Hot satte munkavle på filmare om sexuella övergrepp

army of survivors

Jag har tidigare berättat om mitt samarbete med filmaren Thor-Björn som även gjorde en film om mig: Flickan som inte ville leva för projektet Army of Survivors som arbetat med att uppmärksamma och utbilda om sexuella övergrepp.

Härom dagen fick jag tillsammans med andra som samarbetat med Thor-Björn ett mail som gjorde mig ledsen, samtidigt som jag kunde förstå honom. Thor-Björn hade nämligen bestämt sig för att sluta arbeta med sexuella övergrepp på barn, efter att ha mottagit hot. Nu har även media uppmärksammat detta: Sydsvenskan: Filmare slutar efter hot, men han har även gått ut med detta besked på hemsidan: Skrämd till tystnad – brev från en vingklippt filmare, därför väljer jag också att skriva om det här i min blogg.

Även om jag har full förståelse för Thor-Björns beslut så är jag väldigt ledsen för att han hamnat i en situation där han behövt ta det här beslutet. Arbetet mot sexuella övergrepp är oerhört tidskrävande, känslomässigt omtumlande och mycket smärtsamt. Att en eldsjäl som Thor-Björn nu skrämts till tystnad är jag väldigt, väldigt ledsen för. Jag önskar självklart Thor-Björn all lycka till med sitt nya projekt: Kidox.

De gånger jag träffat Thor-Björn och på de vis vi haft kontakt i samarbeten måste jag bara säga att jag har upplevt Thor-Björn MYCKET seriös, jag har känt att han varit närvarande, engagerad och arbetat gediget med det han föresatt sig att arbeta med. Inga hafs-verk, inga framstressade slutproduktioner, utan just noga genomarbetade projekt. Jag hoppas därför att hans nya projekt kommer att gå lysande, samtidigt som jag hyser djupa förhoppningar om att det ska finnas nya eldsjälar som kan, vill, orkar och har förmågan att ägna sig åt informationsspridning och seriöst arbete för att stötta barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp och för att sprida kunskap till alla som arbetar med barn så att de kan bemöta sexuellt utsatta barn på bästa sätt.

Jag hoppas också att de som hotat och använt dessa odemokratiska metoder för att tysta människor som har de bästa intentioner, har gjort det för sista gången!

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.