Heder eller Skam?

murder.jpg

Precis som jag anser att Fadime Sahindal, som för övrigt också bodde i samma bostadsomnråde som mig, var en hjältinna under sitt liv, anser jag nu att Aftonbladet funnit en hjälte!

Aftonbladet berättar nämligen idag om en kille, Farman, som anser sig vara ett offer i hedersdebatten och som samtidigt har varit en negativ utövare i detsamma. Jag anser att han berättar på ett öppenhjärtligt och insiktsfullt sätt om situationen som rådde i hans liv tidigare och hur han känner för det idag.

Det är klart att det inte är okej att kontrollera sin syster. Det är klart att det inte är okej att inskränka kvinnors fri- och rättigheter av den enda anledning att man är just kvinna. Det är inte heller någon bra ursäkt att man levt i en ”sån kultur”. Däremot tycker jag att det är lite hjälte-gloria på de män och kvinnor som faktiskt vågar kämpa för sina egna fri- och rättigheter. Jag tycker det är fantastiskt att Farman vågar gå ut i media och tala om detta som är ett relativt tabubelagt ämne!

Jag önskar att fler vore både som Farman och Fadime. Jag önskar att fler vågade frångå gamla invanda mönster och vågade sina egna vanor och vågade stå för dem, även när det kostar! Förtryck är aldrig okej!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Heder eller Skam?

 1. Tack för ditt inlägg! Håller helt med om vad du skriver. Om flera vågade stå upp för att motarbeta detta hedersvåld som inte alls hör hemma i Sverige så hoppas och tror jag att våra ”nya svenskar” skulle må så mycket bättre här i vårt underbara land.

 2. Jag tycker att han är modig som vågar gå ut och erkänna att han gjort fel. Att han vågar hänga ut sitt gamla liv. Jag kommenterade detta nyss på bloggen Betraktarens öga, där skribenten hade en lite annan syn på det hela. Jag skrev bl.a. att jag kom att tänka på Kungen av Kungsan – allas vår Paulo Roberto – och hans väg från slagskämpe till moralens väktare (det vore bättre om han hade stannat någonstans på vägen, om du frågar mig, men ändå…;-)) och att han hade hjälpt många ungdomar på glid att komma på banan igen.

  Alla behövs i kampen mot hedersrelaterade konflikter (Tänk om det funnes ett annat ord i st f ”heder”, bara – det låter så fel…) Tycker att vi önskar Farman, Sharafs hjältar och projektet Elektra alla lycka i sitt arbete! Se http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=320540

 3. Hej på dig igen! Ett litet faktafel i din text, tror jag. Fadime bodde inte i samma område som dig, det var hennes syster som bodde där och som hon var och hälsade på. Fadime bodde väl på en annan ort i skydd för sin familj om jag inte minns helt fel. Mvh Anne-Marie

 4. Mamma Eva: Ja, det tror jag också! Hedersvåld tycker jag inte hör hemma någonstans. Varken i Sverige eller någon annan stans!

  Galaxa: Ja, det finns många viktiga aspekter i denna fråga! Tack för länken! Det här är en mycket viktig organisation för oss alla! Kram!

  Anne-Marie: Japp, alldelens rätt. När hon gick bort så bodde vi inte i samma område! Tack för ändringen! Kram!

 5. Jag tycker att Fadime blev utnyttjad av media när de uppmuntrade henne till att gå ut i media och berätta allt. Det ledde till hennes död pga av uppståndelsen kring henne. Varför skyddade de inte henne också? Fadime blev offer för att tidningar skulle sälja som smör och för att kunna smutskasta människor från mellanöstern.

  Det är bara hyckleri!
  Famide var släkt med mig och jag kände henne väl. Jag blir upprörd över hur man har utnyttjat henne. Folk tycker så mycket för att de inte vet vad som riktigt hände kring henne. De som vet , vet också hur hon utnyttjades.

 6. Pingback: Tonårsmorsa » Förslag till att stoppa förtryck i hederns namn

 7. Pingback: Jag hedrar inte våldet, men de som faller offer för det | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] tycker det är ett utmärkt sätt att minnas hennes kamp och vidarearbeta på den, för oss efterlevande. Jag tycker också att det skulle vara ett starkt ställningstagande för […]

 2. […] har många gånger skrivit om s.k. hedersvåld och förtryck. Jag har många gånger skrivit om Fadime och Pela som […]