Att skilja på fakta och lögn…

holding_flower-4.jpg

(Bilden och understruken text är klickbara i detta inlägg och de flesta andra jag skriver!)

En bloggare på Aftonbladets bloggsida skriver bl.a: ”Jo Calvert-Mindell, en engelsk mormor, stördes av ett gäng berusade studenter i flera dagar. Till slut sade hon åt dom att lugna sig. Det skulle hon inte gjort, bland studenterna fanns två muslimer, som polisanmälde den gamla damen för ”rasism”.” Rubriken till blogginlägget är: ”Mormor åtalad för att ha sagt till två muslimska studenter”. Det finns även en fakta-länk till artikeln i Daily Mail.

Det är bara en hake. Ingenstans i artikeln framkommer det att studenterna är muslimer. Hmmm… Man lägger upp ett blogginlägg. Som kritiserar något specifikt (i detta fall Islam), men man fabulerar fram huvudpoängen, eftersom Islam inte nämns över huvudtaget. Ska man kritisera, så kan det ju finnas en poäng med att LÄSA artikeln man hänvisar till, eller i alla fall låta bli att hitta på egna fakta!

Hur som helst, så säger inläggen som den aktuella bloggaren brukar lägga upp, mer om den bloggaren än om någon religion/kultur i världen!

Med tanke på att bloggaren skriver inlägg som man lätt kan uppfatta vara ”nyhetsrapporterande”, men ändå letar runt ”Nyheter” från alla världens hörn och hänvisar till ”nyheter” som är hela tre ÅR gamla, så anser jag att även det pekar mer på vad bloggskribenten är intresserad av att uppnå, än om Islam som religion!

Om jag använder samma tidsperspektiv och godtyckliga ”fakta” och hittar på egna inlägg i tidningsartiklar, så ger jag mig sjutton på att jag kan få vad som helst att se ut som precis vad som helst. Jag kan säkerligen hitta ”bevis” på att bloggare är en mer självmordsbenägen grupp, att Norrlänningar är större djurplågare, att Svenskar är pedofiler i större utsträckning, eller i stort sett vilken fakta jag nu vill leta fram!

Yttrandefrihet i all sin skönhet, men jag tycker det är ganska underligt att Aftonbladet, som senaste tiden har fått mycket kritik för att censurera sina bloggare, tillåter en bloggare som denna att fortsätta sprida lögner och motsättningar i vårt land, övergår mitt förstånd!

För min del så tycker jag det är helt okej att kritisera, ifrågasätta, fråga om det man inte känner till och vill förstå, när det gäller alla religioner och kulturer. Men att skapa sig en egen bild, byggt endast på media och dessutom med att ”lägga till” så att det passar ens egen inställning, det är en kritik som känns helt främmande för mig och som jag anser vara direkt förtal!

Nej, det känns som det är dags för Aftonbladets moderator att sluta sila mygg och svälja kameler.

Tidigare om Aftonbladet blogg:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Att skilja på fakta och lögn…

 1. Jag har följt några av dina länkar på din egen blogg, och även inlägg av ”anna” som du tydligen tar som avskräckande exempel. Men är det verkligen fel att tycka illa om islam? Jag tycker illa om nazism. Innebär det att jag är ”nazifob”?
  Det finns mängder av snälla, trevliga muslimer. Finns säkert trevliga nazister också. Men jag anser att Hitler stod för ondskan, och det samma anser jag om Muhammed. Det handlar inte om tidsperspektiv. Muhammed var förtjust i att mörda, bedra och våldta småflickor. Jesus gjorde inget sådant. Jesus sade att ”den som förleder någon av dessa mina minsta, för honom vore det bättre om en kvarnsten hängdes om hans hals…” Jesus stod på barnens sida, medan Muhammed var förövaren.
  Det måste vara möjligt att angripa Muhammed och dennes ondska utan att bli kallad islamofob.
  Jag står på barnens sida mot Muhammed. Jag står på kvinnornas sida mot Muhammed. Jag står på judarnas sida mot Muhammed. Jag tar avstånd från Muhammed, men det är väldigt svårt att få muslimer att ta avstånd från Muhammed.

 2. Det är onekligen märkligt att man kan få skriva så grundlösa saker samtidigt som man inte får skriva rent humoristiska saker.
  Aftonbladets moderatorer är onekligen rätt lika Justitia – de är helt blinda. 🙂

 3. Robert: Lämnade en lååång svarskommentar till dig, som tydligen gick upp i rök… Jag får se om jag orkar skriva om den i morgon…?

  Michis: Japp, jag instämmer! Mycket underligt!

 4. Robert: Klart det handlar om tidsperspektiv! Det är ju helt omöjligt att bortse ifrån! En massa saker ansågs ”normala” och förordades till och med inom alla religioner och kulturer under den tid som både Koranen och Bibeln utspelar sig! Det är omöjligt att frånse! Du skriver att du står på barnens sida mot Muhammed, på kvinnornas sida mot Muhammed. Det är det jag menar. Att allt ställs emot honom. Jag står på kvinnors sida. Jag står på barns sida. Punkt!

  Jag tycker att det inte är rimligt och inte heller fyller någon som helst funktion att ensidigt kritisera en specifik religion. Om man vill ha en diskussion om religion, så kan man ju till exempel jämnföra olika religioner. De flesta religioner där man tillber en gud, skiljer inte särskilt mycket. Sedan kan man ju också kritisera en religion, men då bör man ju göra det på alla vis, för att det ska bli trovärdigt, tycker jag. Det funkar ju inte att sitta och ”plocka russinen ur kakan”. Allt har ju ett samband.

  Det jag ändå tycker är det viktiga är att se hur religioner faktiskt efterlevs. Det talas mycket i Svenska medier om hur Islam är kvinnofientlig, hur Islam förordar pedofili, men samtidigt så möter inte jag dessa åsikter alls bland de muslimer jag dagligen träffar eller umgås med, så dessa kritiska ord blir ganska oviktiga för mig.

  Jag har också läst Koranen, sura för sura och jag upprepar flera verser ofta, även om det var ett bra tag sedan jag nu läste den från pärm till pärm. Men för mig väcker det inga minnen om att ha läst dessa texter i Koranen.

  Det finns de suror som dock känns främmande för mig att utöva, å andra sidan finns det en hel del i Bibeln som Kristna personer i min omgivning ser som helt främmande att utöva också.

  För mig är religion något positivt så länge du inte skadar andra människor. Så länge tron inger hopp och inte hopplöshet, så länge den ger kärlek och inte hat! Den del av Islam som jag själv har tagit del av, innefattar varken någon pedofili, kvinnomisshandel eller något annat som jag anser går stick i stäv med demokrati, trots att jag levt nära Islam under hela mitt vuxna liv och lite till. Därför blir det svårt för mig att få ihop det till något som innefattar just detta!

  För mig blir det inte trovärdigt att bloggaren som nämns i inlägget ovan, letar fram ”nyheter” som är tre år gamla, för att han inte hittade mer negativt att skriva om Islam. Det blir inte heller trovärdigt att han ändrar informationen i en nyhet han länkar till, till något som är negativt för Islam, trots att det inte finns något i länken som visar att det handlar om muslimer över huvudtaget. Snarare handlade artikeln om rasism och inte religion. Det gäller att skilja på äpplen och päron. Det är min uppfattning. Om du äger en annan så får den stå för dig och det är okej att inte tycka lika om allt, men om du läser inlägget ovan och dess länkar så hoppas jag att du gör det med tillräcklig urskiljning för att se att det är uppenbara lögner!

 5. Jag försvarade inte bloggaren som du skrev om ovan. Men jag följde länkarna i ditt inlägg, och såg då hur ”anna” hade försökt säga att hon tyckte det var tröttsamt att bli kallad islamofob om hon hade invändningar mot islam. I Sverige idag tycks det vara helt okej att smäda Jesus och att visa utställningar där Satan bajsar i munnen på Jesus. De som står bakom dessa utställningar framställs som progressiva, och blir aldrig beskyllda för att vara ”kristofober.” Däremot blir det ett förfärligt liv om man visar en bild på Muhammed eller skriver eller säger att man anser att Muhammed var allt annat än en profet. Då är man ”islamofob.” Jag tror att det bästa vore om vi öppet och ärligt kunde kritisera olika religioner, men det bör göras med ett visst mått av respektfullhet. Tyvärr tycks en del muslimer anse att Muhammed och Koranen över huvud taget inte får kritiseras.

 6. TILL ROBERT:

  Vi muslimer repsekterar Jesus som en av de viktigaste profeterna, och visst kan man kritisera hur muslimer uppträder ibland. vad som däremot känns väldigt tråkigt är att allt skylls på vår religion. och detta av personer som inte är det minsta insatta i den utan bara köpt alla födomar rakt av. även om islam inte alltid kanske utövas på ett sätt som gynnar kvinnor som gav korannen flera rättigheter till kvinnor som kom långt tidigare än vad de gjorde här i väst. vad gäller att mohammed skulle vara en pedofil så är det ganska löjligt, dels för att det finns många olika åldrar på hur gammal hans yngsta fru skulle ha varit (hans första fru var för övrigt äldre än honom) del tas det ur sitt sammanhang. på medelålder (vilket var avsevärt senare) var MEDELåldern för guftemål 13 år bland kvinnor. drottningen marieantoinette var 14 år när hon gifte sig i i mitten på 1700-talet. som kvinna och om gud vill blivande mor så känner jag mig lite provocerad av att du ska ”stå på min och mitt barns sida” för med ”vänner” som du vem behöver då fiender?

 7. Robert: Jag tycker inte det känns helt okej att måla satan som bajsar i Jesus mun heller. Jag tycker det handlar om respekt och själv skulle jag aldrig drömma om att smäda någon religion! Jag förstår inte varför man måste uppröra människor i ställer för att visa respekt? Varför muslimer blir upprörda över att man avtecknar Muhammed, är ju naturligtvis för att man enligt Islam inte får avteckna Muhammed över huvud taget! I likhet med mig, skulle dock de flesta muslimer aldrig drömma om att mordhota någon som gör det. Varför det inte blir lika mycket liv om man smädar Jesus, kan du ju knappast anklaga muslimer för, det måste ju ändå de kristna svara på, men, som sagt, en av förklaringarna är säkert den jag gav ovan, även om jag har i färskt minne av ett HIMLA LIV vid Eccehomo-utställningen i Uppsala för en herrans massa år sedan!

  Jag kan hålla med dig om att man har rätt att ifrågasätta eller kritisera alla religioner, vilket också görs, men det jag skrivit om är dels när man hittar på saker/förvränger fakta eller helt enkelt försöker skrämma folk för Islam. DET tycker jag är illa!

  sarah: Jag kan bara instämma i din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.