Man läker inte sår med nya kränkningar

ung tjej litenDen fastspända flickan är en radiodokumentär som handlar om unga Nora som far illa i livet. Först av sin pappa, därefter på olika vårdinstitutioner och till sist blir hon våldtagen av polischefen Göran Lindberg. Som om allt detta inte var nog för en ung flicka med svåra traumatiska upplevelser att bearbeta så blir hon även djupt kränkt av en läkare då hon nekas en kvinnlig psykolog för att bearbeta alla dessa händelser.

En ung tjej med ett självskadebeteende, med insikt om att hon behöver hjälp och stöd och ändå kan det gå så här? Hur ska vi kunna vårda våra unga om vi brister på så många punkter och sviker så markant, som fallet med Den fastspända flickan? Nog måste samhället kunna ge mer stöd än så här? När jag hör hur läkaren pratar med Nora i del 2 av dokumentären blir jag så arg att jag hoppas att han aldrig mer får ansvaret för så unga människors liv. Nej, jag inbillar mig inte om att Nora var en ”lätt person” att ha hand om, men det finns gränser för hur man får behandla en ung tjej med vårdbehov.

Lyssna på radiodokumentären du också:

Den fastspända flickan Del 1

Den fastspända flickan Del 2

Tjejen på bilden har inget med blogginlägget att göra

Tillägg: Aftonbladet har skrivit om fortsättningen efter programmet sändes.

Uppdatering 2013-01-23: Kritiserad psykiatriker får sparken

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Man läker inte sår med nya kränkningar

 1. Nora är dömd för våld mot sjukhuspersonal. Bara så du vet. Hon behöver struktur och regler. Den typen av tycka-synd-om som du står för leder åt skogen för denna typ av patienter.

  • Ja, det framgick ju tydligt i reportaget (även om man också ska minnas att personen som blev utsatt hävdade bestämt att hon inte kände sig misshandlad utan att det var flickans naturliga svar på hennes eget agerande), men att man är dömd för våld mot vårdpersonal betyder ju inte att man inte själv behöver hjälp. Det är kanske snarare så att det är ett ytterligare bevis för att man behöver hjälp?! Med ”struktur och regler” hoppas jag verkligen inte att du menar att hon inte har rätt att få prata med en kvinnlig psykolog om det trauma hon blivit utsatt för? Med ”denna typ av patienter” menar du då att unga flickor som mår dåligt och lever självdestruktivt, inte behöver omsorg och stöd? Det är en mycket märklig människosyn. Struktur och regler kan man ha samtidigt som man ger hjälp, stöd och behandling.

   En ung flicka som blir illa behandlad i sin familj, sedan påbörjar ett självskadebeteende genom att skära sig, tvingas till prostitution och därefter är med om en grov våldtäkt, du tycker alltså att det är för mycket begärt att hon vill tala med en kvinnlig psykolog? Jag hoppas du inte arbetar med människor i kris!

 2. Nej. Jag arbetar inte inom psykiatrin. Jag har varit patient i psykiatrin. Under lång tid (24 mån inläggning totalt mellan 93-98). Jag har haft medpatienter med Nora:s diagnos och jag har sett och hört hur dessa patienter kräver hela avdelningens och personalens uppmärksamhet. Hur de flashar sina bröst i matsalen, hur de kastar tallrikar i väggen, hur de skruvar ur alla glödlampor och kastar i väggen, hur de skriker och gapar, ger sig på personal och medpatienter, röker på sina rum, går runt i korridoren på nätterna och skriker: ALLT FÖR ATT FÅ UPPMÄRKSAMHET! De behöver regler och struktur. Få veta att deras beteende inte är OK och att ta hänsyn till andra. Som medpatient så vill jag också ha uppmärksamhet men när EN eller två fullständigt suger musten ur personalen så finns det inget svar. Nora är en drama Queen. Jag har respekt för hennes problem och vad hon varit med om men hon kan inte få ha 100 % kontroll över sin egen behandling när hon uppenbarligen inte vet sitt bästa.

  Kvinnlig psykolog? För att alls kunna få hjälp av en psykolog så måste man vara i balans och helst vara medicinfri. Det kräver många psykologer 2013. Jag kan visst tycka att hon skall få en kvinnlig psykolog. Om Nora är starkt medicinerad så kanske det var en anledning till att hon fick vänta på en stabilare period?

  En sak vet jag och det är att Ola Gefvert som psykiatriker har använt en del felaktiga ord men hans inställning av vad som är bra för Nora tror jag är rätt!

  Ps. Domstolen tyckte att Nora:s våld var våld. Ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.