Försäljningen av hyresrätterna i Alby

cirkus-083Under flera månader nu har jag följt kampen i mitt flöde på Facebook där många vänner, bland annat en del artister, men även andra boenden i Alby har kämpat hårt för att stoppa utförsäljningen av hyresrätterna där.

Härom dagen förlorade de dock kampen. Trots hårt motstånd, namninsamlingar och högljudda röster, så röstade man för en försäljning.

Rapparen Dogge Doggelito skrev ett öppet brev: Sälj inte ut mitt barndomshem

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjösten skrev ett öppet brev: Beklämmande att S kör över sina egna.

Nätverket Alby är inte till salu, har stått i spetsen för kampen att förhindra försäljningen av 1300 hyresrätter.

Politikern Katarina Berggren (S) fick motta svarta rosor som symboliserade Socialdemokratins förfall:

En Albybo skriver så här på sin Facebook när hen lägger upp ovan klipp:

”Socialmoderaternas minister i Botkyrka blir nervös när hon ska lämna mötet där hon sålt våra hem. Jag förstår , svartskallar e läskiga , tur att Säpo var där.”

Samma person skrev följande när försäljningen stod klar:

”Idag har politikerna i Botkyrka visat klart och tydligt att man skiter fullständigt i de boendes åsikt och att det lönar sig inte att kämpa demokratiskt med att förändra något.. Fett sorglig dag.”

Den demokratiska aspekten belystes även innan omröstningen skedde: Är det här vad ni kallar demokrati? En artikel av Nabila Abdul Fattah och Emma Dominguez. Emma skrev ännu en artikel efter tragedin om beslutet att sälja: Efter sveket i Alby har S förlorat våra röster.

Även om man inte vet vad som kommer att ske med bostäderna i Alby efter försäljningen eller om de planeras att göras om till bostadsrätter, måste jag ändå säga att jag har verkligen väldigt, väldigt svårt att förstå den enorma utförsäljningen av hyresrätter runt om i Sverige. Alla jag känner som står i bostadsköer har gjort det i åratal och många av dem har inte ens hopp om att få en hyresrätt inom överskådlig framtid. Många unga bor kvar hos sina föräldrar, bor i dyra andrahandslägenheter där 2-3 personer måste dela en 1:a eller 2:a då de annars inte har råd med den höga andrahandshyran.

Samtidigt som bostadsbristen är enorm och många försöker hitta alternativa lösningar medan de väntar på ett åtråvärt förstahandskontrakt, så känner jag många som bor i bostadsrätter eller har eget hus också. Aldrig, aldrig någonsin har jag hört någon vän eller bekant säga att de tyvärr måste bo kvar för det finns inga bostadsrätter eller hus att köpa.

Samtidigt så väljer man att sälja av hyresrätterna runt om i Sverige. Nu är man inte säker på att det är just det som kommer att ske i Alby om nu försäljningen går igenom hela vägen, men om försäljaren inte har för avsikt att göra om hyresrätterna så tycker jag det är märkligt att han inte gått ut med att han tänker behålla dem som hyresrätter.

Nu är jag inte Socialdemokrat, men mitt stöd finns till viss del hos sossarna också och jag tycker det är ovärdigt socialdemokratin att stödja dessa utförsäljningar mot folkets vilja. Jag tycker det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle att fingranska de namninsamlingar som har gjorts och börja diskutera den frågan i stället för att få insikt om att en stor mängd människor är emot försäljningen och önskar en omröstning angående försäljningen. Varför ska allt säljas ut? Ska vi inte fortsätta att leva och bo i vårt land under vettiga förhållanden?

Jag stödjer i alla fall Alby är inte till salu!

Blogg

Facebook

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Försäljningen av hyresrätterna i Alby

  1. En kommun måste få använda sin förmögenhet (som ju fastigheterna är). Grundbulten är hur de skall använda pengarna. Jag vet inte hur det är i Alby men kanske det är så att kommunen måste ha kapital för att bygga nytt och utveckla kommunen. Om man för evigt begraver sin förmögenhet i fast egendom så slutar det efter ett tag med en urfattig kommun med en urstark balansräkning. Och det är ju heltokigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.