Att förbjuda folk medmänsklighet

Nu har man börjat avvisa tiggare i Vellinge då tiggeri det har förbjudits där. Det är en ren skam att vi tillåter den här typen av förbud mot människor med extremt utsatta livssituationer utan att hjälpa till med några alternativa lösningar för att förbättra deras livssituation.

Jag tycker att det är ett förmyndarskap att tala om att människor inte får tigga, samtidigt som man inte är intresserad av att hitta några lösningar för dessa människor.

Det handlar så mycket om människosyn och hur vi ser på andra människor. Att ta av människor möjligheten att tigga pengar handlar bara om att det är obekvämt att se fattigdom och jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan tycka att det är ett medmänskligt förfarande att förbjuda det?

Det har varit så mycket diskussioner om ligor, om organiserade sådana eller att människor sitter och tigger fast de äger förmögenheter och gång på gång har man utrett dessa påståenden och kommit fram till att det inte är något generellt problem med just dessa saker, utan att det handlar om oerhört utsatta människor.

Logiken säger sig själv att man sitter inte i regn, rusk och kyla för att få ihop max någon hundring per dag om man inte lever ett utsatt och torftigt liv.

Sen tänker jag att många glömmer att det inte bara är svårare utan även dyrt att leva på gatan. Matlagningsmöjligheterna är små, under tiggande timmar så har de flesta möjlighet inga andra möjligheter än att köpa färdiglagad mat från affärer och snabbmatsrestauranger. Samma sak med om man behöver härbärge, sköta sin hygien och andra saker. Det är ju inte så att man kan samla på sig en massa som hemlös som man kan spara till bättre tillfälle. Man har troligen varken kyl- eller frysmöjligheter, inga eller dåliga möjligheter till matlagning och samma till att sköta sin hygien.

Det är troligen dyrare att leva som hemlös än med en bostad, när det gäller de dagliga behoven.

Nej, att rika sitter och tigger på våra gator tror jag bara är en myt. Och allvarligt talat, OM det mot förmodan skulle sitta en rik människa i 10 timmar på marken med en mugg och personen skulle få ihop 150 spänn, då tycker jag personen förtjänar dessa 150 kr. Det är troligen tuffare att sitta i kyligt väder och tigga än att utföra många andra typer av jobbunder en normal arbetsdag.

Jag önskar vi människor kunde bli mer solidariska mot varandra. Nej, det är ingen långsiktig lösning att människor ska behöva tigga för brödfödan, men tills vi har en bättre lösning så borde vi i alla fall inte kriminalisera fattigdomens handlingar för att klara det dagliga behovet.

För dig som vill sätta dig in i hemlöshet på ett djupare plan. Se gärna dokumentärserien 36 dagar på gatan på SVT på sex delar. Det är en journalist som lever på gatan under 36 dagar och vi får följa hans svårigheter (som självklart inte är lika djupa som för de som lever i verklig hemlöshet, men det ger ändå en inblick) och de möten han har med andra hemlösa. Rekommenderas varmt!!

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.