Hår, hår, hår…

kopia-av-binta-jai-o-isa-som-sma.jpg

När Binta (19), Jai (17) och Isatou (15 om några dagar) var små, så var det mycket pysslande med deras hår. Det krävs ingen Einstein för att räkna ut att det är väldigt mycket jobb med afrohår. Jag har skrivit om det vid flera tillfällen tidigare! Flera gånger per år flätade jag alla tre tjejerna med långa, smala flätor. Oftast inför skolavslutning, skolstart och inför lucia.

Jag är ”självlärd” när det gäller att fläta hår. Jag tittade lite på kompisar som flätade och sedan satte jag igång att träna på mina tre döttrar. Det är inte svårt att fläta, men det kräver OTROLIGT mycket tålamod och ganska mycket styrka i fingrarna. Däremot är jag inte särskilt snabb. Jag tar lååång tid på mig. Flätor i den längd och storlek som tar ca: 12 timmar för en kvinna från Gambia som är van att fläta, tar ca: 15-20 timmar för mig. Särskilt nu för tiden, när jag flätar väldigt sällan.

Nu för tiden är det inte så ofta mina döttrar vill ha långa flätor. Ibland vill de bara ha sitt eget hår, fast rak permanentat. Ibland vill de ha lines/cornrows eller annan typ av flätor, eller insytt löshår eller någon annan typ av frisyr. Oftast är det släktingar som gör det på dem. Dels för att de är bättre än mig på att fläta den typen av flätor och dels för att jag är rätt trött på detta ständiga flätande. Jag har sagt att jag ska sluta fläta dem, för att de nu är tillräckligt stora för att lära sig och då kunna fläta varandra! Det är bara Binta som visat det intresset, dock! Hur som helst så är det sällan jag gör långa s.k. rastaflätor på dem nu.

Men när Binta skulle ta studenten frågade jag Isa om hon inte var lite sugen? Det var hon. Problemet var att jag inte hann stå för mitt löfte. Tiden räckte helt enkelt inte till. Sedan har hon använt en stor del av sommaren till att tjata om flätor och att hon vill ha dem innan sin födelsedag den 7/8 och inför URF (Uppsala Reggae festival som är 7/8-9/8).

Nu känner jag att det är på tiden att vi sätter igång. Så den här helgen är vigd till Isatou ´s hår. Eftersom det är omöjligt att sitta och fläta non stop när man har tusen andra saker att göra, så räknar jag med att det kommer att ta hela helgen…!

Jag har börjat och hunnit göra en hel del, men många, långa timmar återstår. Det är inget jag ser fram emot, men däremot ser jag fram emot att bli färdig. Det är en härlig känsla av tillfredsställelse när man flätat klart någons hår!

Men.. ”jag har ju hela helgen på mig”…!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Hår, hår, hår…

 1. Min kompis gjorde lines/cornrows på min son utan löshår innan han var ett år, (han har alltid haft ganska tjockt hår) han var så duktig att sitta still, men den frisyren höll bara några dagar. Lycka till med flätningen! Kram!

 2. Beundrar dig för ditt tålamod och det fina resultatet! Om du snart är färdig med flätorna kanske du kan komma förbi och bättra på makens dreads? Skämt åsido, han vill också vara fin inför Reggaefestivalen, men själv har jag varken tid, tålamod eller talang!

 3. mariebrima: Ja, det är lite svårare när de är så små, för man kan inte fläta för hårt, dessutom är håret mycket mjukare då, så det öppnar sig lättare. När flickorna var små, så brukade jag fläta dem när de sov. De hade aldrig orkat sitta stilla så många timmar annars…!

  Ewa: Nej, jag har inte tålamod eller ork att fixa själv heller, men konstigt nog orkade jag det när jag hade dreads, men det kanske var för att jag var 15 år yngre då? Haha… Kram!

 4. Pingback: Tonårsmorsa » Ett helt onödigt inlägg om örhängen och hudkräm

 5. Pingback: En tjej med driv

 6. Pingback: Afrohår (tips och bilder)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] min döttrar var små, så handlade jag ständigt på Taj Mahal. Det var löshår när jag skulle fläta håret på dem och rakpermanent när de inte ville ha flätor och hud- och hårkrämer i alla kulörer, dofter och […]

 2. En tjej med driv skriver:

  […] Hår, hår, hår… […]

 3. […] tre döttrar i familjen så har jag verkligen haft det jag gjort när det gäller afrohår. Bra mycket lättare har det varit med sonens frisyrer. Nu är den tiden över. Nu är tjejerna […]