Jag skäms

hemlöshetJag blir faktiskt riktigt irriterad. Jag har verkligen missat något och det stör mig jättemycket!! Det gäller det här med hemlösas situation. Jag har många gånger skrivit om hemlöshet och hemlösas situation. Jag har skrivit många blogginlägg om hemlöshet genom åren och även gjort en djupintervju med ”Cykel-Carl” i Uppsala.

Med åren så har tiggare runt om på våra gator blivit fler och fler. Både personer med svensk anknytning, men även personer från olika europeiska länder. Rapporterna om ”tiggar-ligor” har duggat tätt i media och även i folkmun. Det ryktas om allt från att människor utnyttjas av liga-ledare, till att vissa tigger sig fram och tjänar en förmögenhet.

Som med så mycket annat här i livet brukar jag försöka gå till mig själv och personer i min närhet. Att sätta mig ned på gatan och tigga, eller gå runt i tunnelbanan och tigga, det ligger väldigt långt bort. Inte för att jag har så gott om pengar, men helt enkelt för att min nöd inte varit riktigt så stor och för att gå runt och tigga pengar av okända människor, skulle vara ett så stort steg att ta. Med andra ord: det skulle kännas oerhört förnedrande.

Det har gjorts många ”hemsnickrade” undersökningar. Det är folk inom media som har provat på att tigga och det finns politiker som provat på att vara uteliggare.

Själv ger jag tiggare pengar när jag kan. Inga stora summor, utan lite småpengar här och var. Jag gör det för att jag tror att det kommer väl till pass för någon som möjligen behöver dessa småpengar mer än jag själv. Jag gör det för att jag inte alltid har hjärta att passera en medmänniska i nöd. Jag gör det för att jag tror på att hjälpas åt. Jag gör det för att jag tänker att det vore omänskligt att inte ge några kronor till behövande.

Men jag är också mer restriktiv att ge till personer som kommer med små förtryckta, laminerade lappar, för jag har hört att det är så många ligor arbetar. De trycker upp en massa kort och skickar ut en bunt människor som de vill utnyttja, att tigga ihop pengar till dessa ligaledare. När jag ser de laminerade lapparna tänker jag att jag har ingen aning om personen verkligen har en systers son i hemlandet som behöver vård de inte har råd med och jag tänker att för mig kvittar det egentligen, för jag delar gärna med mig av några kronor ibland, när jag kan och att det då inte gör någon skillnad för mig som givare, om pengarna går till mat, att duscha på badhuset, till en systers sons vård eller en flaska sprit att värma sig med under den kommande, kyliga natten…

Men jag tänker också att jag helst inte vill bidra till att någon ligaledare lever lyxliv, medan den här personen fortsätter kämpa med sitt tiggeri och för att få ett privatliv som den kan trivas med och vara stolt över. Folk säger att de personer som delar ut lapparna, de kommer från ligor. Jag tycker jag är ganska insatt i den här frågan, då den engagerar mig, ändå har jag inte förstått… Jag har inte förstått att det kanske inte alls är några ”tiggar-karteller” som skor sig på människor i svårigheter och i nöd? Jag läste Anna Toss blogginlägg:

Varför man inte ska ge till tiggare och jag fick mig en rejäl tankeställare. Jag tänkte att ”tänk om det är sant?” Varför hittar man på en sån sak i så fall? Eller finns det någon sanning i det? Så kommer jag ihåg alla ”fattigdomsdebatter” jag deltagit i genom åren och så känns det som jag har ganska god koll på varför man ljuger om detta. Det är helt enkelt personer som tycker, liksom den moderate politikern Maria Lindgren att det är obehagligt med människor som måste tigga ihop sitt levebröd. Som tycker att det borde vara olagligt att tigga. Helst kanske olagligt att existera när man är fattig?
Moderat-politiker%20j%C3%A4mf%C3%B6r%20tiggare%20med%20hundar

Jag läser också om Claudia som snart ska hem till sin sjuka dotter och jag läser om att polisen och hjälporganisationerna som hävdar att det inte alls finns något som tyder på att det skulle handla om människohandel eller organiserad brottslighet. Jag tänker på alla artiklar jag har läst genom åren och blogginlägg jag själv skrivit om hur illa Romer har det i Rumänien och jag tänker på att dessa människor ju också måste få mat i magen på sig själva och sina barn.

Jag skäms!! Jag skäms verkligen för att jag lyssnat på denna ryktesspridning och jag skäms för att jag inte likställer dessa personer med personer som har svensk anknytning och jag skäms oerhört mycket för att vi är så många som varje dag går förbi en massa utsträckta händer, utan att bevärdiga dessa människor med en enda blick.

Lyssna gärna på radiodokumentären i två delar från P3 Verkligheten:

Vän med en tiggare

Så blev jag en tiggare

Juridikbloggen: Tiggaren och organisationsfriheten

Alliansfritt Sverige: Moderatpolitiker sparkar på den som ligger ner-jämför tiggare med hundar

TV 4 Nyheterna: Moderat-politiker jämför tiggare med hundar

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Jag skäms

 1. I stället för pengar kan du ge frukt, dryck, mackor. Har du sett BBC-s dokumentär om ”Barnen som Europa glömde” – den visar tydligt hur ligorna jobbar. Pengar till tiggare – som går till ligor håller igång kriminalitet och tiggarna i fångenskap.
  Vissa länkar du visar är inte seriösa för ämnet endast politiskt ställningstagande utan innehåll.
  Ingen ska behöva leva på gatan i vårt samhälle!
  Bakgrunden för dem som tvingas till detta ser olika ut.

  • Ja, det har ju även varit min uppfattning att många ingår i ligor, men enligt de rapporter som nu kommer ut så börjar ju både polis och hjälporganisationer att ändra sig där och menar att de flesta från till exempel Rumänien är större familjer som kan vara utspridda i samma stad när de tigger, men att de inte skulle tillhöra ligor och av de intervjuer som gjorts den senaste tiden av tiggarna själva i till exempel intervjuerna jag länkat till ovan, men även de i Karlavagnen och i våra största morgontidningar de senaste veckorna, talar det för att det inte handlar om ligor, även om det säkert också förekommer.

   Om man sparar pengar för att skicka till sin fru och sina barn i Rumänien för deras överlevnad, så hjälper ju inte mat och frukt så långt…

   Jag har tyvärr inte sett dokumentären, men skulle gärna göra det.

 2. Jag brukade alltid ge pengar tidigare men det var av precis samma anledning som jag arbetade för mångkultur. Jag förstod helt enkelt inte bättre. Hade inte en tanke på att det kunde finnas ligor bakom. Inte heller att dessa ligor gjorde annat än att ”bara” tigga. Att stjäla koppar är ju tex en alltför vanlig hobby bland sådana som är en betyande del i min släkt, bara det. Och kommer ju från just Rumäninen och Bulgarien. Jag tycker att EU medborgare bör ha tre månader på sig att hitta ett arbete i ett annat EU land men jag tycker nästan att tiggeri borde förbjudas. Dels lockar det fler om det går bra för vissa och dels så ser det ”skitigt” ut på gatorna. Det ger en bild av att Sverige inte på något sätt bryr sig om sina medborgare. Det är fel då de flesta tiggare kommer just utifrån. Och jag är den förste att bestämt säga de blonda svenskarna är mest utsatta idag på alla upptänkliga plan men trots detta har många är stil och heder tillskillnad mot de flesta andra.

  • Jag känner i och för sig, även om jag tycker stölder och annan kriminalitet är åt skogen, så kan jag ändå ha en viss förståelse för att om man har det så fattigt och en hel familj att försörja och inte kan få jobb, varken på hemmaplan eller utomlands att man till slut väljer att tigga eller till och med sno koppar. Sen ska man ju komma ihåg att det inte är alla, förstås.

   Som han i intervjun (antingen i en av länkarna ovan, eller denna med samma ämne: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/167864?programid=3117 ) berättade så hade de provat på det, men åkt fast och hade inga planer för att fortsätta med dessa stölder, utan skulle nu nöja sig med att spela musik och tigga. Håller dock inte alls med dig om dina två sista meningar.

 3. Mycket bra artikel i DN idag (25/3) om en by i Rumänien där 6(!) personer av 300 har arbete. Klart att man ska ge lite pengar om man kan, ingen sitter på iskalla trottoarer i Sverige och tigger för att det är roligt.

  • Jag instämmer helt i din kommentar! Alla måste överleva, trots allt och jag tror inte ett dugg på att någon gör det av glädje. Om det nu är det enda ”jobb” de kan få, så låt de få ihop sina 75-200 kr/dag. Det är trots allt en väldigt låg ersättning för det jobb det måste vara att sitta där i kylan timme ut och timme in…

 4. Jag har alltid tidigare gett pengar men har slutat sedan en tid tillbaka. På pendeln kommer det (inte som det verkar längre) olika personer med laminerade kort men när olika personer dök med likadant kort som en annan person tidigare hade visat (en annan dag) så va! Efter det ger jag inte.

  Jag har också fått bilden av att många som tigger och är från andra länder har tagits hit och tvingats till att tigga, modern slavhandel, att då ge något känner jag är att ge slavhandlarna lön för deras hantering av människan.

  Stämmer det inte att dom tagits hit av ligor då är det en helt annan femma och kräver att jag tar reda på information.

  Bra skrivet men du är en fena på att få fram saker och ting.

  • Ja, det är ju precis det här som varit min uppfattning också, men om det nu är så att det visar sig att både polis och hjälporganisationer går ut och reviderar den informationen och meddelar att den inte är helt rättvis, så hamnar vi i ett helt annat läge, tänker jag. Jag har också reagerat på att olika personer visat samma kort, men om det stämmer som polisen nu säger att det är stora familjer som tigger tillsammans, fast utspridda, då är det kanske inte så konstigt att det är olika personer med samma kort?

   Ja, tänk vad världen är förunderlig och vad mycket vi tror oss veta, fast vi inte alls vet så mycket som vi tror. 😉

 5. Pingback: Släng ut Rumänien ur EU ! | Bilderblogg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] i Andra om: Rumänien, Traian Basescu, Victor Ponta, Demokrati?, EU, Mänskliga rättigheter, FN, Politik, Tiggeri sr1234 ab123 dn12345 svd1234 Läs också Fotolasse, Bilderblogg, Annarkia, Jonas & Fatou… […]