Om Gambia

For English, click THIS LINK!

Eftersom jag får väldigt mycket frågor av folk som ska resa till Gambia (vilket i sig inte är så konstigt eftersom jag skriver så mycket om Gambia), så har jag bestämt att lägga upp en del information på denna sida, eftersom jag får ganska mycket mail, gästboksinlägg och kommentarer med frågor, så är det lättare att jag lägger upp allmän information, i stället för att upprepa mig hela tiden med svar på frågor.

Välkomna hit!

2012:

Varför vi älskar Gambia Del 1 Mina läsare får ge sina tips och berätta om sin kärlek till just Gambia

Varför vi älskar Gambia Del 2 Mina läsare får ge sina tips och berätta om sin kärlek till just Gambia

Varför vi älskar Gambia Del 3 Mina läsare får ge sina tips och berätta om sin kärlek till just Gambia

Konsekvenserna av en ensidig rapportering om Gambia som turistland (Debattartikel)

Vi är trötta på att bli kallade sexturister (Den förkortade debattartikeln som publicerades i Aftonbladet)

När tänkta påhopp blir ironi

Gambia ur en annan synvinkel

Mabou´s resa till Gambia

Gambia genom mina ögon (Bilder)

2011:

Vill du åka till Gambia på Studieresa?

Gambiagrupperna

Sexuella övergrepp på barn i världen

Gambia-så mycket mer än sexturism

Drömmar…

Resan till Gambia 2011:

Gambia 2011 Del 1 Inför resan och mottagandet

Gambia 2011 Del 2 Jag är tillbaka

Gambia 2011 Del 3 Dansshow på Atlantic i Banjul

Gambia 2011 Del 4 Krokodiler och utsatta barn

Gambia 2011 Del 5 Resan till Kunta Kinteh Island (tidigare James Island)

Gambia 2011 Del 6 Fläta Håret

Gambia 2011 Del 7 Semester

Gambia 2011 Del 8 Återträff och Kläder

Gambia 2011 Del 9 Prinsessan Fatou, min touma (namne)

Gambia 2011 Del 10 Besöka vänner och konsert

Gambia 2011 Del 11 Reptilfarmen och Paradisebeach i Sanyang

Gambia 2011 Del 12 Ngente (namngivning) för hela slanten

Gambia 2011 Del 13 En dag med min touma Fatou och Mabou ´s farmor (touma=namne)

Gambia 2011 Del 14 Sista heldagen och väldigt mycket stress

Gambia 2011 Del 15 Avsked

Gambia 2011 Del 16 (Sista delen)

2010:

Islam, Afrika och ett musikaliskt geni

Det positiva Afrika i Fokus

Vår resa till Gambia 2009:

Länkar till diverse olika inlägg om Gambia:

(Denna sida kommer att uppdateras med länkar med nya och gamla inlägg med tiden, allt eftersom. Ha tålamod och välkommen åter!)

Social comments

Loading Facebook Comments ...

23 svar på ”Om Gambia

 1. Hej!

  Lite fel forum kanske för att ställa denna fråga, men då jag inte vet vart jag ska vända mig ännu så ger jag det ett försök. Det gäller en tjej i Gambia som jag undrar hur hon skulle kunna leva i Sverige om vi gifte oss och hon flyttade hit. Hon har inte avslutad grundutbildning i Gambia. Hur tufft skulle det bli för henne med språk, studier etc. ?

  Ja, har ni något tips, såsom länk eller annan information vore jag mkt tacksam!

  Med vänliga hälsningar,
  David

 2. David: Hej David! Jag tycker alltid det är svårt att råda andra människor eftersom vi är så olika som personer, men jag ska svara på din fråga, med utgång från mig själv och människor omkring mig:

  * Gällande språket är det väldigt individuellt, men de flesta Gambianer jag känner i Sverige lär sig språket väldigt snabbt. Däremot är det få Gambianer som jag känner som väljer att satsa på vidareutbildning när de kommit hit som vuxna, om de inte kommit specifikt för att just studera, vilket det är få i min bekantskapskrets som gör. De flesta som lämnar Gambia för att kunna studera utomlands, åker till England för att göra det, då de får språket ”gratis” där.

  * Nu vet jag inte vart du bor, men jag kan säga att om du bor i en större stad i Sverige, så behöver du inte oroa dig för att kvinnan inte kommer att finna landsmän att umgås med. I sverige bor det förhållandevis många Gambianer och de flesta är väldigt vänligt inställda till både svenskar och svensk kultur, samtidigt som man vänar mycket om sin egen också. Man vill ha sina traditionella barndopsfester, man äter gärna sin Gambianska mat. etc. Samtidigt har man förståelse och ser positivt på många saker i svensk kultur, man har stor tillit till vår sjukvård, skola vår sociala uppbyggnad.

  * Många Gambianer som lämnar Gambia för västvärlden, gör det för att man har förhoppningar om ett bättre liv, en typ av ”ekonomisk flykting”. I Gambia är det nästan omöjligt att få ett arbete, skolorna når inte särskilt höga utbildningar. Däremot så kommer det ofta en period när man levt ett tag i sverige och vardagen kommer krypande och allt ovant och nytt inte längre är så exotiskt och man börjar längta hem till sina nära och kära. De flesta flyttar inte hem p.g.a. det, men jag skulle vilja påstå att bland mina bekanta har det inte varit ovanligt med en depression under denna period.

  * En annan sak som jag vill tipsa dig om är dels försörjningen, att diskutera det innan din blivande fru eventuellt flyttar hit, för det är inte helt ovanligt att män försörjer sina fruar i Gambia när man är gifta och många kvinnor förväntar sig att bli försörjda av sina män när de kommer hit, däremot om de förstår olikheterna och får de förklarade för sig, så är de flesta beredda att arbeta för försörjning. När en kvinna Arbetar i Gambia, är det vanligt att hon förväntar sig att hon själv ska disponera sin lön på sig själv, sina släktingar etc. Så det är viktigt att förklara hur ekonomi fungerar i Sverige. Däremot så är det å andra sidan viktigt för dig att veta att i Gambia är det de vuxna barnen som försörjer sina föräldrar och ibland även fler släktingar, så det är bra om du tar i beräkningen och diskuterar med din blivande fru om hur mycket och på vilket sätt ni kan hjälpa till med hennes släktingars försörjning.

  * Gambianska kvinnor har oftast mycket lägre krav på pengar för sig själva, än vad svenska kvinnor har. Vi är bortskämda med olika typer av hudkrämer, ansiktskrämer, märkessmink etc. Gambianska kvinnor lägger hellre pengar på skor, fina kläder, men man har sällan kravet på att det ska vara dyra, Europeiska märken. Men det finns naturligtvis skillnader där också.

  * Som jag skrev i början, så tycker jag det är svårt att råda andra. Särskilt när jag inte träffat varken dig eller din kvinna, däremot så kan jag säga, av egen erfarenhet, att min kontakt med Gambia och Gambias befolkning varit i största del positiv och dessa erfarenheter skulle jag aldrig vilja vara utan.

  Så, David, mitt bästa råd till dig är: ”Where there ´s a will-theres always a way”, samtidigt som det är bra och vettigt att försöka använda sin logik också, för det är verkligen en stor omställning att flytta till ett annat land, samtidigt som det också är ett stort ansvar för dig, för att hon ska få en bra start i ett helt nytt land! Hur du än gör önskar jag dig varmt LYCKA TILL!! Kram!

 3. Jag såg ditt svar först nu och jag ville bara nu tacka dig för det! Det var ett långt och intressant svar. Kanske inte så mkt mer än vad jag vet redan, men det reder ut tankarna.

  Jag är lite förvånad att vi håller kontakten fortfarande.. OCH.. jag älskar henne. Jag brukar ha svårt att säga det ordet och giftermål har legat långt borta tidigare. har varit mest ytligare relationer. Så, viljan finns faktiskt!

  Ibland kommer det över mig tankar om hon bara vill hit till Sverige och jag är endast någon som hjälper henne hit. Men allt annars talar verkligen för att hon har känslor för mig. men det är svårt att släppa tvivlet, framför allt när man pratar med andra här hemma i Sverige. Sen hör man ju alla berättelser om kvinnor som blir kära i gambianer och där kan man verkligen tvivla på männens avsikt med det hela. Svårt!

  tack för svaret! 🙂

  Kram
  /David

 4. David: Det är klart att det alltid finns risker för skenäktenskap när man gifter sig med någon från ett u-land. Ã… andra sidan är det också många som lär sig älska sin partner med tiden, även om man från början inte gör det.

  Oavsett så önskar jag dig lycka till! Ibland kanske man måste chansa i kärlek också? Kram!

 5. Samma David igen här 🙂 Jag försökte få hit tjejen men fick avslag på visumansökan. De har tydligen hårda direktiv från migrationsverket. Men jag måste säga att ambassaden (Senagal,Dakar) är under all kritik. De svarar inte på mail och de är på gränsen till otrevliga i telefon. Men man vill inte stöta sig med dom och håller god min.. men det hjälpte inte.

  Tänker åka dit själv istället. Ã…ker vid årsskiftet och planerar att stanna där c:a 2-4 mån. Tänker bo med henne och försörja oss båda under tiden vilket inte ska bli alltför dyrt.

  Vet du var man får information om visum och all annan nyttig information får du gärna maila mig på ’ddh@spray.se’ 🙂

  Ha det gott tonårsmorsan!

  /David

 6. David: Ledsen att se att ni fick avslag. Det är svårt att prova kärlekens vingar på olika sidor av världen…! Tror dock att det är större chanser om du är där några månader och sedan ansöker igen. Kram och lycka till!

 7. Pingback: Tonårsmorsa » Att bekräfta ett barn

 8. Jag besökte Gambia vintern 2008, helt underbart land.
  Dock är det hemskt att se hur folk faktiskt kan leva.
  Besökte även en skola, med ca 120 pojkar och endast 30 flickor.
  Jag måste säga att det är absolut ett land som är värt att besöka!!
  Kram, Ina.

 9. Pingback: Tonårsmorsa » Min dröm är nästan på väg att gå i uppfyllelse…

 10. Pingback: Sen sammanfattning av 2009 Del 4

 11. Pingback: Islam, Afrika och ett musikaliskt Geni

 12. Pingback: Det positiva Afrika i fokus

 13. Pingback: Gambia-Here I come. Again.

 14. Pingback: Julkalender Lucka 13 | Tonårsmorsa – Fatou

 15. Pingback: Gambia-Here I come. Again. | Tonårsmorsa – Fatou

 16. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2011 | Tonårsmorsa – Fatou

 17. Pingback: Det positiva Afrika i fokus -

 18. Pingback: Det positiva Afrika i fokus | Afropé.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Om Gambia […]

 2. […] (Media)FavoritinläggFöreläsningarHelp 2 HelpKontakta migMin BokOm BloggenOm GambiaPersonligtRasismTävlingar ← […]

 3. […] (Media)FavoritinläggFöreläsningarHelp 2 HelpKontakta migMin BokOm BloggenOm GambiaPersonligtRasismTävlingar ← Ny musikvideo ute Med fokus på barnen […]

 4. […] (Media)FavoritinläggFöreläsningarHelp 2 HelpKontakta migMin BokOm BloggenOm GambiaPersonligtRasismTävlingar ← Dancehall str8 from […]

 5. […] Ken Ring som den senaste tiden befunnit sig mycket i sin mammas hemland Kenya försöker ofta i sin blogg att ge en mer nyanserad bild av det Afrika han möter. På samma sätt var det en av mina huvudsyften när jag skrev min reseberättelse om Gambia i vintras. (Länkar till den finner du HÄR) […]

 6. […] Ken Ring som den senaste tiden befunnit sig mycket i sin mammas hemland Kenya försöker ofta i sin blogg att ge en mer nyanserad bild av det Afrika han möter. På samma sätt var det en av mina huvudsyften när jag skrev min reseberättelse om Gambia i vintras. (Länkar till den finner du HÄR) […]