Halloween eller Allahelgona?

Alla har rätt att känna som de vill, men jag förstår ändå inte det motstridiga i att några vill sörja sina bortgångna    Tombstone  och att andra väljer att fira med fest eller annat Halloween-spektakel. Eller att man väljer att göra både och. Sörjer man mindre för att man går på maskerad, eller ordnar en mysig Halloween-middag?    Jack O' Lantern  

Hela tiden finns det ju människor som sörjer sina kära som gått bort, på samma gång som andra firar födelsedagar , har fester o.s.v.  

Även om Halloween är en Amerikansk högtid, så tycker inte jag det är fel att fira det. Jag firar faktiskt flera högtider som inte är ”svenska”. Det jag gillar med att fira Halloween är att det på något sätt lyser upp den mörka period vi är i och dessutom har vi faktiskt inga andra ljusa högtider på denna del av året, medan vi har massor på våren.  Jack O' Lantern  Dessutom tycker jag inte det är fel att sammankoppla Allahelgona med Halloween, då det kan påverka barnen att inte skrämmas av döden. Måste död bara vara svart och mörker och tårar? Kan man inte sörja och hedra döda med att minnas ljusa fina minnen av den personen och allt man gett och fått och allt man delat med den personen?    Trick O' Treater  Önskar er alla en trevlig avslutning på Halloween och Allahelgona, vilket ni vill! Kram!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Halloween eller Allahelgona?

 1. Inkopierade kommentarer:

  #
  RättOrdPåRättPlats
  Rätt. Du är bäst.
  den 8 november 10:11
  (http://spaces.msn.com/members/keismeil/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Disa9916
  Instämmer ,,,men även at det var ju faktiskt förra helgen 😉 Lämnar en söndaxkram. Disa
  den 6 november 14:49
  (http://spaces.msn.com/members/disa64/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Aniara
  Nä, förstår inte heller varför det skall tjafsas om Halloween firande eller inte. Jättekul att ha spökfest ju! Och fint att ta sig i kragen och besöka familjen på kyrkogården för att tända ett litet ljus i mörkret och tänka efter en stund. Den enda negativa med Halloween är väl att det känns lite som det till stor del blivit ett kommersiellt jippo. Att det skall köpas en oändlig massa prylar. Roligare är att fixa allt själv. Göra spökliga dekorationer ihop och fixa till det om man skall ha kalas t ex. Låta fantasin och kreativiteten fläda, liksom. =)
  den 6 november 13:48
  (http://spaces.msn.com/members/AniarasPlace/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  MingoGirl2452
  Själv är jag TOTALT utanför allt … tror jag varit på EN enda Halloweenfest och det är nog 9 år sedan 🙂 och det är nog snart lika länge sen jag var på mammas grav ”på rätt dagar” och ändå går det inte EN DAG utan att jag tänker på och saknar min mamma – som dog innan innan hon ens var så gammal som jag själv är idag. Jag var bara 18 …… Men alla andra får mig att ”få dåligt samvete” för att jag INTE besöker graven så ofta som jag ”borde” – och framförallt för att jag INTE gör det till Alla Helgons dag … Men SJÄLV har jag INGA synpunkter på att andra firar Halloween och sörjer döda i en salig blandning – det ena hindrar inte det andra ….. LIVET ÄR både glädje och sorg … oavsett om man går till en grav eller ej …. festar eller ej …….
  den 6 november 09:56
  (http://spaces.msn.com/members/mingogirl/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Winniethepooh2842
  HALLOJ gumman! See its like this….. Halloween va förra helgen inte denna!!! Allahelgon(svensk) e denna helgen,,, de o då skickar man INTE ut små spöken till o busa eller tigga godis….Man ska tända ljus för dem döda o minnas dem.. o guuu så vackert de e o gå tidigt på morgonen o se alla dessa ljus på kyrkogården… du vet 4 Juli,,,,hänger Annika upp amerikanska flaggan!! så den firar jag aldelles själv här i Ã…ryd!! hehe OOOsay can you seeee?……… kramar is massor Nallemamma
  den 6 november 06:32
  (http://spaces.msn.com/members/bears641/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Hjärnan1
  Ibland tycker jag att det är för mycket ”Amerikanskt” i vårat land, ta t.ex. Halloween. Alla gör vad dom själva vill, heder åt dom. Själv har jag ikväll åkt förbi ett antal kyrkogårdar och jag tycker att det är fint med alla levande ljus i denna mörka tid. Tycker som Du ”Tonårsmorsan” att det är glest med ljuspunkter på hösten. Själv längtar jag efter första advent och julen. Tyvärr bidrar jag inte med mycket, 2 advents-stakar är det enda jag lyser upp med, men ändå. Många bäckar små. Snart är det dock advent och med det så börjar det att ljusna för min del. Jag önskar alla en ljusare framtid, den finns.
  den 6 november 00:47
  (http://spaces.msn.com/members/Ramstam/)

 2. Pingback: Våga fira "andras" traditioner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] tradition). Jag har skrivit vad jag anser om alla som förfäras över Halloween tidigare. Läs HÄR! I år har vi inte firat denna högtid hemma, eftersom jag arbetar dessa dagar, men jag har […]