Rasismens begränsande i människors vardagliga liv

Det är tröttsamt med människor som bara ser ”sanningen” där deras egen uppfattning konstateras. Vi måste våga sätta oss in i andra människors svårigheter och liv, även om det skulle begränsa våra egna liv. 

Det här är ett av problemen med rasism. De som inte utsätts för den, eller har närstående som gör det, de ser inte heller helheten i den.

De kan se glimtvis att den existerar, men sällan helheten. De har sällan förmågan att ta in hela bilden, att se den subtila rasismen, eller förstår att det ligger strukturer bakom den.

Man tror helt enkelt att allt snack om rasism är ”överdrifter, osynliga spöken och diffusa uppfattningar.” Eftersom man inte själv ser så mycket av den, annat än flyktigt ibland, där man själv inte är den utsatta.

Den som försöker synliggöra rasismen får ofta höra att de ”inte kan bevisa” att det var rasism, att de ”fantiserar”, ibland t.o.m. att det ”är du som är rasist som letar efter den och ser allt i svart och vitt”. De får ibland också höra att de är ”överkänsliga”. Det finns många sätt att förminska en person som kommer med obehagliga eller oönskade sanningar.

Det handlar till stor del om kunskapsbrister. Kan du inte så mycket om strukturell rasism, så är det lätt att inte se den, eller förstå den och om du väl börjar få kunskap om den, så blir det omöjligt att blunda för den.

Det kan finnas flera skäl till att man själv har svårt att se helhetsbilden av rasism och hur den påverkar människor varje dag i deras vardag. Här följer några exempel:

 • Man är inte tillräckligt uppmärksam på problematiken, då den inte påverkar personen själv
 • Man saknar kunskap om strukturell rasism och hur den påverkar människor
 • Man tror att man själv är fördomsfri och ser inte sin egen del i den rasistiska strukturen och tror även att andra människor fungerar likadant och blir på så vis förblindad av de verkliga problemen
 • Man gagnas inte av att belysa rasism, utan tvärt om, riskerar att förlora en del av sitt vithetsprivilegie

Sedan finns det ibland andra skäl, som om man har förmågan att sätta sig in i andra människors situation. Jag tror även många skulle bli förvånade av bemötandet om du bar hijab en vecka (om du inte normalt bär det), eller om du skulle ta en tur i din hemstad med en rullstol. Vi alla människor har en viss svårighet att sätta sig in i andra människors liv och problematik. Men så finns det de som har det lite lättare att utgå från någon annan än sig själv.

Av någon anledning tycks många av oss vita svenskar ha en uppfattning om hur rasismen fungerar, hur den påverkar människor och i den svenska självuppfattningen finns en djupt rotad uppfattning om att Sverige är ett extremt öppet, välkomnande, fördomsfritt och antirasistiskt land.

Jag är fullständigt övertygad om att nästan hela Sveriges vita befolkning hastigt skulle ändra uppfattning om de kunde byta hudfärg för en vecka.

Jag är övertygad om att de flesta skulle ändra uppfattning om hur antirasistiskt detta land är. Hur begränsande rasism är i så många människors vardag. Är man dessutom en person som på annat sätt ”sticker ut” eller uppfattas som ”annorlunda” jämfört med de flesta i befolkningen, så tror jag att man än mer skulle ändra uppfattning och inse hur begränsande det är att skilja sig från mängden när det gäller hudfärg och att folk inte är så ”färgblinda” som de själva tycks tro när det kommer till bemötandet av svarta personer i vårt land.

För svarta kvinnor som bär hijab tror jag problemen är mycket större, om man dessutom inte kan svenska flytande så blir det ännu större svårigheter, om man dessutom skulle vara rullstolsburen så blir problemen ännu mycket större.

Det är precis det som vithetsprivilegier handlar om. Fast tvärt om. Du kan vara vit man och få problem på olika sätt och bli nedvärderad eller dömd av människor omkring dig, men troligen så kommer du kunna leva relativt problemfritt när det gäller fördomar. Sen finns det en massa ”plus” och en massa ”minus” som gör att du är mer och mindre utsatt för fördomar.

Exempel på ”plus”, en person som äger dessa egenskaper eller har dessa förutsättningar i sitt liv, kan vara mer priviligerade:

 • vit
 • man
 • höginkomsttagare
 • bosatt i ett ”finare” bostadsområde
 • ej funktionsnedsatt
 • alldagligt utseende eller ”ser bra ut”
 • välbyggd
 • ej över- eller underviktig
 • välklädd
 • har ekonomisk trygghet
 • stark självkänsla och självförtroende

Exempel på ”minus”, en person som äger dessa egenskaper eller har dessa förutsättningar i sitt liv kan vara mindre priviligerade:

 • svart
 • kvinna
 • hbtq-person
 • boende i ett mindre ansett bostadsområde
 • funktionsnedsatt
 • lågutbildad eller saknar utbildning
 • arbetslös
 • över- eller underviktig
 • sjuk
 • svårigheter med att kommunicera
 • dålig självkänsla
 • svårigheter med det sociala samspelet
 • har ekonomisk utsatthet
 • hemlöshet

Så där kan man hålla på att plussa på och dra av. Det är kanske inte helt vettigt att göra det på sig själv eller någon annan, men det kan ändå vara bra att ha i bakhuvudet att en person som kanske är en vit man, men sedan har många andra svårigheter inte självklart har det så lätt för sig i livet, eller en svart kvinna behöver inte ha det så tufft om hon har många egenskaper från ”plussidan”. Men det är det vita privilegiet handlar om i grunden. Det första vi ser hos en människa är troligen kön och hudfärg, så där har man en svårighet i grunden att kämpa från lite underläge, men det betyder inte att det här är en olycklig, ynklig människa som går runt och lider. Det kan vara en oerhört resursstark högutbildad person med stark självkänsla som tar sig fram med stora kliv i livet.

Det är därför jag tycker det är så härligt att bli motbevisad mot sina fördomar, för fördomar det har vi alla och det bästa vi kan göra är att erkänna dem och försöka arbeta med dem! Jag tycker det är underbart när jag får en fördom i mitt huvud om en person och så lär man känna personen och upptäcker att man får alla sina fördomar ifrågasatta och satta ur spel. Det är då jag blir medveten om dem och kan jobba mot dem nästa gång. Men för att kunna göra det, så krävs även en öppenhet mot nya människor och en ärlighet mot sig själv. Vågar du utmana dina fördomar?

OBS! Listorna ovan är exempel och ingen faktiskt sanning, utan man får själv avgöra hur man ser på saken. Det här är min syn.

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.