N-ordet och att öppna upp

n-ordetN-ordet har debatterats så att man tycker det skulle räcka nu, men det gör det inte. Så länge det fortsätter att användas, så länge det fortsätter att startas facebookgrupper som drar 1000-tals gillningar för att få använda ordet, så länge små barn blir bemötta med detta ord ständigt och jämt, på skolgården, i litteraturen och på gatan, så är det inte färdigdiskuterat.

Man kan ju tycka att man borde ge upp bara för att det inte gör någon skillnad att stånga huvudet i väggen tills man blir blodig. Det kan man tycka. Men ibland får jag ett mail som gör skillnad. Ett sånt fick jag igår och jag fick ett innan dess för drygt en månad sedan och innan dess för ytterligare någon månad sedan. Och ett enda av dessa mail, någon gång då och då gör att jag inte kommer att sluta strida mot detta förnedrande och förminskande ord.

Det här mailet fick jag härom dagen (jag har lov av avsändaren att publicera det, mot att jag tog bort namnet):

”Hej.

Härmed kommer jag att sluta använda ordet negerbollar! Frågan är inte så stor för vi gör nästan aldrig de där bruna bollarna och köper jag den stora varianten någon gång kallar jag dem faktiskt för kläggboll eller chokladboll. Men hemma och i mindre sällskap som på jobbet har jag faktiskt hävdat negerbollsordets rätt med åtminstone ett av dina argument. Negerbarnet (hoppsan, men nu förstår du kanske vilken betydelse jag själv spontant lägger i ordet= mörkhyad afrikan) som sa att ”så säger vi hemma också”. Det kanske de gjorde när jag var barn för 40 år sedan men knappast nu.

Så tack vare din fina analys har jag nu insett hur stendumt det är att använda ordet neger. Själv hatar jag ordet arier och vill inte ta i det för det har så stark koppling mot nazister. Vit svensk, det är jag, men arier – nej fy!

Så bollarna får nu heta något annat, kläggbollar är bra, hästbollar vore ännu bättre men chokladbollar får duga! Hälsningar XXXXX”

Ibland har det också kommit en och annan kommentar som gör att jag känner att man faktiskt når fram till människor som inte alltid är så lätta att nå fram till i debatter som inte direkt berör dem.

Tack! Tack för att ni läser med ett öppet sinne. Tack för att ni tar till er av mina texter. Tack för att ni skickar ett mail eller en kommentar ibland för att få mig att känna att det jag skriver gör skillnad. Det är kanske egocentriskt, men det gör skillnad för mig och det är viktigt för mig. Tack för att ni sprider mina ord vidare. Tack för att ni läser!! Tack för att ni vill vara en del av lösningen i stället för en del av problemet! Det tror jag bara man kan bli om man öppnar upp och gör sig mottaglig!

Om du behöver motargument till att använda N-ordet, så kan du få det i DETTA fortfarande vällästa och väldelade inlägg!
bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.