Att vara snäll mot sig själv när det är lite extra tungt

Det gäller att försöka se det positiva i det som händer. Det är förstås inte så lätt när man har en period som tynger ens axlar extra mycket. Samtidigt är det kanske de perioderna av ens liv när det är som mest nödvändigt.

Att se allt positivt är förstås omöjligt. Vi har rätt att känna oss dystra och nedstämda när det finns anledning till det. Att ha en ”ständigt positiv” person omkring oss kan i ärlighetens namn vara både frustrerande och jobbigt.


Men att försöka ta tillvara på det positiva när vi har våra nedstämda perioder, tror jag kan bli lite av en livsnödvändighet ibland. Om man varje kväll när man haft en tung dag, försöker plocka fram 3 positiva saker att ha i åtanke när man lägger sig på kvällen, tror jag kan förändra tankemönstret till viss del. Även om det är frustrerande att umgås med någon som är överdrivet positiv hela tiden, så kan det vara minst lika frustrerande att umgås med någon som ser allt negativt också.

Att varje kväll som avslutat en tung dag försöka plocka ut 3 positiva saker, tror jag ändå har en positiv inverkan på längre sikt och kanske kan det hjälpa oss att känna att våra svackor inte blir fullt lika djupa…

Hur kan man plocka något positivt ur något som känns så bottenlöst och oändligt tungt? Ibland kanske vi får leta i de små, små dimridåerna efter detaljer?

”Barnen blev inte dyblöta när de lekte ute trots att det regnade ute.” Eller ”Jag missade inte bussen på väg till jobbet” eller ”Jag brände inte middagen”. Ibland kan det som sagt vara de små, små sakerna.

Hösten brukar vara en tung period för många. Särskilt med just mörkret och kylan. Att det pågår en pandemi just i år, gör knappast saken lättare. Att då försöka påminna oss själva om de där små ljusglimtarna, att försöka fokusera på det lilla positiva som händer runt omkring oss, det kan bli som en livboj för många. Jag brukar försöka vara särskilt snäll mot mig själv såna perioder. Att inte ha allt för höga krav på mig själv, att kunna krypa ned i soffan under en skön filt med en kopp varm choklad och marshmallows. Att kunna tacka nej till att ta på mig saker jag egentligen inte hinner eller orkar. Det är dock just där mitt största problem ligger. Att säga nej när jag borde. Särskilt om det är något jag tycker är väldigt kul. Men ibland måste man även det.

Ikväll när jag lägger mig ska jag försöka tänka på tre positiva saker som har hänt under dagen. För att underlätta det här mörka och kalla november.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 252C0644-DD92-4588-8D72-9439A445085E-1024x592.png

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.