och min syster på den andra. Vid nästa hållplats kliver en välklädd herre på bussen i brun kostym och attaché väska och sätter sig bredvid mig. Efter en stund knuffar han till mitt ben med sitt och säger ”du förstår väl att i Sverige så är vi väluppfostrade och artiga dvs att vi inte breder ut oss och håller oss till det som är vårt. Du får hålla dig på din plats, det räcker med att du har fått komma hit, du behöver inte ta min plats också” och markerade med handen att han ej ville att mitt ben/lår skulle kommer över på hans säte osv. Jag svarade
  ” tack för informationen, dock måste jag säga att där jag kommer ifrån så är vi artiga och uppfostrade till att vara respektfulla och uttrycka oss välartikulerad. Du är ju ändå en vuxen man och har kanske rätt att tillrättavisa en yngre person även om du i det här avseende glömmer din ”kultur” och Jantelagen! Vem är du att säga att jag har gjort fel? nåväl, Om jag nu gjort fel så behöver du inte ta till ett ociviliserad beteende och bruka våld samt uttrycka dig ovårdat!…” här avbröt han mig och började prata om invandrare hit o dit… men jag bad honom att inte avbryta mig då jag inte hade gjort så mot honom och fortsatte ” …ditt beteende matchar då inte din klädstil! Om jag nu ska ta seden dit jag kommer och lär mig ditt ”Svenska” sätt att bemöta min näste så borde jag sparka tillbaka och använda ett par väl valda fula ord? eller hur? Å andra sidan är jag väluppfostrad av civiliserade föräldrar och visar respekt för de som är äldre även om de inte bemöter mig med samma respekt!!”
  Den äldre herren fick en besynnerlig blick med ett par veck i pannan började han fråga var jag kom ifrån osv… då han var ”förvånad”! Sedan pyrde han en massa skit om ickesvenskar men tyckte ”du är inte som dem, du vet hur man beter sig det gör inte de andra”! Jag frågade om han ville ha en medalj för sitt uttalande?

  Jag undrar hur människor förväntar sig bli bemötta när de har sådana utgångspunkter? Hur tänkte den där tanten egentligen om din grabb?
  Vad behöver det här samhället innan den vaknar och tar all sorts mobbning och diskriminering på allvar? Måste vi ha några massaker som i USA för att folk ska förstå att de som vi utsätter för en massa hat kommer en dag att hata tillbaka och få utlopp för allt hat denne har fått ta emot i åratal?

  • Tack för din berättelse, tyvärr finns det allt för många exempel på att människor blir utsatta för dessa nedvärderande och rasistiska åsikter på allmänna platser. Bra att du svarade som du gjorde! Kanske gav det någon en tankeställare i alla fall?!!

 16. Vill säga att jag tycker det är fruktansvärt hemskt att kärringen sa så om din son! Ingen ska behöva höra något sånt, liten som stor!

  Men du skriver om rasism, VEM är rasist i dagens läge? VAD är rasism i dagens läge? HUR utspeglar sej rasism i dagens läge? och NÄR blir man rasist i dagens läge?

  Jag anser mej inte vara en rasist! Jag tycker alla människor har lika stort värda och KUNDE jag så skulle jag hjälpa alla människor som behövde hjälp.
  Men, (kalla mej fördomsfull) när jag läser det du skriver, så speglar det mej som rasist då några av mina åsikter antagligen är rasistiska i dina (och kanske andras) öron.
  Jag ska här dela med mej lite av dom.

  Jag är vit, jag är född i Sverige, jag älskar mitt land!
  Jag älskar de gamla Svenska traditionerna.
  Jag vill kunna fira Sveriges nationaldag och sjunga den svenska nationalsången högt för Gud och alla människor, (Även när det inte är nationaldagen) utan att bli kallad rasist
  Jag vill kunna hissa min flagga och vara stolt över den gula och blå fanan som vajjar uppe i vinden, (även när det inte är flaggdag!) utan att bli kallad rasist
  Jag vill kunna gå till kyrkan i början av Juni varje månad och se mina barn sjunga på skolavslutningen, och (ÄN en gång) höra barnen sjunga nationalsången, utan att bli kallad rasist
  Jag vill kunna gå och titta på ett luciatåg med barn och se den bruna pepparkaksgubben/gumman och höra ”Vi komma vi komma från pepparkakeland” utan att bli kallad rasist.
  Jag vill baka negerbullar med mina barn utan att bli kallad rasist (för mej kommer det alltid heta negerbullar)
  Jag VET att det inte är invandrare och mörkhyade personer som ställt dessa kraven på oss Svenskar, men tyvärr är det de som får skulden när våra svenska traditioner ändras för att passa in på en viss skala av personer!

  men varför ska vi ändra på allt för att invandrare/mörkhyade kan känna sej kränkta?
  Ska jag vara ärlig så skulle jag bli MER kränkt som invandrare/mörkhyad om vissa saker togs bort för att de KAN kränka.

  Sen undrar jag när ordet ”neger” blev så fruktansvärt hemskt ord! Och varför? Och vad ska man säga istället? ”Personer med mörk hudfärg?”
  Varför ska vi då inte sluta säga ”vit” om oss svenskar? Utan börja säga ”Personer med ljus hudfärg”
  Jag bara undrar.

  Så, det va allt för mej. Så spy galla över mej och kalla mej rasist, för detta som jag har skrivit anses som rasistiskt nu för tiden!
  Men den verkliga rasisten är isåfall den som kallar mej rasist!

  • I din första del av beskrivningen, denna del: ”Jag är vit, jag är född i Sverige, jag älskar mitt land!
   Jag älskar de gamla Svenska traditionerna.
   Jag vill kunna fira Sveriges nationaldag och sjunga den svenska nationalsången högt för Gud och alla människor, (Även när det inte är nationaldagen) utan att bli kallad rasist
   Jag vill kunna hissa min flagga och vara stolt över den gula och blå fanan som vajjar uppe i vinden, (även när det inte är flaggdag!) utan att bli kallad rasist
   Jag vill kunna gå till kyrkan i början av Juni varje månad och se mina barn sjunga på skolavslutningen, och (ÄN en gång) höra barnen sjunga nationalsången, utan att bli kallad rasist
   Jag vill kunna gå och titta på ett luciatåg med barn och se den bruna pepparkaksgubben/gumman och höra ”Vi komma vi komma från pepparkakeland” utan att bli kallad rasist.”

   Den delen skulle i princip kunna vara skriven av mig själv, fast jag kanske uttrycker mig annorlunda. Det finns många saker som jag älskar med Sverige och det är en av anledningarna till att jag bor i och älskar Sverige. Däremot finns det många andra anledningar som gör att jag även kan känna kärlek till andra länder. OCKSÅ. Det ena utesluter inte det andra. När det gäller N-ordet och bollarna, så håller jag inte alls med dig och min åsikt och varför och svar på de frågor du ställer angående detta, har jag besvarat i ett annat inlägg. Nämligen detta: http://fatou.se/2011/12/08/bland-negerbollar-och-andra-finska-pinnar/

 17. Åååååh…vad jag önskar att jag hört kärring…veln 🙁 Fyyy faan, ursäkta men jag blir galen!!!! Har själv ett barnbarn med afrikanskt ursprung och som mormor/farmor/medmänniska blir jag vansinnig när jag hör sånt här

 18. Gud vad jag önskade jag varit på de bussen! Då hade den tanten fått höra från en mormor med 2 mörkhyade barnbarn vad hyfs och fason är – och även alla andra som satt stillatigande!
  Hur kan man bara sitta stillatigande när en vuxen (!?) ger sig på ett barn???
  Finner inte ord att sätta på pränt vad jag tänker utan att det skulle bli ett totalt ovårdat språk….

  • Vem har sagt att hon representerar ett helt folk? Jag är precis lika svensk som hon antagligen är och mig representerar hon definitivt inte, däremot är hon ju inte den enda som har utsatt mig eller mina barn för rasism, så tyvärr är hon ju inte heller ensam, även om inte alla är som henne!! Jag är trött på denna typ av förminskningar, kränkningar och rasism och jag vill ha slut på ALLT detta, men upplever tyvärr att den just nu sprider sig och blir större och starkare. Framför allt upplever jag att ”vardagsrasism” blivit mer accepterat och den är lika rasistisk i mina ögon som s.k. ”grövre rasism” då konsekvenserna är lika förödande!

 19. Pingback: Och på tal om att bevara traditioner… | Absolut ointressant…

 20. Men det är väl fan att jag inte var med på bussen… jag hade aldrig, ALDRIG, övergivit din son som de andra gjorde.
  Å nu ska jag sluta skriva innan jag skriver något jag kanske får ångra sedan.

 21. Verkligen sorgligt. Men jag tror inte att det beror på att hon var en ´”äldre person”. Hon kanske var dement eller nåt! Jag är själv äldre och i min värld dömer jag ingen person vare sig efter utseende eller läggning. Det värsta att det gällde ditt barn som inte kan försvara sig! Fy vad hemskt och jag blir arg att ingen reagerade, men kanske ingen uppfattade vad som hände?

  • Självklart var det inte PÅ GRUND AV att hon var äldre! Det vore lika befängt som att säga att ”alla vita” eller ”alla svarta”. Ja, kanske var hon dement, men enligt sonen så var hon i ”mormors ålder” och hans mormor är 59 år, så sannolikheten är kanske inte så stor? Framför allt så är det så att det här är tyvärr inte första gången något av mina barn råkar ut för liknande rasism (sist blev sonen nedslagen av unga killar i gymnasieåldern) och det har varit vuxna människor i olika åldrar.

   Dessa rasistiska påhopp fysiskt och verbalt är en del av ens vardag när man är svart i Sverige idag och det är det som är problemet. Det handlar alltså inte om att en massa dementa äldre är de som gör detta, men de är en del av befolkningen och en del äldre gör OCKSÅ detta.

   Enligt sonen så såg och hörde flera personer och det var därför han sa att han hoppats att någon skulle försvara honom, men de satt och tittade och när han tittade på dem, så vände de bort sina huvuden…

 22. Vad ledsen jag blir att din10-årige son fick vara med om det, och allra mest hjärtskärande är hans känsla av att alla (vuxna?) tittade bort! Fy f*n vad jag skäms å tantens och medpassagerarnas vägnar!

  • Ja, jag är också ledsen för det, framför allt för att jag inte vet, eller kanske kan ana vad konsekvenserna för detta kan bli i det långa loppet för honom. Ja, det var tyvärr vuxna som vände bort sina huvuden… Tack för din omtanke!

 23. Pingback: Äntligen! En vettig rasismdebatt, och på båda sidorna av pölen dessutom | Tedags hos Tant Ninette

 24. Jag hade troligtvis inte reagerat eftersom jag alltid lyssnar på musik som överröstar de flesta andra ljud när jag åker buss, och hade därav inte hört vilka ord som yttrats. Det var säkert många på bussen som gjorde likadant, så jag tror inte att de flesta hörde tanten och ett eventuelllt val om att agera eller inte uppstod aldrig för dem… Hoppas jag iaf. Hoppas sonen din kommer över tantens agerande, med ödmjukhet inför människors beteenden som ibland brister.

 25. Pingback: Året när vi insåg att svenskar inte bara består av vita människor | Tonårsmorsa – Fatou

 26. Oj jag får ont i magen av att läsa detta tråkiga! Jag önskar, verkligen önskar att jag hade varit på den bussen för jag hade skällt ut tanten efter noter! Så fruktansvärt hemskt att en 10åring blev utsatt för detta.

 27. Visst, den damen var väl kanske inte den mest medmänsklige i universum men ska vi pga av henne glömma all den rasism som vita dagligen utsätts för iform av glåpord, gruppvåldtäkter, mord och utpressning osv? Detta är ju betydligt allvarligare saker än att endast säga sin mening om individer, saker och ting. ”Jävla bög”, ”jävla neger”, ”judesvin” osv är straffbara enligt hmf medan ”svennehora”, ”blondie”, ”whitetrash” och ”svenne” är helt ok, det är inte ens en förolämpning i juridisk bemärkelse.

  Och varför skulle inte minioriter kunna vara rasister? Hur förklarar ni annars Apharteid i SA, Cecil Rohdes i fd Rohdesia idag Zimbabwe och tutsierna i Rwanda och Burundi?

  • Jag vet att det är mycket vanligare att mörka utsätts för rasism i Sverige idag än vita som blir utsatta för rasism av mörka. Jag har levt i 42 år i Sverige som vit svensk och har aldrig vad jag kan minnas blivit kallad för ”svennehora”, ”blondie” eller ”white trash”, mina barn har levt i 24, 22, 20 och 11 år som mörka svenskar och jag kan tyvärr inte ens hålla räkningen på hur många gånger vart och ett av mina barn har blivit behandlade illa av rasism med tillmälen, våld och nedvärderingar. Med det varken sagt att jag tycker ”svennehora” är okej eller att jag säger att det inte sker, men med mina erfarenheter så går det inte ens att jämföra denna problematik.

   Vem har sagt att minoriteter inte skulle kunna vara rasister?

   Den dag mörka människor begår brott för att de har en annan hudfärg eller annat ursprung, den dagen kan vi fortsätta diskussionen gällande gruppvåldtäkter, mord och utpressning…

 28. Ja, du läser kritiska inlägg som en fullblodsateist läser Koranen och dessutom är djupt bakfull! Du lever nog i din lilla kula precis som alla andra pk-iter. Visst, jag har personligen aldrig blivit kränkt av någon sk ”mörkare” medmänniska men jag kan ju få fram statistik och fakta på andra sätt. Det handlar ju ytterst inte om dig om mig som individer utan om ett större spektra och perspektiv. Och varför ska jag tro på vad din son babblar om? Lite hard facts kanske? Jag kan ju säga att jag blivit rånad tio ggr utan några som helst belägg med ditt totalt tandlösa tugg. I övrigt är jag inte etnisk svensk utan mörkhårig och brunögd med finsk mor och rysk far, ja även lite ”jude och zigenarblod iådrorna de facto”. Hur tänker du kring det? Du trodde väl att jag var en lång, blond och blåögd SD:are, eller så tänker du jävla invandraridiot men vill inte säga det direkt till mig, eller vad?

  Min poäng är enkel: Det ska vara lika för alla. Det är det inte idag. Du älskar BARA mörkhyade människor vilka du lyfter till skyarna oavsett vad dem gör och inte inte gör. Jag är konsekvent. Jag tycker att dem som behöver skydd bör få det, liksom eftertraktad arbetskraft och ”kärleksimport” till viss grad förstås. Ja, turister och forskare osv bla bla.

  Nja, det blev lite rörigt här med det har även du ett stort ansvar för.

  Jo, minioritetsaspekten. Jag menade ju att dem vita i SA och Zimbabwe liksom tutsierna var minioriter som förtryckte hela befolkningar. Även om tex ”araber” bara utgör 00000.9% av ett landsbefolkning kan dem ju stå för 90% av buset om dem är riktigt aktiva.

 29. Pingback: Ambulanspersonal och Busschaufförer som skapar sina egna rasistiska lagar | Fatou

 30. Pingback: Minst tjugo anledningar att oroas för rasismen - Cecilia summerar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] det ledsamma exemplet på hur en pojke, några år äldre än min pojke och med ungefär samma nyans på huden, på bussen får veta att […]

 2. […] dotter kommer att få höra när hon blir äldre. Jag hoppas att det inte blir så illa som för Fatoush’s tio-åriga son och om det blir det hoppas jag att det finns rakryggade människor som står upp […]

 3. […] är från Fatous blogginlägg som också återberättas i Sydsvenskan där just stereotyper som skaver tas […]

 4. […] Jag hoppades att någon skulle försvara mig, men alla tittade bort… […]

 5. […] för sin hudfärg och naturligtvis även mycket rasism i både vardagliga situationer, men även riktade rasistiska attacker, som jag ibland skrivit om i min blogg, både ingående och ibland bara […]

 6. […] jag inte fått berättat av min son att han inte kan välja var han ska sitta i bussen på väg hem från skolan för att någon tant inte vill sitta med en ”svartskalle”, om inte min son kommit hem […]

 7. […] Barn i skolålder kan få höra rasistiska ord av äldre damer som inte vill sitta bredvid någon mörkhyad i bussen – utan att medpassagerarna försvarar […]