Konsekvenserna av våra val och beslut

Fatou Darboe©

I stort sett varje handling vi begår får konsekvenser. Ibland positiva konsekvenser och ibland negativa. Jag vet att de flesta unga har svårt just med konsekvenstänk. Jag hade själv svårt med det som ung. 

Jag förstod inte att varje handling inte var en fristående parentes, utan att det skulle följa en fortsättning, ett efterspel. En konsekvens.

Jag förstår därför att många unga kan ha svårt för detta med konsekvenstänk. Men jag tycker att jag allt oftare möter vuxna människor som har svårt att förstå konsekvenser. Som inte riktigt inser att man inte kan äta kakan samtidigt som man har den kvar. Livet fungerar inte så.

Vi kan inte välja bort en vän, direkt eller indirekt och sen tro att vännen ska finnas kvar för oss när vi har behovet. Det funkar inte så.

Men konsekvenser är inte alltid negativa. Ibland kan de till och med verka negativa, men det visar sig sedan att de i själva verket är positiva. Ibland gör vi val och tar beslut som är tuffa och vi tror att beslutet ska få oss att må sämre, men vi gör dem ändå, för att vi känner att vi behöver göra det och sen visar det sig att du tar ditt beslut och faktiskt inte alls mår sämre, utan kanske riktigt bra eller till och med bättre.

Kanske har ditt beslut varit kantat med så långvarig oro att bara att förlora den oron gör att du faktiskt mår bättre.

Alla handlingar får konsekvenser. Ibland berör de bara oss själva och andra kanske inte ens noterar dem, men ibland så drabbas även din omgivning av konsekvenserna som dina val och handlingar gäller.

Men vi har alltid ett ansvar för våra val. Det går inte att komma ifrån, hur gärna man än vill. Vi har ett eget ansvar för alla val och alla beslut vi har i livet och var säker på att dret blir konsekvenser av dina val. Konsekvenser som du själv står ansvarig för, oavsett om de är bra eller dåliga. 

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.