Att ta sig en sup eller två med ungarna…

olburk-i-naturen1”Förbjud föräldrar att dricka inför sina barn” säger professor i straffrätt: Madeleine Leijonhufvud. Först börjar jag skratta. Jadu, Sverige och alla dess ”förbud”.

Alkoholism är klassat som en sjukdom och det är svårt att straffa bort en sjukdom. Samtidigt är det också ett faktum att väldigt många barn far illa av alkoholberoende föräldrar. Vart femte barn i Sverige beräknas leva med en eller två missbrukande föräldrar. Det är många barn det. Det finns alltså offer i beroendets fotspår. Om det finns offer borde det rimligen även finnas gärningsmän (och kvinnor).

Även om jag själv är nykterist (delvis av den anledningen att jag inte vill att mina barn ska växa upp med berusade vuxna), så tror jag inget barn far illa av att föräldrarna dricker ett glas vin till maten eller två, men det är ju inte dessa barn det handlar om heller. Det handlar om de barn vars föräldrar inte stannar vid ett eller två glas. Det handlar om de barn vars föräldrar inte klarar av att dricka med måtta. Det handlar om alla de barn som mår dåligt och inte får tillräcklig omsorg för att deras föräldrar är berusade.

Jag tror att de flesta av oss har sprungit förbi eller suttit och käkat en pizza på en kvarterskrog där barnen sprungit runt medan föräldrarna sitter och fyllnar till. Jag tror att de flesta av oss sett just dessa föräldrar inte bara en gång utan allt för ofta, i samma tillstånd. Jag tror att de flesta av oss vuxna berörts illa av det vi sett.

Barn som växer upp med missbruk far alltid illa. Antingen som medberoende, kanske själv tar efter dåliga alkoholvanor eller kanske känner sig försummade, eller möjligen får värre men för livet. Inget barn tycker om att se sin förälder berusad. Inget barn känner sig glad och trygg och kan ta tillvara på barndomen när en eller båda föräldrarna är fulla.

Min son växer upp med två nykterister till föräldrar, det gör att han har en lite sned bild åt andra hållet. Han tycker det blir väldigt obehagligt att sova borta, när vuxna varit berusade där han sovit. Han blir också väldigt orolig om vi är på en familjetillställning och någon blir berusad där. Det gör förstås att han blir extra känslig, då han inte är van att vuxna kan ta några glas utan att det blir ”farligt” om de tappar lite av kontrollen.

Alkoholism kan se ut på många sätt. Det finns de som dricker hejdlöst framför sina barn och inte hymlar med sitt drickande. Sedan finns det de som endast dricker i hemmets ”trygga” vrå, borta från nyfikna och kritiska ögon, men ändå öppet framför barnen och så finns det de som smyger inför alla, inklusive sina barn. Oavsett vilket dryckesbeteende man har, så tror jag att barn far illa av det. Missbruk för med sig lögner, osanningar, halvsanningar, dolda agendor och ”hysch-hysch”, vilket leder till osunt smygande och hemlighetsmakeri.

Samtidigt sker de allra flesta våldsbrott under någon form av påverkan av alkohol eller droger.

Leijonhufvud menar:

”Leijonhufvud föreslår att vårdnadsfylla ska jämställas med ringa misshandel, vilket ger böter eller fängelse i högst sex månader.Hon jämställer den efterfrågade lagen med förbjudet mot barnaga.

– Övervakningen ska ske på samma sätt som när barn misshandlas, då grannar eller vänner slår larm. Lagen är till för att vi ska låta bli att göra något som är förbjudet. Man måste lägga lite tyngd bakom den här frågan, säger hon.”

Vidare:

”Idén är inte att ”ta blodprov på människor på Midsommarafton”, säger Leijonhufvud men svävar på målet när det kommer till om det, som vid rattfylleri, ska införas en promillehalt för vårdnadsfylla.

– Det handlar om att hålla sig tillräckligt nykter för att kunna ta hand om sina barn, säger hon.”

Jag tänker att det kan bli tokigt om man bara straffar, men kanske skulle en sådan lag kunna fungera om man till exempel för in krav på behandling som straff? Ja, jag är inte så klar själv med om jag tycker det här förslaget är så bra, men jag kan helt klart se fördelar och även nackdelar med det. Enligt den frågeställning som Aftonbladet ställer i samband med artikeln röstar drygt 78 % av läsarna mot förslaget och drygt 21 % röstar för.

alkohol med barn

Är det svårt att inte bli full när man är med barnen om man nu inte har alkoholproblem? Känns det som en extrem lag för att vi inte är vana vid den, eller för att vi tycker det är okej med berusade föräldrar som tar hand om barnen?

Vad tycker du? Och varför tycker du det? Vad ser du som faran i en sån lag och vad ser du som skulle kunna bli en vinst?

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 

Social comments

Loading Facebook Comments ...

26 svar på ”Att ta sig en sup eller två med ungarna…

 1. Hmmm
  Jag är inte nykterist, när barnen var små hände det att jag drack alkhol, verkligen inte ofta. Jag har aldrig tagit med dem, ens till lokala pizzerian och suttit där.
  De gånger jag drack var vi i miljöer de var hemma i och med personer de kände väl och var trygga med.

  Att det ska vara förbjudet, tja,joo, njaa…
  Det är svårare att bedöma än aga helt klart.
  ”Straffet” borde i så fall vara behandling, som vid allt annat missbruk.

  Att bötfälla eller ge fängelse känns verkligen inte som något konstruktivt. Familjebehandling och eftervård, jaa varför inte?

  • Jag tänker också tja, joo, njaa… Min första tanke var NEJ! Men vid närmare eftertanke och ha läst hela artikeln och funderat en stund till så svängde det mellan JA och njaa och hmmm…

   Tänker att för de flesta vuxna som dricker alkohol och inte har problem med det, så är det kanske inte någon svårighet att begränsa sig till 1-2 glas när man är med barnen och då riskerar man inte heller att straffas. Om det skulle bli verklighet (vilket jag tvivlar på de närmsta 10 åren i alla fall) så hoppas jag som du på familjebehandling och eftervård!

 2. Svårt! Vore bra om det gick att komma åt detta, inget barn ska se vuxna påverkade av alkohol eller ”lära sig” att det är så vi har kul!

 3. Det är en svår diskussion men jag tror att om man lär sig i tidig ålder att man t ex dricker 1 glas vin till maten för det förhöjer smakupplevelsen och 1 glas vin under en hel kväll i samband med mat är inte heller så att man blir full av i den meningen. Om ett barn har den relationen till vin och alkohol tror jag det blir lättare senare i livet. Bara en tanke…

  • Det kan det i och för sig finnas en poäng med, men jag tror inte det är det som avses i lagförslaget, utan det handlar väl som jag förstår mer om fulla föräldrar som inte är kapabla att ta hand om sina barn. Jag tänker då på följande citat: ”Idén är inte att ”ta blodprov på människor på Midsommarafton”, säger Leijonhufvud men svävar på målet när det kommer till om det, som vid rattfylleri, ska införas en promillehalt för vårdnadsfylla.”

   • Problemet är inte enbart att för många barn växer upp med alkoholiserade föräldrar/er eller andra som missbrukar. Problemet ligger djupare än så, men om detta talas det mycket lite. Det fundamentala är att svenskar generellt har en inställning till alkohol som = ha kul, våga släppa loss, festa. Läste någonstans att i mellanöstern dricker de för att de ÄR glada, men här i Europa för att BLI glada. Nu vet jag inte om de dricker alls i mellanöstern, mend et ligger mycket i detta påstående. För att få bukt med föräldrar eller andra som är nära barn och dricker sig påverkade, krävs an attitydförändring i hela samhället. Hut många känner NI som inta snackar om att festa och menar att fyllna till? Eller berättar historier om hur de på fyllan och villan gjort dumma saker?

    Jag önskar av hela mitt hjärta att inget barn ska behöva uppleva fylla hemma. Att alla kunde dricka ett glas, max två, vin, eller iaf aldrig. aldrig så att det märktes. Så att ett glas öl eller vin blir ett vanligt inslag, menar då inte att det ska intas ofta, men att magin, dess särställning bland drycker försvinner, så att ruset är en *beklaglig sak* som ingen vill uppleva, inte det som efterstävas. Barn ska se att ta sig ett glas vin till maten gör vi vuxna för att det är gott. Inget annat. Hur tusan detta ska lagstiftas om, vet jag inte.

    • Det där kan jag också hålla med om. Allt för många i vårt land tar till alkohol till fest och det blir just alkoholen som blir det centrala. Det är trist, för det ger unga signaler om att man inte kan ha roligt utan alkohol, precis som du är inne på. Jag har tänkt på det många gånger i samband med att jag själv är på fest och många ifrågasätter att ”man är en sån tråkmåns” när jag talar om att jag inte dricker.

     Det finns klart grundläggande problem med hur vi ”hyllar” alkohol både i Sverige men också i många andra länder.

     • Jag skulle aldrig anse att en person på en tillställning var ”tråkig” för att de hellre avstod. Kanske ska de köra, kanske de inte tycker om, kanske är de gravida, det är oviktigt. Angår inte mig! Vad som är viktigt är att våga vara sig själv utan droger som alkohol. Att lära barnen detta. Att dessutom servera goda, alkoholfria alternativ (inte bara läsk, mineralvatten eller cider) är en del av gästfriheten, tycker jag.
      Vi hart haft enorma problem med sprit i Sverige, glöm inte motbokens tid, etc. I Ryssland och Finland har de också mycket svåra problem. Faktiskt i stora delar av Europa. Men är klyschan sann, om att an ej ser fulla människor i Italien, Spanien och Grekland, t ex?
      Och en annan sak, så fort jag tar upp detta får jag höra samma sak i diskussioner; att jag är tråkig! Fast jag dricker lite öl eller ett glas vin någon gång, Och nykterister brukar ta upp den undersökning som gjorts som visar att barn som får smaka hemma, dricker mer än de som haft föräldrar som förbjudit dem. Jag tror inte på detta personlogen. Jag tror mer det handlar om att en del inte dricker när barnen är med, för att ”visa” att de inte dricks hemma. Men så fprt det är fest på jobbet, dricker de och blir påverkade. Att ha en attityd inför barnen och en annan i själen, sånt genomskådar barn.

 4. Bästa tanken på länge!Att ha nollvision inom lagens ramar innebär säkert minskad förbrukning inför barnen.Och det är nog syftet med förslaget.

  • Ja, det är nog syftet. Jag är fortfarande delad till förslaget och tror inte riktigt det är redo för Sverige än, eller tvärt om, men samtidigt låter det rätt logiskt för mig att man inte ska vara full med sina barn…

 5. Pingback: Madeleine Leijonhufvud - moralens väktare | Svensson

 6. Jag tycker att det skulle räcka med att en vårdnadshavare är nykter, ungefär som om man skulle åka bil någonstans, att den som kör måste vara nykter, men sen kanske jag inte tycker att den andra föräldern då skulle behöva bli straffad. Bara det finns en som har ansvar för barnen.
  För jag tycker det är lite sjukt med föräldrar som festar till och är helt redlösa när de har små barn hemma. Om något händer? Om barnet skär upp handen? Är de tillräckligt med i skallen för att ta tag i det på rätt sätt?
  När man har barn tycker jag att man har ett ansvar på samma sätt som om man skulle sätta sig i en bil och köra.
  Jag förstår inte varför så många som 78% är emot en sån här regel. Det kan ju inte vara så att alla de 78%en brukar bli redlösa med sina barn? Tar man bara en öl så behöver man ju inte känna sig utpekad av en sån här regel.
  Det är ju de som har problem som man vill komma åt, som du säger.
  Och hade man en regel skulle ju polisen ha ett verktyg för att hjälpa de barn som far illa av missbrukande föräldrar. Om de knackar på en lägenhet idag för att man fått klagomål från grannar och det är ett gäng fulla personer där, och mitt i allt sitter ett barn, så kan ju polisen inte göra något annat än att säga att de ska skruva ned volymen. Med en sån här regel kunde man ju kanske hjälpa det här barnet genom att om man ser att det här är ett vanligt beteende för de här föräldrarna så kan man säga att om ni inte går med på behandling så kan ni inte ha ansvar för ett barn.
  För det kan de ju tydligen inte då.

  • Jag håller med dig helt och fullt. det borde kunna lagstiftas mot att vara berusad bland barn! Varför inte? Att inte köra när det druckits är självklart. Samma sak borde gälla när personer är i närheten av barn. Polisen ska kunna ingripa då. På samma sätt som med rattfulla, ta blodprov, etc. Tillkalla släkt eller andra som kan ta hand om barnen medan de andra nyktrar till, böter, etc,

  • Det låter som en vettig och rimlig logik, tycker jag. Lagen är ju, som jag ser det, i så fall till för att vara ett skydd för barn som är utsatta för alkoholismens tragedier och det här skulle kunna vara ett sätt att både ge föräldrar och barn hjälp.

 7. Ett förbud på privata tillställningar är jag tveksam till om det skulle gå att genomföra. Men jag är inte emot det. Observera att det bara gäller föräldrarna. Däremot på ”lokal” skulle det kanske vara ett realistiskt alternativ.

  Rökning då, hur blir det med det… och snus 😉

  Ett privat exempel från mitt liv: Jag tycker illa om när min mammas man ber mitt barn att hämta snapsglas eller vin. Även om det är midsommar eller annan högtid.

  Samtidigt känner jag att jag skulle betraktas som rabiat eller en otacksam gäst om jag sa ifrån; alkoholkuluren är så starkt förankrat med speciellt midsommartraditioner. 🙁

  Det jag känner att jag kan göra är att själv tacka nej när det bjuds alkohol till midsommar och jul/ helg. Vara med och skåla i läsk eller mineralvatten…

  Och prata med barnet ”i enrum” om min inställning till alkohol.

  Med alkoholmissbrukare (sk. a-lagare/ parkbänksalkis) i släkten (dock ej med på vårt midsommarfirande….) så är alkoholproblem inget okänt för barnet. (En gång hittade jag ett googlesök som löd ”tabletter mot ölmissbruk” i vår dators webhistorik efter att mitt barn suttit vid datorn. Barnet ville hitta ett sätt att ”bota” släktingen för att han skulle kunna träna barnet i en idrott som han tävlat på elitnivå i(för landslaget i EM). Mitt barn hade nog på känn att släktingen inte skulle släppas in på idrottsanläggningen och kunna genomföra coaching som aktiv alkoholmissbrukare… Kloka, gulliga barn <3

  Jag blir illa berörd av att mammas man inte tänker på det. Och att barnet har en kompis styvförälder som dricker för mycket, lite för ofta. Att göra "en kul grej" av att be barn hämta alkohol tycker jag är helt onödigt.

  • Tycker din kommentar säger mycket om… ja mycket. Blir ledsen och sorgsen av webbhistoriken som din son kikat på… Det säger mycket om barns förstånd och svårigheter att se det i ett större perspektiv. Jag är inte heller säker på vad jag tycker om lagförslaget, men av det jag läser i kommentarer här på min blogg och på facebook, lutar det nog åt: ”Ja, varför inte”?

   Jag är också ganska obekväm i situationer där vuxna berusar sig inför barnen. Det känns bara… fel…

   • Fatou, jag blir obekväm i *alla* situationer när folk blir fulla, säger saker de kanske ångrar sen, beter sig konstigt och inte kan stå för det efteråt. Att i vuxnas sällskap (endast vuxna) dricka så man skrattar lite, men fortfarande har full koll är OK med mig. Men att vara full är inte OK, aldrig, tycker jag. Varför inte lagstifta, så polisen och soc får något att ta på, så de kan agera? Så att samhället visar att det är inte OK att bli berusad inför barnen.

 8. Svar till Maria: Jag håller inte med dig om att det är dubbelmoral att avstå i sällskap med sina barn och dricka mycket på tex personalfester.

  Jag tycker att det är ansvarsfullt.

  Barnen behöver inte veta eller lida av det om de inte ser det. Såvida det inte får efterföljande konsekvenser eller sker så ofta att det kan kallas missbruksbeteende.

  • Du har inte förstått vad jag skriver, tror jag. Att hålla masken hemma, så att säga, och låtsas vara nykterist inför barnen och sen supa skallen av sig på personalfester är inte ansvarsfullt, det är dubbelmoral. De som har inställningen att det är kul att dricka alkohol så att de blir fulla och tror att denna attityd till alkohol inte märks, bara för att supandet hålls utanför hemmets väggar, lurar bara sig själva.

  • Är lite dubbel där också… Tycker inte det är dubbelmoral att dricka ibland när man är med andra vuxna, men avstå framför barnen, samtidigt som Maria skriver nedan, kan det vara det om man vill dölja att man dricker framför sina barn för att man egentligen inte tycker det är okej, men ändå supa en massa när man inte är med barnen.

   Jag tänker på det här med livslögner. Hur ser barnen på det när de en dag ”kommer på” föräldern med att dricka, om man talat emot alkohol hela tiden? Tycker i så fall att det är mer okej att säga till sitt barn: ”Jag dricker alkohol lite ibland, ett par glas när jag är med vänner och äter god mat, men jag vill inte att du ska behöva se mig berusad, så därför dricker jag inte med dig…”

   Jag tänker på en gång när jag kom ut från dagis efter att ha lämnat barn och en mamma står utanför och röker och skyndar sig att säga: ”Berätta bara inte för XXX att jag röker, för jag gör det bara i smyg.” Då tänkte jag att jag tyckte det var lite fegt att inte våga stå för det inför sitt barn, utan att i stället säga att det inte är bra, men jag gör det här ändå… Tänker att det blir lite ”familjehemlighet” över det hela, vilket barn ofta är bra på att genomskåda… Ja, svårt är det, då det ofta finns fler än en sida av saken…

   • Nej, Fatou, jag menar inte att det är dubbelmoral att avstå från alkohol och sen dricka med måtta (dvs utan att bli berusad, eller endast *lite* glad) när barnen inte är med. Men jag trodde vi talade om att dricka sig påverkad, så att det märks. Skillnaden mellan rökning och att dricka alkohol är att rökning enbart är skadligt och inte har någon som helst nytta, medan alkohol i små mängder enligt ny forskning inte är skadligt utan tvärtom. Dessutom är det en dryck bland andra drycker, det finns inget röka som är bland andra rökan. 🙂 Att dricka med måtta, vare sig det är med eller utan barn är vad jag skulle vilja se sker i samhället. Ett avslut på det svenska sättet att sammanbinda alkohol med fest, med att ha roligt, med att släppa loss och våga prata med andra människor, att vara spontan. Att ruset blir en oönskad bieffekt, inte det som är själva grejen. I mitt inlägg menade jag att det är dubbelmoral att supa sig aspackad utanför barnens synfält, men tycka att det är så man festar, innerst inne. Det är som att låtsas vara kristen hemma och sen på hemvägen från jobbet stjäla och synda mot de tio budorden. Barn plockar upp att vuxna säger en sak och gör en annan.
    Huvudproblemet kommer vi inte åt ens med lagar: folk gillar att dricka sig fulla. Att bli berusade. Men att en del gör det inför barn. Det kan vi lagstifta om.

 9. Det här är ett typiskt exempel på ett förslag som kommer att slå helt fel i praktiken. Det kommer att medföra att alla som dricker på ett acceptabelt sätt tvingas avstå, samtidigt som det helt missar dem som det riktar in sig på.

  För det är väl ingen som i sin vildaste fantasi tror att den som har ett skadligt förhållande till alkohol kommer att bry sig om några lagar när suget faller på? Ty, om den gjorde det, så skulle det inte finnas något problem att lagstifta om.

  Det ligger i sakens natur att man inte kan lagstifta bort alkoholproblem. När man dricker, så försämras omdömet och vid tillräckligt stor mängd, så bryr man sig inte längre. Dessutom vinner begäret för det mesta över moralen.

  Att komma åt problematik med människor som far illa inom hemmets fyra väggar är mycket svårt, vare sig det gäller kvinnor eller barn, så länge det som händer där i praktiken är familjens ensak.

  Skall man över huvud taget ha en möjlighet att påverka detta, så måste familjen som institution i viss utsträckning lämna över en viss del av ansvaret till samhället, där en myndighet t.ex kan komma att göra oanmälda inspektioner i hemmet.

  Men det är nog få som skulle ställa upp på det i detta land, eftersom det skulle kränka deras integritet. Och när den personliga integriteten går före andra människors väl, då får vi helt enkelt lära oss leva med det faktum att hemmet på många ställen är en plats där trygghet inte existerar.

  • Hmmm… du skriver: ”För det är väl ingen som i sin vildaste fantasi tror att den som har ett skadligt förhållande till alkohol kommer att bry sig om några lagar när suget faller på?”

   Men jag tänker att det är ett bra tillfälle då för myndigheter att träda in. Om du har ansvaret för ditt barn, berusar dig ändå på kvarterspuben, till exempel, då finns det något att ”ta på”. Till exempel att erbjuda behandling eller liknande.

   Sedan skriver du: ”Det ligger i sakens natur att man inte kan lagstifta bort alkoholproblem.” Där håller jag helt med dig, men samtidigt så tänker jag på lagen som ett skydd för barnen. Man kan agera mycket tidigare om man skulle införa en sån lag. Och samtidigt erbjuda behandling. Det finns något konkret att ta på, liksom…

   Du skriver också: ”Att komma åt problematik med människor som far illa inom hemmets fyra väggar är mycket svårt, vare sig det gäller kvinnor eller barn, så länge det som händer där i praktiken är familjens ensak.” Där håller jag också med dig, men att lagstifta om just berusade föräldrar när man är med barn, skulle ju kunna vara en väg i alla fall att skydda barn. Det är ju väldigt vanligt att alkohol finns inblandat i familjetragedier när kvinnor och barn blir misshandlade, till exempel och jag tänker att om det är livat i en lägenhet ofta, så har till exempel grannar möjlighet att påkalla myndigheterna uppmärksamhet och om de väl kommer till adressen och ser att en person är berusad med sina barn, så har man större utrymme att agera för barnens skull.

   Jag är inte säker på min egen inställning i detta lagförslag, men det lutar mer åt att det kanske inte är så tokigt som det från början lät ändå…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] klart är att det inte är nyttigt att missbruka alkohol. Varken för den som dricker eller denna persons barn. Men att lagstifta på det sätt som […]