Seger för våra barn

Jag försöker att måna om alla barn. Oavsett ursprung, utseende, ambitioner, utsatthet eller funktionshinder av olika slag. Jag har en massa fördomar med som jag försöker medvetandegöra och arbeta med. Jag försöker se att det ibland handlar om mig och min oförmåga och inte om alla andra.

Jag har under många år varit med och debatterat om och stridit mot n-ordet, rasistiska nidbilder och andra kränkande handlingar. I synnerhet när det gäller barn. Jag har själv fyra afrosvenska barn och jag har sett den rasism och de fördomar de utsatts för genom åren, trots att man ofta säger mig att det inte finns någon rasism i Sverige, eller att det är väldigt få. Ändå råkar vi ut för den i vår vardag i stort och smått.

När det gäller Stina Wirséns barnfigur Lilla hjärtat i Liten skär och alla små brokiga har jag skrivit mycket (se länkar längst ned i inlägget). Nu har vi vunnit en halvseger. Men för mig handlar det inte om ”att få rätt”. Det handlar om att mörka barn ska slippa förlöjligas i filmer och böcker som är avsedda för just barn. I sanningens namn handlar det också om en seger att ljusa/vita små barn ska slippa få denna nidbild av mörka barn tryckta upp i ansiktet för att spridas vidare i ytterligare generationer!

Vår debattartikel känns bra:

Gör som Disney och stoppa även filmerna med lilla hjärtat

En annan mycket bra artikel läste jag också:

Blind Välvilja

Mina tidigare inlägg i debatten:

Barnfilm med rasistisk nidbild av svarta (debattartikel)

Liten skär och en svart Golliwog

Extrem ignorans eller ovilja att förstå

Det handlar inte om att ha avbildat en svart figur i en barnbok

Extrem ignorans eller ovilja att förstå

Den tiden har kommit nu

Med Tintin i fokus på Uppsala stadsbibliotek

I have a dream… (Rekommenderad läsning!!)

Öppet brev till Stellan Skarsgård

Tintins ut- och intåg i barnbokhyllorna

Sveriges Radio p3 (Kort Radioklipp)

Vad vet Stina Wirsén om vår dagliga kamp mot rasism

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Seger för våra barn

  1. Pingback: Den absolut sämsta artikeln i ämnet Lilla Hjärtat | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.