Kommunikation

Jag tror allt mer på att god kommunikation är nyckeln till nästan allt. Det man inte kommunicerar kan få ödestigra konsekvenser.

Det handlar förstås inte bara om att kommunicera, det handlar också om hur man kommunicerar, men nyckeln till mycket är tydlig och bra kommunikation.

Vi männiksor är så olika och tänker så olika att om kommunikationen brister så blir det lätt missförstånd. Missförstånd kan leda till förödande konsekvenser.

Kommunikation på arbetsplatser
När jag på riktigt insåg vikten av bra kommunikation var för många år sedan när jag arbetade som kriminalvårdare på häktet. När en människa har en stor kris i sitt liv (vilket en häktning ofta är för en människa) så absorberas informationen inte på samma sätt som när man inte har en stor kris i sitt liv. Det blev så tydligt att luddig information eller brist på information fick de häktade att dra helt andra slutsatser än de som verkligen förelåg. På samma sätt så kunde brist på tydlig information mellan oss i personalen också leda till stora problem. På den arbetsplats jag jobbade då tyckte jag att vi var väldigt bra på det där med tydlig kommunikation, både den mellan varandra och den mellan de häktade och personalen. Jag kom senare att arbeta på andra häkten där jag tyckte kommunikationen var mycket sämre och det ledde ofta till stora konflikter och missförstånd i slutänden.

På andra arbetsplatser efter det, både i företag jag drivit, i organisationer jag drivit och där jag varit anställd har jag fått bevisat hur viktig kommunikation är. Igen och igen och igen.

När jag drev tidningen Afropé, i början ensam men snart nog tillsammans med Kiqi blev det än mer uppenbart hur viktig kommunikation är, hur viktigt det är med källkritik, hur viktigt det är att tydligt kommunicera, då människor många gånger är så snabba att snappa upp vissa delar och sedan drar sina egna slutsatser.

Faktum är att med webbtidningen Afrope blev det tydligt att ibland när du faktiskt skrev klart och tydligt, så tog en del personer bara upp en del av texten i sitt medvetande och drog sina egna slutsatser i slutänden, utan att egentligen läsa det som faktiskt stod.

Kommunikation med våra vänner
När det gäller privata relationer så är kommunikationen lite A och O. Kommer vi till vänner så är den viktig för att missförstånd inte ska ske. Det är lätt att missförstånd kan leda till att man tror att någon är oärlig och man tappar tillit till någon. Så att vara otydlig i kommunikation kan enkelt leda till att du misstror någon. Det är så onödigt bara.

Barnuppfostran och kommunikation
I uppfostran av våra barn så lär vi oss tidigt hur viktigt det är med tydlig kommunikation. ”Sätt på dig skorna. Nej, andra foten. Den foten som är närmast dörren ska i skon som är längst bort från dörren.” ”Ta den röda koftan med knappar på. Nej, börja med andra armen!” ”Skolan börjar om 4 minuter! Du måste gå nu!” ”Var lämnade du ditt busskort? Tänk efter nu! Använde du det på väg hem? Har du lånat ut det? När använde du det senast?”

Hur vi kommunicerar
Det är så viktigt hur vi kommunicerar också. Att säga ”Jag vill ha notan!” på en rerstaurang är ju den information du behöver kommunicera för att kunna betala. Men det låter inte särskilt trevligt. Att säga: ”Ursäkta! Skulle jag kunna få in notan nu, tack!” kan göra att du blir bemött på ett helt annat sätt.

Kommunikation till vår partner
Den kanske lättaste relationen att missuppfatta varandra i, eller att skapa överanalyserande av, är nog den till en partner. Därför tror jag också att det kan vara den svåraste kommunikationen, men kanske även den viktigaste? Just för att den är så svår och anledningen till att den oftast är den svåraste tror jag beror på att det också är den relation där vi är mest känslomässigt utlämnade. Att vara diffus eller otydlig i vår kommunikation till vår partner kan skapa osäkerhet eller misstro. Det kan också skapa ett avståndstagande då det kan få oss att känna oss otrygga.

En otrygg relation till en partner kan ge ett avstånd som gör det svårt att känna tillit och som kan vara svårt att få den närhet en frisk och sund relation behöver för att utvecklas. Ibland handlar det om att det är svåra saker som är svåra att kommunicera. Kanske för att man har så olika åsikter i frågan, eller för att det är smärtsamt att tala öppet om. Men oavsett så tror jag det är viktigt att kommunicera även det som är svårt eller smärtsamt. Kanske är det till och med det viktigaste att kommunicera i en relation till sin partner?

Hur många relationer ser man inte i sin omgivning där två partner går omkring och är missnöjda i sin relation, men har inte kommunicerat på länge? Den ena är missnöjd över det ena och den andra är missnöjd över något annat, men bristen på kommunikation gör att de troligen aldrig kommer att kunna lösa sitt missnöje, eller så kommer de fortsätta vara missnöjda i flera år.

Kommunikation med tal är nog så viktig, men kommunikation handlar också om så mycket mer än så. Beröringar, blickar i samförstånd, att vara medveten, att vara lyhörd för den andra personen. Att säga förlåt. Att kunna ta emot en ursäkt. Att inte stånga huvudet i väggen i ett försök att nå fram, utan att våga säga till när man är sårad, arg och ledsen. Att våga uttrycka besvikelse, ilska och sorg. Att bekräfta någon i deras känslor. Att be om förlåt. Det spelar ingen roll om en person inte haft för avsikt att såra någon, ibland sårar vi någon utan att ha den avsikten, men man kan ändå be om förlåt.

Många missförstånd kan undvikas genom en god kommunikation och man kan också få en närmare och mer intim relation när man känner sig lyssnad på och samtidigt kan ta in den andra personens känslor.

Om du behöver träna på och bli bättre på kommunikation eller på bra kommunikation, så finns det enormt mycket om du googlar.

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.