24 timmar svart kvinna

Debatten har pågått i flera år nu. Fanna Ndow Norrby startade Instagramkontot Svart Kvinna för fem år sedan (2014). Det blev snabbt en succé. Många svarta kvinnor runt om i Sverige kände igen sig i det som många andra delade med sig av.

Fanna Ndow Norrby Fotograf: Maryam Barari

Nu har Fanna Ndow Norrby tagit Instagramkontot ”Svart kvinna” till en helt ny nivå och skrivit ett teatermanus på det. Och den helt fantastiska regissören Josette Bushell-Mingo har regisserat teateruppsättningen 24 timmar svart kvinna. I rollerna för teaterföreställningen ser vi skådespelarna Doreen Ndagire, Solí Myhrman, Amanda Quartey, Segal Mohamed.

Josette Bushell-Mingo Fotograf: Maryam Barari

Den korta versionen handlar om fyra unga tjejer som mitt i sina liv och i sina självklara platser att vara en del av unga tjejers liv, riv upp, gång på gång när de utsätts för ifrågasättanden, rasism och fördomar. Hur det skär djupa sår i deras liv och själar som gör att de tappar fattningen gång på gång i att helt enkelt kunna leva sina liv. Den här onda roten som kallas rasism inte bara skär upp deras liv och skadar på djupet, det påverkar även deras relationer till varandra.

Riksteatern 2019 24 timmar Svart Kvinna Av: Fanna Ndow Norrby Regi: Josette Bushell-Mingo Scenografi: Lotta Nilsson. I rollerna på bild: Amanda Quartey, Segal Mohamed, Solí Myhrman Fotograf: Sören Vilks

Jag ska inte skriva mer om handlingen, då jag tycker alla människor borde gå och se den. Den berör. Det jag möjligen saknade är att den skulle varit lite längre och kanske gå än djupare in i hur den här smärtan kan påverka människor på längre sikt och i fler sammanhang. Men det är väl så när man ser något riktigt bra, man vill liksom se mer, man vill inte det ska ta slut.

Som pjäs är det här en viktig del av vår samtid. Den säger så mycket om ett problem som är förödande för en hel generation på så många olika plan.

Jag såg föreställningen tillsammans med min 25-åriga dotter. Hennes omedelbara reaktion var ”igenkänning på hög nivå”. Hon var mycket nöjd med föreställningen!!

Som vit kvinna och mamma till fyra afrosvenska barn (varav tre är mina vuxna barn) så kan jag känna igen mycket på deras vägnar, men framför allt så har jag svårt att hålla igen tårarna, när jag tänker på den tid mina tre döttrar växte upp och den här typen av samhällsdebatter och den här typen av representation av svarta, unga kvinnor och den här typen av kultur inte fanns att ta del av i vårt land. Att vi har gått från total avsaknad för representation till detta, det är stort! På samma sätt och av liknande anledning som jag blev djupt berörd av Seinabo Seys historiska avslut på Grammisgalan för tre år sedan, blev jag starkt berörd av denna teaterföreställning!

Nu åker de ut på Sverigeturne med Riksteatern! Se till att skaffa din biljett, du borde inte missa detta!!

TACK Fanna, Josette och övriga medverkande som gjort detta möjligt!!

Mer om 24 timmar svart kvinna HÄR!

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.