Vi utvecklas hela tiden

sandlivetAtt fastna i gamla tankar och föreställningar stoppar både vår utveckling som individer och vår samhällsutveckling i stort. Det är jag övertygad om. Att överge en uppfattning eller åsikt man haft i många år, är för mig inte ett tecken på svaghet, utan tvärt om både styrka och klokhet.

Ofta handlar det ju om att vi får nya kunskaper på olika sätt och därför kan omvärdera våra uppfattningar. Dessutom förändras även tiderna, budskapet i våra ord och handlingar.

Särskilt när man diskuterar rasism tycker jag detta blir så enormt tydligt! Man har ”hört från en vän” om en invandrare som gjorde si eller så och så lever den myten kvar. Oavsett om berättelsen är sann eller ej. Sen parar man ihop alla dessa ”hört-från-en-vän-historier” och så har man skapat sig en bild av andra människor, som man inte ens har mött om hur ”alla invandrare är”. Det finns så mycket myter.

Jag tänker på att världen såg väldigt annorlunda ut när jag var barn och tonåring. Min världsbild har ändrats oändligt sedan dess. Tack och lov, måste jag säga!

N-ordet är ett annat tydligt exempel. Man sa kanske N-bollar för 50 år sedan utan att någon tog illa vid sig (kan ju delvis också bero på att vi inte hade så många svarta människor i vårt land då) och vi insåg kanske inte att det hade en djupare betydelse för många människor, det betyder inte att det var okej då, men det betyder framför allt inte att det är okej idag. Innebörden av N-ordet idag, 2013, tror jag ingen har missat. Jag har tidigare skrivit flera inlägg i den debatten, här är ett av de senare: Bland N-bollar och andra finska pinnar.

Att man ändrar sig, betyder inte att man ”följer med strömmen” eller att man var en dålig människa tidigare, utan det betyder helt enkelt att man är klok nog att omvärdera världen, sina egna åsikter och framför allt att man vågar ändra sig!

Jag tror att många som inte har förmågan att se att man fastnat i gamla tankar, åsikter och föreställningar, tror att de är beredda att förnya sina åsikter för att de till exempel omvärderar andra saker och förnyar sig på andra plan. Till exempel om man följer klädmodet mycket, eller har lätt att ta till sig modern musik som hela tiden uppdateras eller att man byter gardiner, till modernare 3 gånger om året. Då tror jag många känner att de absolut inte är personer som har svårt att ta in nytt och omvärdera och utveckla sina liv.

Jag tror att det är viktigt och väldigt nyttigt, både för oss själva som individer, men också för hela vårt samhälle att vi inte fastnar i gamla föreställningar bara för att vi en gång tyckt så, utan att vi vågar pröva våra åsikter och ibland se att det är dags att släppa en del gammalt och gå vidare…

Jag tror kärleken till våra medmänniskor, ödmjukhet och vilja att lära sig nytt är viktigt för vår personliga utveckling och svaret på många problem här i världen. Saknar vi inlevelseförmåga för andra människor, då är det nog också ganska svårt att utvecklas.

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Vi utvecklas hela tiden

  1. F*n vad du har skrivit bra och vettiga saker den sista tiden, Fatou. Ja egentligen gör du det alltid, men det jag gillar extra mycket är din diplomatiska sida och att dina ord inte är huggna i sten. Du kan också vackla och inte ha nån fix åsikt eller ändra dig. Detta är klokhet!! BRA!!

    • Tack, fina Tofflan! Lustigt att du skriver just min diplomatiska sida, för jag skriver ett inlägg om just det, men ska fila lite till på det, innan jag släpper det. Tack fina!! ♥

  2. Håller med, du är klok och ödmjuk därtill, eller kanske är det en förutsättning för att överhuvudtaget framstå som klok i mina ögon, tror nästan det!

    ”Att man ändrar sig, betyder inte att man ”följer med strömmen” eller att man var en dålig människa tidigare, utan det betyder helt enkelt att man är klok nog att omvärdera världen, sina egna åsikter och framför allt att man vågar ändra sig!”

    En klockren text, framför allt det om att VÅGA….

    Kramkram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.