Bli din egen bästa vän

Det kan inte sägas nog många gånger, trots att det ofta upprepas: lär känna dig själv, nöj dig inte med att acceptera den du är, utan se till att bli din egen bästa vän!

Det kanske låter som ännu en klyscha, men faktum är att jag ser väldigt många omkring mig som stannar i relationer av rädsla för att bli ensamma. Ensamheten är något som skrämmer många av oss.

Det som skrämmer mig än mer, är dåliga relationer, därför skulle jag heller aldrig stanna i en relation som inte är bra. Jag har hört uttrycket: ”en relation får aldrig bli viktig i stället för bra” och jag tycker det är en vettig sanning!

Tyvärr ser jag många i min ålder som stannar kvar i osunda, dåliga relationer av rädsla att bli ensamma. Om du blir en god vän med dig själv, så kommer du inte känna den typen av ensamhet, därför tror jag det är bra för alla människor att bli nära vän med oss själva. Om vi är vana att alltid ha människor omkring oss, så kan det vara svårt med ensamhet i början, men om du väl vänjer dig vid det, så kommer det snarare att kännas som en belöning och något man längtar till när man varit bland folk och får en stunds ensamhet med bara sig själv.

Att välja att vara ensam för att få ha sina tankar ifred, för att få göra något av intresse för sig själv, är något som blir en självvald ensamhet. Att sitta ensam för att man inte har någon att umgås med, är något helt annat och jag tror att det är lika skadligt med ensamhet för den som inte har ett umgänge, som det är med gemenskap för den som behåller gemenskapen för att de inte vill/vågar vara ensamma.

Människan sägs vara ett flockdjur och självklart är det viktigt att ha ett umgänge, att ha intressen, att ha ett socialt sammanhang. Det räcker liksom inte att du träffar folk på din arbetsplats! Du behöver även ha ett socialt sammanhang där du kan prata med människor som du känner förtroende för och som du kan utöva dina intressen med. Sen spelar det ingen som helst roll om dina intressen är att spela golf, diskutera politik, utöva religion, spela spel, måla eller äta goda middagar i gott sällskap. Det viktiga är att du har ett umgänge som du trivs med. Att vara för mycket ensam, som många i vårt avlånga land tycks vara, tror jag är direkt skadligt. Vi har trots allt ett behov av att prata av oss, dela tankar och ideér, att prata om drömmar och familj. Att vara i ensamhet tror jag begränsar oss som människor och får oss att förlora insikter och ha en distans till oss själva, som vi ibland behöver för att kunna se oss själva och samtidigt kunna utvecklas som människor.

Men på samma sätt som jag tror det är oerhört viktigt med socialt umgänge, så tror jag också det är jätteviktigt med ensamhet. Att få ta hand om sig själv. Att få njuta av lugn och enskildhet. Kanske ta ett långt, varmt bad, att läsa en god bok i ensamhet, att få ligga på soffan och kolla en film eller att måla tavlor. Precis som i ett socialt sammanhang är det inte så viktigt vad man gör, utan att man tar tillvara på ensamheten och njuter av att få ha sig själv som sällskap. Blir vi inte vår egen bästa vän, så blir det också svårt att njuta av sin enskildhet!

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.