Fakta om Sheasmör

Sheasmöret har använts i tusentals år till matfett och som skydd för huden och håret mot uttorkning från sol och vind och därefter som skönhetsvård i många länder på den afrikanska kontinenten. Idag är det en vanlig ingrediens i många hår- och hudvårdsprodukter även i Sverige och resten av världen.

Skillnaden på sheasmör

Det finns två varianter av sheasmör. Det ena är Vittelaria Paradoxa (Västafrika) och det andra är Vittelaria Nilotica (Östafrika). Det som framför allt skiljer dem åt är dels konsistensen, då nilotica är mjukare i konsistensen, samt att paradoxa naturligt inte doftar särskilt gott om det är helt obehandlat. Anledningen till att paradoxa är fastare i konsistensen beror på att den innehåller en större andel mättade fettsyror.

I obearbetat tillstånd (rått) så har paradoxa oftast en grå/gul/beige färg och alltså en lukt som inte är särskilt trevlig. Hos Fatous Passion har vi valt ett ekologiskt, kallpressat och naturligt filtrerat sheasmör paradoxa. Det är kallt filtrerat för att få bort lukt och med det försvinner även den beige/gula färgen och smöret blir vitare och doftlöst, men sheasmöret behåller ändå alla bra egenskaper och näringsämnen. Smöret har en smältpunkt på 35-40 grader.

Sheasmöret vi använder hos Fatous Passion har sitt urprung från Ghana, men köps in från svenska leverantörer för att vi ska kunna garantera en god kvalitet.

Sheasmör från Fatous Passion

Smöret med maxat innehåll

Sheasmör paradoxa innehåller bland annat höga halter av fytosteroler, tokoferoler (Vitamin E) och triterpener. Innehållet av näringsämnen i paradoxa, innebär att sheasmöret har fuktbindande egenskaper och passar därför särskilt fint som återfuktare av huden.

Den feta ytan på sheasmöret skyddar mot väder, vind, irritation och bevarar alltså fukten bra. Den påskyndar även läkning av skadad hud och är även bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, men lugnar även solbränd hud och eksemhud. Sheasmör har en naturlig skyddsfaktor 3, tack vara att det innehåller cinnamaterna, som hör till de vanligaste solskyddsmedlen idag. Shea paradoxa är även anti-inflammatoriskt och antioxidant.

Sheasmöret innehåller en sammansättning av olika fettsyror. Bl.a. 35-45 % stearinsyra, 3-7 % av palmitinsyra, 45-55 % oljesyra, 3-8 % linolsyra och <1 % linolensyra. Sheasmöret har en hållbarhet på 3-5 år om det förvaras svalt, i ett mörkt och tätt kärl.

Sheasmörets ursprung

Sheasmör görs av kärnan/nöten från sheaträdets frukter. Det knotiga sheaträdet kan bli så högt som 15 meter och bli upp till 200 år gammalt. Trädet har sitt ursprung från ett flertal västafrikanska länder, men Ghana anses av många vara ”sheasmörets Mecka” idag.

Sheaträdet bär inte frukt förrän det är 15-20 år gammalt och dess plommonformade frukter mäter ca 4 cm. De är en värdefull handelsvara i flera västafrikanska länder. Nötterna omges av ett grönt, mjukt fruktkött som är ätbart. Kärnan eller nöten på frukten har ett fettinnehåll på upp till 50% och används för att göra sheasmör. Smöret används i sin tur som fettkälla till hår- hudvård och matlagning, men även som lampolja.

Kvinnligt arbete bakom sheasmöret

Traditionellt är arbetet med framställning av sheasmör ett arbete som kvinnor utför. 100 kg nötter ger 20 kg rent smör. Arbetet med att framställa smöret består av många led och är ett mödosamt arbete. Nötterna torkas, mals och kokas. Därefter får man fram en typ av pulver som arbetas samman till en tjock massa som tvättas och kokas igen för rening. Till sist får man fram det rena, välgörande sheasmöret.

Sheasmöret kallas även ”kvinnors guld” då det ger många kvinnor möjlighet till arbete som inte sällan utförs i kvinnliga projekt. Arbetet för att ta fram sheasmör ger kvinnorna inkomst och en högre ställning i samhället.

Nedan kan du se en video med en sammanställning från BBC om framställningen av sheasmör i Ghana..

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Fakta om Sheasmör

  1. Pingback: Sheasmör för håret | Fatou.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] ← Föregående […]