Cecilia Hagen sätt att ursäkta Nigellas man får mig att må illa

våld i nära relationCecilia Hagen skriver en artikeln i Expressen idag om den välkända engelska TV-kocken Nigella Lawson och maken Charles Saatch och att någon fotat dem på offentlig plats när han tog strypgrepp på henne. Slutklämmen på hela artikeln är att det spekuleras mycket, särskilt om kända personer och att man egentligen inte vet något om bakgrunden eller vad som egentligen har utspelat sig. Så långt är jag med och håller med. Men sedan blir jag förvånad när jag läser:

”När jag bodde i England i slutet av förra seklet var det mest Nigellas dåvarande man vi alla följde. Han var journalist, hette John Diamond, skrev som hon i Sunday Times. De fick två barn, Cosima och Bruno, och så fick han strupcancer. Och skrev om det. Varje vecka i sin söndagskrönika. Hela England och jag följde honom ända fram till slutet.

Bara ett par månader efter hans död flyttade hon ihop med familjens vän, den stormrike, 17 år äldre konsthandlaren Charles Saatchi.

Det sågs inte med alldeles blida ögon. Var det riktigt snyggt?”

Snyggt? Och varför tar man upp det i samband med att Nigella´s make sedan 10 år tillbaka tar strypgrepp på henne? Är det okej att ta strypgrepp på sin fru om hon flyttade ihop med en bara två månader efter hennes förra make gick bort? Inte blir jag mindre förvånad när jag läser lite längre ned i artikeln:

”Det kan vara så. Och det kan vara nästan precis tvärtom. Hon kanske är en manipulativ satmara. Han kanske är en stackars bedragen man som drivits till sin känslomässiga gräns.”

Vänta nu. Jag måste läsa meningen en gång till. Särskilt den sista: ”Han kanske är en stackars bedragen man som drivits till sin känslomässiga gräns.” Vad betyder det? Om din partner är otrogen så får du agera hotfullt och ta stryptag på hen?

Hela grunden till artikeln känns som ett enda stort försök att misstänkliggöra en person som i alla fall enligt svensk lag har blivit utsatt för en brottslig handling.

Visst håller jag med Cecilia om att det ibland spekuleras väldigt mycket i media, innan man vet exakt vad som faktiskt har skett och det är rätt oansvarigt. Å andra sidan tycker jag det är ännu mer oansvarigt att en reporter för en av våra största kvällstidningar skriver en artikel där man försöker misstänkliggöra och smutskasta en kvinna som kanske är utsatt för kvinnofridsbrott av sin make. Att försöka hitta på ursäkter till ett oacceptabelt beteende. Hur ansvarslöst är inte det?

Jag tänker inte i första hand på Nigella nu, utan på alla kvinnor som sitter och läser denna artikel och som i sitt eget hem blir utsatt för hot och våld av sina män och som redan har 1000 ursäkter klara i sina huvuden för att ursäkta samma man och som har 1000 blytunga ton av skuld på sina axlar:

”Om jag inte hade svarat honom så enstavigt”, ”om jag hade tagit ut soporna när jag tänkte”, ”om jag hade hämtat hans ölburk ur kylen direkt han sa det, i stället för att hjälpa sonen sätta plåster på knät efter cykelvurpan, då hade han kanske inte behövt bli så arg att han var tvungen att slå mig…”

Cecilia Hagen avslutar sin märkliga artikel med att önska oss en härlig midsommar(?):

”Utom: Intet är vad det synes vara, det kan vara värre, det kan vara bättre, så låt för all del inte detta avskräcka någon enda en, varken kvinna eller man, från att lägga sju blommor under kudden just som midsommarafton går över i trolsk, mytomspunnen midsommarnatt för att sen bli till strålande vacker midsommardagsmorgon.

Precis allt kan hända! Kom ihåg det.”

Själv vill jag säga till alla kvinnor som lever under våld eller hot i sina relationer: hoppas du och dina barn slipper det under midsommarhelgen, trots att vi vet att familjerelaterat våld ökar under midsommarhelgen. Jag hoppas att du finner mod och styrka och stöd så du kan lämna en relation som är skadlig för dig och dina barn. Just NI är värda att få uppleva trygghet i ert eget hem. Just NI är värda att slippa vara rädda och ha ont i magen. Ta beslutet idag, annars kan Precis allt hända! Kom ihåg det.

Närmare 100 000 (!!) kvinnor uppger att de blir misshandlade varje år i Sverige. (Men de kanske ändå varit otrogna mot sina män… OBS! Ironi)

Tillägg: Våld och våldtäkt dödar och skadar mer än var tredje kvinna i världen, avslöjar WHO:s första globala kartläggning.

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Cecilia Hagen sätt att ursäkta Nigellas man får mig att må illa

    • Haha, jag vet inte, men jag vet vad du menar och det är ju huvudsaken. För övrigt la jag ned det här med stavningskontroll när jag bestämde mig för att använda den och upptäckte att stavningskontrollen särskrev det jag själv skrev ihop och det visade sig att jag hade rätt! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.