Den godaste v/s äckligaste semlan

Jag är en riktig sucker för semlor!! Semlor är något jag bara måste få i mig massor av, under den korta period de säljs.

I december provade jag på saffransemlor för första gången. Varför det tog mig så lång tid att testa dem är helt enkelt för att jag älskar originalsemlor så mycket att jag inte kunde föreställa mig att andra typer av semlor var gott. Jag har testat vaniljsemla, wienerbrödsemla och andra typer av semlor, men alltid blivit djupt besviken då originalet alltid varit så ofantligt mycket godare!!

Men jag måste säga att saffransemlan var en rätt trevlig överraskning!! Och då är jag ingen saffransbulle-fan direkt. De var kanske inte riktigt lika goda som originalet, men näst intill. Särskilt en jag köpte på Coops bageri i Farsta. Den var lite dyrare, då den var så stor, den var liksom formad som en vanlig lussekatt och så var innehållet som det är i en vanlig semla. Men den var faktiskt helt gudomligt god!!

Coops bageri i Farsta Centrum har för övrigt gjort riktigt bra ifrån sig även på originalsemlan också och den hamnar på andra plats av alla de semlor jag hunnit stoppa i mig under 2019 so far. Den smakar riktigt bra, har rikligt med mandelmassa som är bra gjord och kostar 20 kr per semla. Coop i Farsta får fyra starka stjärnor i mitt eget smaktest🌟🌟🌟🌟.

Däremot är semlorna på Coop i Vällingby Centrum rätt torra och smakade inte särskilt väl alls!! Dessutom var de inte ens billiga!! 44 eller 45 spänn för två torra semlor. Det är inga semlor jag kommer återvända till. Tror de blir de som får det näst sämsta betyget för årets semlor. Två stjärnor får de i mitt helt ovetenskapliga smaktest🌟🌟.

Däremot finns det ett konditori i Vällingby Centrum som hade helt okej semlor. Jag tror det heter Konditori Pallas, men konditoriet ligger tvärs över gågatan från O’larys i Vällingby. Där har jag även hunnit prova en semla där grädden och mandelmassan var blandade och för de som gillar det, funkar den säkert jättebra, men eftersom jag älskar originalsemlan bäst så nöjer jag mig med att betygsätta den. Den får en solklar trea, med nära till fyra stjärnor 🌟🌟🌟. På just det konditoriet har jag även hunnit med att testa ännu en variant, nämligen lyxsemlan. Med extra av allt. Lite större, lite mer mandelmassa och lite mer grädde. Visst den var jättegod på alla sätt, men för mig blev det lite föööör mycket av allt… Så jag nöjer mig med att betygsätta deras vanliga, traditionella semla.

Men fler semlor har testats (sparar den sämsta och bästa till sist)!! På ICA i Farsta centrum är semlorna helt okej, men ingen smaksensation alls. Jag pendlar mellan två och tre stjärnor, men hamnar till slut på tre stycken, lite halvskakiga stjärnor. 🌟🌟🌟.

Hemköp är faktiskt inte med i mitt test, då jag vägrat köpa dem två år i rad nu, då jag tidigare år blivit så otroligt besviken på de stackars torra, smaklösa semlorna!! Om någon ätit dem och har nåt gott att säga om dem, får ni gärna meddela mig, för de kan ju ha förbättras. Tills jag får indikationer på det, så avstår jag helt enkelt från att köpa dem!!

Och nu kommer vi till tre ställen i Hökarängen!!

Vi börjar med de billigaste. Vissa dagar har de tagit 20 kr och andra dagar 25 kr, för ett tvåpack. De säljs på Matdax som är välkända i Stockholm för billig mat. Och förvånansvärt nog så får de tre starkt lysande stjärnor!! 🌟🌟🌟. Det är inga konditorisemlor, men de är inte heller torra och trista, utan helt okej och klart godkända semlor till ett riktigt bra pris!! Ska tilläggas att även de gjorde bra ifrån sig med saffranssemlorna i december!!

Och nu kommer vi till årets allra sämsta semla!! Jag tänker inte hänga ut stället med namn, men för er som bor i Hökarängen bör ni undvika ett konditori som säljer 4 semlor för 100 kr. Jag köpte dem, åt en halv och började kväljas av smaken. Det är någon mycket märklig bismak i brödet som gjorde att jag alltså slängde bort 3 1/2 semlor för de var i sanning oätbara. Minus 1 stjärna ger jag dessa semlor, de var dessvärre inte ens ätbara. -🌟.

Till sist kommer vi till semlornas semlor!! Vi håller oss kvar i Hökarängen!! Det här är inte bara en semla, det här är en gudomlig upplevelse som man måste vara beredd på att inta njutningen i sin helhet av!! Det här säger jag trots att de är i särklass de dyraste semlorna jag provat i år!! Men ibland kostar kvalitet och måste få göra det!! Den här semlan är i alla fall utöver samtliga semlor ovan, så vill du ha den lilla extra smakupplevelsen så är det denna du ska satsa på!! Jag har hört ryktet för några år sedan att deras semlor utsetts till Sveriges godaste semlor. Om det stämmer vet jag inte, MEN det skulle inte heller förvåna mig!! (Tillägg: efter lite research hittar jag nu att de nåt år utsetts tiöl Stockholms bästa semlor och DENNA artikel!) Jag tror semlorna kostar 47 eller 49 kr styck, men den fantastiska sammansättningen är total!!

Kombinationen av sötma och sälta är ljuvlig. Här gissar jag vilt, tillsammans med vänner som också fått njuta av läckerheterna: vi gissar att det är viss sälta i brödet, brödet som för övrigt är allt annat än torrt. Vi gissar också att det inte är vanligt socker i grädden, men möjligen lite vaniljsocker och till sist, men inte minst, kronan på verket, med en söt mandelmassa som slår sönder alla smaklökar!! Den här kombinationen är helt outstanding!! Jag vet att folk ”vallfärdar” från hela Stockholm för dessa dyrgripar till semlor i Hökarängen, men jag förstår också VARFÖR de gör det!! Stället du bör inhandla nästa semla på är nämligen Konditorn & Bagarn i Hökarängen. Jag ger dem 6 starka stjärnor av 5 möjliga, hahaha… 🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Du hittar alltså den sämsta och den bästa semlan jag ätit på nästan exakt samma plats, så ta för Guds skull inte fel!!

Vill också tillägga att jag ätit andra bakverk på K&B och de var också väldigt goda. Och när det gäller det konditori som fick -1 🌟 har jag inte smakat något annat, så de kan sjäkvklart ha andra goda bakverk där, men semlan rekommenderar jag alltså inte!!

Var har du ätit din godaste semla?

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.