Hatbrott är aldrig okej

racist.jpg

Aftonbladet skriver idag om att Birgit Bardot har dömts för hatbrott för femte gången. I detta fall som hon nu har dömts för har hon i ett öppet brev till Frankrikes president Nicolas Sarkozy skrivit att: ”Muslimer förstör Frankrike”.

Domen blev 150 000 kronor i böter och utöver det ska Bardot även betala skadestånd till MRAP och andra franska organisationer som kämpar mot rasism i landet.

Jag tänker att om man skriver ett brev till presidenten så är det ju ändå ett genomtänkt uttalande. Det är ju inte något som man ”råkat säga” under en hetsig diskussion eller liknande, även om jag inte heller tycker att det ska vara okej.

Idag ser vår jord ut på ett helt annat sätt än det gjorde för 20-30 år sedan. Förändringarna har gått snabbt fram. Att man är rädd för det okända, för det man inte känner till är en sanning som de flesta av oss någon gång har upplevt. Vi är helt enkelt ofta rädda för det vi inte vet så mycket om. Men idag 2008, är det ändå en lam ursäkt tycker jag. Idag har vi alla möjlighet att ta reda på fakta. Att lära känna människor från olika delar av världen. Att lära känna människor med skilda religioner och bakgrunder.

Vi är upplysta på ett helt annat sätt än tidigare. De flesta av oss har en kollega, barnen en klasskamrat, en granne, en ingift släkting som har annan bakgrund eller ett annat ursprung än vi själva.

Jag är medveten om att Frankrike haft väldigt svåra problem med just ”invandrartäta” områden etc. Men att som offentlig person göra ner en stor grupp som i detta fall muslimer, är verkligen att insiktslöst och inskränkt!

Mitt hopp är att varje ny generation öppnar sina ögon lite mer. Min förhoppning är att blandningen som breder ut sig på jorden skapar förståelse och nyfikenhet, en öppenhet och massor av kunskap av det vi faktiskt kan lära av varandra! Från alla håll!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Hatbrott är aldrig okej

  1. håller med dig. dessutom kan man ju fråga sig varför vissa länder har så stroa problem med tex upplopp och liknnde bland invandrare medan andra länder inte har det. sen ska fransmännen komma igåg att de har invaderat länder över hela världen under flera hundra år och att det så klart får konsekvenser för deras realtioner till dess invånaare även i nutid. kram sarah

  2. sarah: Ja, precis! Det känns lite som att kasta sten i glashus! Sedan att skylla på en religiös minoritet känns inte heller helt okej! Tack för ditt inlägg med ett bredare perspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.