Det är en social, politisk och klassfråga

polisbilJag har följt debatten i media och läst minst 50-60 artiklar, blogginlägg, facebookstatusar om upploppen som pågår i förorterna. Jag har pratat med folk som bor eller bott i Husby och andra berörda områden. Jag har gått tillbaka till mig själv och de perioder i mitt liv som jag bott i socialt utsatta förorter. Jag har gått tillbaka i tiden och tänkt på alla de samtal jag haft med oräkneliga ungdomar från olika förorter genom åren och hur jag än vänder och vrider på frågan och hur många artiklar och åsikter jag än läser om detta så hittar jag bara tre huvudförklaringar till allt detta:

 • Det är en klassfråga
 • Det är en social fråga
 • Det är en politisk fråga

Tyvärr tycks många som aldrig levt i eller haft nära anhöriga som levt i socialt utsatta förorter, samt väldigt många som röstar höger eller som levt generellt ekonomiskt stabila liv ha svårt att förstå hur detta upplopp kommer sig. Det tycks som att många har svårt att sätta sig in i andra människors vardag och det tycks som att väldigt många har svårt att förstå att det inte vaknade ett 40-tal ungdomar i Söndags morse i Husby och andra omkringliggande förorter och bestämde sig för att ”GO WILD” i Husby och starta ett upplopp.

Alla jag talar med som jobbar/har jobbat med ungdomar i socialt utsatta förorter eller som bor/har bott i socialt utsatta förorter är eniga om att det här i grunden handlar om långvarig uppdämd ilska och frustration. Om utanförskap, arbetslöshet och fattigdom. Det ger inte någon rätt att begå brottsliga handlingar, det har jag redan nämnt i mitt förra inlägg, men det ger en bakgrund till människor som under lång tid känt sig åsidosatta, marginaliserade och förminskade i alla tänkbara situationer i sina liv.

Igår kom detta även till min egen förort där jag bor och även om det inte skedde i så stor skala, så kan jag ändå se hur spridningen ökar för varje dag. Redan härom dagen läste jag rapporter om att det skett bilbränder även i min tidigare hemstad: Uppsala. Jag har hört spekulationer om att ungdomar som är inblandade vill överbräcka varandra och visa vilka som ”är värst”. Så kan det vara, förstås, men när jag fick höra om spridningen till olika förorter, så var min spontana första tanke att det handlar om att visa sin support till Husby och det som påbörjades där… Att helt enkelt vara med och visa sin frustration över den livssituation som många lever idag och för att få uppmärksamhet för att man vill ha förändringar som gör skillnad i människors liv.

Vissa främlingsfientliga personer och partier är snabba på att göra det här till ett ”invandrarproblem”. Det kan inte jag se alls, faktiskt! Det handlar till största delen om svenska ungdomar som är födda och uppvuxna i Sverige, MEN det som är gemensamt för dem är att de saknar framtidshopp, att de blivit utsatta för olika typer av diskriminering i hela sina liv.

Arbetaren skriver om hur fascister försöker smyga in sin agenda i det tragiska som nu sker.

Samtidigt har jag pratat med många ungdomar som är förbannade över att det beskrivs som just ett invandrarproblem.

En kille säger:

”Jag och alla mina kompisar är födda här i Sverige! Vi har bott här i hela våra liv. Många av våra föräldrar är invandrare, men för oss är det här det enda hem och det enda land vi någonsin bott i. Vi är kritiska mot politiker och mot samhället omkring oss, men vad har vi att vara tackamma för? Vi vill vara med och skapa en framtid som även vi kan känna framtidshopp och tillförsikt i och det vill vi ha i Sverige, i vårt land och i vår förort!”

 

tweetDen här uppgiften, att det skulle finnas media som betalat ungdomar för att sätta eld på bilar florerade på flera håll igår och om den stämmer så är det verkligen fruktansvärt!! Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin dementerar dock uppgiften idag! 

Men media måste också ge utrymme till ungdomar i förorten och deras åsikter, även när stenkastning och bilbränder inte sker.

Igår tittade jag på Debatt och även om mycket vettigt och ovettigt sades i programmet, så tycker jag särskilt mycket om det som Aftonbladets journalist Anders Lindberg sade (37:43) HÄR! Det slutar återigen med en politisk fråga och jag tycker att det handlar om just det!

Att familjen, vars familjemedlem blev skjuten av polisen och som var upptakten till dessa upplopp, bett om att sluta bränna bilar, tycks hjälpa föga.

Att Moderaternas Hanif Bali går ut och menar att familjer vars ungdomar går in i dessa upplopp ska vräkas, känns för mig som någon som bor på en helt annan planet för mig, även om han nu valde att ta bort det han skrivit, senare…

Det går lite i samma linje som rasistiska grupper på facebook och andra rasistiska sajter skriver om: ”Var tacksamma eller åk hem”, som om detta skulle vara en invandrarfråga och även om det hade varit det, så ska människor naturligtvis ha rätt till åsikter och möjlighet att påverka sin omgivning och levnadsstandard där de bor, även om man inte skulle råka vara född i Sverige. Det är det som är demokrati! (Nu menar jag förstås inte de brottsliga handlingarna, utan det missnöje som många låter pysa fram nu.) Det missnöje man ger uttryck över att många socialt utsatta förorter har högre arbetslöshet och andra svårigheter som människor som bor där lever med i sin vardag varje dag. Att rasistiska grupperingar ges utrymme att beskriva detta som ett invandrarproblem i utländsk media, ser jag som oerhört beklagligt.

Att de flesta boende i dessa förorter manar till och kämpar för att återställa lugnet, nämner de självklart inte. Inte heller nämner man att de flesta som faktiskt känner missnöje över hur styvmoderligt (för att inte säga helt bortglömda) dessa förorter behandlas, inte går runt och kastar stenar eller bränner bilar, utan faktiskt sitter och debatterar, organiserar sig, försöker göra sina röster hörda, nämns självklart inte heller!

Den artikel som stämt bäst ihop med min personliga uppfattning av vad som just nu sker, är nog DENNA och kanske är svaret på upptakten till allt detta, det som skrevs i DENNA artikel för drygt en månad sedan, det vill säga INNAN dessa upplopp?

Helsingborgs Dagblad skriver också om vad det gör med människor som länge känt att de inte kan göra sina röster hörda och nu hela mediasverige och för den delen andra länder också, ger fullt fokus och uppmärksamhet på det negativa som sker i Husby och andra förorter.

Skrivargruppen Pantrarna publicerades med en mycket beskrivande text i Aftonbladet, om det som just nu pågår, som riktar sig både till alla som ser den här situationen utifrån, till Sveriges politiker, till alla förortsbarn och till Megafonen, som fått stark kritik för att ha ”uppmanat till upplopp” genom att ha krävt en oberoende utredning av dödsfallet på den äldre mannen som anses vara upprinnelsen till hela förloppet. Talespersoner för Megafonen har dock varit tydliga i flera uttalanden att de tar avstånd från allt våld och förstörelse, då de inte tror på det som en lösning.

En annan beskrivande text om situationen kommer från en anonym brandman, med texten: Varför gör du så här mot mig?

Polisen Martin Marmgren är både oroad på hur man ser på polisens arbete, men också för de upplopp som nu pågår.

En annan polis beskriver glädje och frustration i arbetet under de senaste dagarna.

Megafonen har nu dragit igång en insamling till alla de som fått sina bilar nedbrända under upploppen. De har också publicerat en personlig text av någon som blivit utsatt för slag av polisen.

Alexandra Pascalidou har under många år varit en talesperson i många sammanhang för just förortens ungdomar. När jag läser hennes text och pratar med andra som arbetar eller lever nära ungdomar som bor i särskilt utsatta förorter, så är ingen förvånad över det som nu sker. Det har inte kommit som en blixt från klar himmel, eller oväntat på något sätt. De beskriver skjutningen av den äldre mannen som ”bägaren som fick det att rinna över”, men ingen är förvånad över att den uppdämda ilskan, frustrationen och sorgen tar sig de uttryck som det nu tar sig.

Att politikerna inte valt att satsa mer på dessa områden tycker jag inte bara är talande, men också oerhört problematiskt. Framför allt så borde man satsa på arbeten i dessa områden. Arbetslöshet, fattigdom, diskriminering, hopplöshet och destruktivitet tycks alltid gå hand i hand. Upploppen i våra förorter kanske eskalerar ett tag till, nyhetsrapporteringen kommer troligen att fortsätta så länge ungdomar sätter eld på bilar och kastar sten mot polisen, men förr eller senare kommer upploppen vara över av ett eller annat skäl och det är DÅ alla andra insatser behövs. Vi behöver insatser i dessa områden, både akuta och på lång sikt. Det handlar om människoliv, vårt samhälle och framtiden och vi måste visa att alla dessa ungdomar, människoliv och deras framtid är viktiga, viktigare än de bilar som satts i brand och skapat så mycket uppmärksamhet. Vi måste visa att människoliv är mer värdefulla än det materialistiska.

Vi måste visa de som ännu inte börjat kasta stenar efter polisen att det finns bättre alternativ för att få uppmärksamhet, för att skapa liv som är mer värt än att vandalisera och vara destruktiva. Men framför allt måste vi ställa oss bakom alla Husbybor och andra boende i olika socialt utsatta områden, som inte har och aldrig kommer att sätta en bil i brand, att det här inte är ett Husby-problem, utan ett samhällsproblem som berör oss alla och som vi måste bekämpa tillsammans, oavsett vilket område vi bor i, men vi måste också stärka dessa områden på alla fronter och med gemensamma krafter, inte minst de starka krafter som redan finns i Husby och andra områden och som arbetar med dessa frågor ideellt varje dag och lägger all sin kraft, energi, tid och kärlek på sin förort!

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

11 svar på ”Det är en social, politisk och klassfråga

 1. Det är den destruktiva arabiska och negeroida kulturen som ligger bakom upploppen. Det här ungdomarna har blivit uppfostrade i dessa destruktiva strukturer. Det är deras kulturs fel att de inte kan bete sig som hederliga och välartade människor. Bara vi kan eliminera den destruktiva kultur och de destruktiva levnadsmönster som de är uppväxta med så finns det inget som hindrar dem att bli god och fina samhällsmedborgare som arbetar och gör rätt för sig.

  • Ja, du har en sak rätt: många av dessa ungdomar har blivit uppfostrade i destruktiva strukturer. Sådana destruktiva strukturer som har skapats i miljonprogrammens stigmatiserande orter såsom Alby, Rinkeby, Husby, Fittja, Tensta etc. Det är dock också det enda du har rätt i! Det ligger inget kulturellt i att uppfostra barn till något annat än att bli hederliga, välartade människor, det är det de allra flesta föräldrar strävar efter när de får barn. Jag har fått en ”helt svensk” uppfostran av svenska föräldrar, mor- och farföräldrar, men jag har också levt nära afrikaner sedan jag var väldigt ung, jag har ingifta araber och latinamerikaner i släkten och det finns inga som helst kulturella problem med barnuppfostran, laglydighet eller annat hos dessa personer. Vissa saker gör vi annorlunda, till exempel vilken mat vi lagar, vilka kläder vi väljer till våra barn etc. De enda ”kulturer” jag generellt har problem att leva med i vårt land, är den rasistiska kulturen, som du själv tycks vara av din kommentar att döma. Det är sådana som dig som skapar utanförskapet för många av våra invandrare idag, men också för många svenskar och inte minst för rasistiska grupperingar.

   Sedan ska du veta att väldigt många av dessa ungdomar som bor i dessa områden ÄR svenska. Med svenska menar jag att de har svenska medborgarskap, många är födda eller uppvuxna i Sverige, många har aldrig ens besökt något annat land, många har en svensk förälder och har fått det du vill påstå är en ”svensk uppfostran”. (Själv hävdar jag att det handlar om ”normal-uppfostran” som de flesta människor, oavsett ursprungsland, försöker uppfostra sina barn till att bli ansvarstagande samhällsmedborgare.)
   Arbetslöshet och annat driver många ungdomar och även föräldrar till slut åt annat håll, men så var det i många av dessa områden långt innan invandringen blev så pass stor som den är idag.
   Jag bodde själv i ett sånt miljonprojekt som liten och då fanns det ganska många finska invandrare (arbetskraftsinvandring) i det området, men mest var det svenskar. Problematiken var i princip densamma, fast i mindre skala då det var färre människor som bodde där än som idag bor i ovan nämnda förorter. Det var hög arbetslöshet, hopplöshet, ungdomar som skolkade. Bilar som repades i plåten och bildäck som skars sönder. Det var psykiskt labila människor som skar sig själva och försökte ta sig in i vårt hem. Det var grannar där karlarna slog sina fruar fördärvat och jag minns skriken, polissirenerna som bedövade öronen, det var snatterier i affärerna, sönderklottrade portuppgångar, använda kanyler på lekplatserna…

   Självklart finns det problem nu som inte fanns då, eftersom det är fler människor i dessa områden i dag och den sociala nedrustningen skett systematiskt under många år och i tillägg finns det nu mycket större grupper som inte kan språket, varken det svenska eller andra språk, förutom sitt eget, men att få det till att socialt utsatta förorter är ett invandrarproblem är både ignorant, okunnigt och historielöst.

 2. Det handlar inte om politik, sociala eller ekonomiska skillnader, det handlar om dålig uppfostran, bristande moral, brist på respekt och total avsaknad av intelligens. Vill de ha en skillnad får de framföra sina åsikter som vuxna människor, och kom inte med någon ursäkt om att de inte vet hur de ska gå tillväga och bla bla bla. Jag är uppväxt i Gottsunda (”sämre” förort i Uppsala) inte fan bränner jag bilar. Jag har invandrar bakgrund (men jag är själv född i Uppsala) men inte skulle jag drömma om att kasta sten. Jag har aldrig känt en avsaknad av något under min uppväxt. Jag har haft allt jag har behövt. Vad är det som fattas i dessa förorter? Vad är det som får undomarna att flippa? Jo, som sagt, att de inte kan bete sig! Det är en liten grupp, som alltid bråkar, gör kriminella handlingar mm som nu har gått alldeles för långt för ingen har visat att det inte är okej! Att kasta sten på brandmän?! Hur dum får man bli?! Det är våld mot tjänsteman och polisen har all rätt att skjuta dom på plats och nästa gång hoppas jag att dom gör det! Dessa urflippade människor vill jag ej ha i det land där mina barn en dag kommer växa upp!

  • För det första finns det inga ursäkter för att kasta sten eller tända eld på bilar och det har jag aldrig någonsin påstått heller!! Tvärt om har jag skrivit TYDLIGT i både detta och mitt förra inlägg att det inte finns NÅGRA URSÄKTER för sån´t agerande!! För övrigt har jag ännu inte läst en enda rad där någon sagt att de försvarar stenkastning eller bilbränder! De allra flesta människor skulle aldrig någonsin drömma om att göra det heller. Första natten rapporterades att ca: 40 ungdomar stått för dessa saker. Under hela den gångna veckan tror jag att jag hört max 200-300 ungdomar vara inblandade i dessa brott på en och samma gång, en relativt liten grupp, med tanke på att bara i Husby bor det ca: 12 000 personer.

   Om du sedan inte inser att politiska beslut påverkar människor och deras vardag, i synnerhet arbetslöshet, stigmatisering, diskriminering och utanförskap så kan jag bara beklaga.

   Att det inte gått någon nöd på dig kan förstås ingen svara på. Kanske hade dina föräldrar arbeten? Kanske hade ni framtidshopp? Kanske hade du bra förebilder? Kanske var du extra stark? Kanske hade du lättare att stå emot negativ påverkan? Kanske hade du stöd i din skolgång? Kanske var du själv duktig i skolan? Kanske lärde sig dina föräldrar språket snabbt? Kanske var dina föräldrar inte drabbade av krig och förluster i hemlandet som de bar med sig? Kanske hade ni meningsfulla sysselsättningar?

   Ingen vet varför det går bättre för vissa i livet än andra, jag skulle gissa att det finns många, många, många i Husby som det kommer att gå bra för till slut och ingen kan säga varför eller varför det går mindre bra för vissa, men självklart är att politiska beslut påverkar människor och självklart finns det många som har svårt att hantera sin vardag och lika självklart är det att fler skulle klara av den med stöd och hjälp. Självklart är det lättare att ta hand om sitt liv när man själv har någon form av stöd.

   Sedan att du tycker att man ska ge dödsstraff på plats, utan rättegång för att man har begått ett brott, det är ju knappast förenligt med svensk lag i alla fall… Dödsstraffet är avskaffat sedan länge i Sverige och även om det funnits kvar så tvivlar jag på att det skulle vara dödsstraff för våld mot tjänsteman i alla fall.

   Om föräldrar inte uppfostrat sitt barn på ett bra sätt, så handlar det ju inte om dålig moral, utan snarare för att man saknar förmåga av olika skäl. Sedan blir jag oerhört störd på människor som dig, som hävdar att allt handlar om dålig uppfostran, det finns massor av ungdomar som fått en väldigt bra uppfostran, men som ändå ett av syskonen hamnar i missbruk/kriminalitet/fattigdom/psykisk labilitet etc. Det finns också en massa ungdomar som hamnar snett av skäl man inte kan sätta fingret på, då syskon i samma familj kan få väldigt ”lyckade liv”. Det gäller i alla samhällsklasser, bostadsområden och kulturer. Även de som fått en ”bra uppfostran”. Ibland kan det också handla om barn som har diagnoser som föräldrarna inte vet hur de ska hantera eller som man inte får hjälp med eller som man kanske inte ens känner till. Det finns alltså en massa orsaker till att det går ”bra” och ”dåligt” för människor och självklart finns det föräldrar som inte har lyckats uppfostra sina barn bra, men det handlar ju oftast om oförmåga av olika skäl och det är där jag anser att samhället måste gå in, där föräldrar inte förmår att ge sitt barn den kärlek, trygghet, stöd och hjälp som det behöver.

   Jag har hittills aldrig träffat en förälder som inte VILL att det ska gå bra för deras barn, som inte VILL att deras barn ska få en bra framtid.

   Till sist: Utflippade människor kommer du nog att ha oavsett vilket land dina barn växer upp i, men det är därför det finns lagar och straff för de som bryter mot lagen och vad jag vet så finns det i alla länder.

   • Jag sa INTE att polisen skulle AVRÄTTA någon, däremot har polisen all rätt att dra vapen när någon hotar dem eller andra tjänstemän i deras yrkesutövande. Ingen har sagt något om avrättning, polisen skjuter väldigt sällan för att döda, utan skjuter i armen eller benet för att förhindra fortsatt våld från förövaren. Vad fick du avrättning ifrån?! Vad fick du straff ifrån?! Polisen har aldrig rätt att utdöma straff, de har rätt att försvara sig själva och andra! Och ja, bla genom att skjuta våldsamma personer! Det är inte ett straff eller en avrättning, det är en skyddsåtgärd! Är det bättre att ambulans personal blir skadade än de som kastar sten? Tex i Gottsunda kommer aldrig en ambulans utan poliseskort, så har det varit i flera år, just för att massa snorungar kastar sten och flaskor på ambulansen och sjukvårdarna som är där för att hjälpa någon som hade kunnat vara deras vän/familjmedlem!! Så ja, jag tycker polisen borde dragit vapen. Jag vill inte att den gången någon i min familj behöver ambulans ska de behöva vänta extra länge för att den inte kör in i Gottsunda utan att vänta upp en polisbil som kan eskortera dem. Någon kan hinna dö för att det tar längre tid när de måste vänta på en polis!!

    • Jag har inte heller skrivit avrätta, men du skrev: ” Att kasta sten på brandmän?! Hur dum får man bli?! Det är våld mot tjänsteman och polisen har all rätt att skjuta dom på plats och nästa gång hoppas jag att dom gör det!”

     Det är ju inte så att polisen har rätt att skjuta för minsta lilla, utan de får använda sig av tjänstevapen ”Om inga andra utvägar finns får en polis även under vissa omständigheter använda skjutvapen, så kallad laga befogenhet.” Mer om det kan du läsa här: http://www.polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/april-juni/Fakta-om-Polisens-anvandning-av-skjutvapen/

     Sedan 1995 har polisen skjutit 17 personer till döds:
     * Maj 2013, Husby, västra Stockholm: 69-årig man skjuts av polis i samband med en husrannsakan. Han avlider på sjukhus av sina skador.

     * Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts i huvudet av polisen efter att ha rånat en guldsmedsaffär den 4 januari. Han avlider på sjukhus den 9 januari.

     * Februari 2011, Eskilstuna: En 26-årig man, som vid samma tillfälle misstänktes för att ha dödat sin mamma, hotade poliserna med kniv och skjuts ihjäl.

     * Januari 2009, Trelleborg: 57-årig man skjuts ihjäl efter att ha attackerat polisen med kniv.

     * Juni 2006, Falkenberg: 45-årig man skjuts efter att ha attackerat polis med kniv.

     * Mars 2005, Lindesberg: En psykiskt labil 22-årig man skjuts till döds.

     * Januari 2004, Katrineholm: En 40-årig man skjuts efter att ha hotat med yxa.

     * Juli 2003, Bräkne-Hoby: En värdetransportrånare skjuts till döds.

     * Maj 2002, Eskilstuna: En 20-årig man skjuts sedan han försökt smita från polisen.

     * Mars 2001, Jönköping: En 27-årig flykting skjuts till döds i ett trapphus.

     * Mars 2000, Vikbolandet i Östergötland: En 31-åring skjuts i ryggen när han försöker springa ifrån polisen. Polismannen dömdes till fängelse i 1,5 år.

     * Maj 2000, Kalmar: En misstänkt 19-årig biltjuv skjuts till döds.

     * Oktober 1999, Kyrkhult: En piketstyrka skjuter en 46-årig man.

     * Augusti 1999, Järna: Polisen skjuter ihjäl en av två postrånare.

     * Februari 1999, Falun: En man i 50-årsåldern skjuts till döds.

     * Juli 1998, Trollhättan: En man dödas i samband med ett inbrottsförsök.

     * Mars 1995, Möja: Polisen skjuter en 48-årig man.

     På 18 år tycker jag att det är en relativt låg siffra, med tanke på polisens hårda arbetsmiljö och med tanke på hur många tuffa situationer de befinner sig i och hur många aggressiva människor de möter. Men det betyder inte att jag tycker de borde skjuta på stenkastande ungdomar, om inte situationen absolut krävde det, även om jag fördömer stenkastningen i sig!

     Sedan kan jag också känna att med tanke på situationen i Husby och andra förorter som är aktuella och med tanke på vad som har utlöst det som sker, så tänker jag på vad konsekvenserna i samhället i stort och i synnerhet i dessa förorter skulle bli om polisen stod för ännu en dödsskjutning? Troligtvis skulle det eskalera och inte lugna ned sig och det tror jag de flesta poliser anser också och därför har vi inte haft några fler skjutningar i Husby dessa dagar och det är jag oerhört tacksam för!!

     • Att skadeskjuta en person som kastar sten på räddningstjänst är något jag verkligen tycker att de borde göra! Så du tycker det är bättre att polisen tittar på medan dessa ungdomar kastar sten till den grad att räddningstjänsten ej kan utföra sitt arbete och får fly platsen än att de skadeskjuter de stenkastande ungdomarna? Om polisen visade att de menade allvar och skadesköt för att sedan gripa stenkastarna skulle de sannerligen minska antalet våldsamheter! Nu tror ungdomarna att de kommer undan med det, för hittills har de ju gjort det!

     • Nu tror jag din fantasi skapar egna händelseförlopp som inte stämmer med verkligheten. Vilka poliser har stått och tittat på? De har ju gått in med kravallutrustningar för att ingripa!! Jag tycker det finns många andra vägar att uttömma innan man använder skjutvapen och det är uppenbarligen polisernas och deras befäls uppfattning också, eftersom de har gjort så. Jag kan ju säga att jag har större förtroende för att polisen vet hur de hanterar situationen än dina åsikter.

      Ingen av ungdomarna har dessutom ”kommit undan”. Ett antal har gripits och polisen har filmat allt för att kunna göra fler identifieringar och fortsätta gripanden av ungdomar som varit delaktiga, enligt deras egna uppgifter.

      Våld är nödvändigt ibland, men löser sällan problem, varken från stenkastande ungdomar eller polis. Skjutvapen bör hanteras med största försiktighet och jag är glad och tacksam över att svensk polis är av den åsikten också, i de allra flesta fall.

 3. Otroligt bra skrivet Fatou, tror att fler behöver läsa ditt inlägg. Håller fullständigt med dig i allt du skrivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.