Mångkulturen har berikat mitt liv

Igår läste jag en debatt på Lady Dahmers blogg. Debatten handlar om invandrare v/s svenskar. För mig känns idag den debatten lite underlig i sig, trots att jag vet att den är levande i allra högsta grad. Men i min omgivning, särskilt när det gäller mina barn och deras kompisar, så är det väldigt många som har olika bakgrunder från andra länder genom en förälder eller båda, men väldigt få som är eller som känner sig som en invandrare. Men trots att jag ogillar att man sätter ett ”vi” och ”dom” så gör jag det för enkelhetens skull.

Som exempel har jag skrivit om detta för länge sedan i inlägget När blir man Svensk? Där jag återger en konversation mellan min dotter Isatou (Svensk/Gambier) och hennes kompis (som är Kurdisk flykting, men uppväxt i Sverige) som jag tycker säger en hel del om just detta.

Hur som helst, diskussionen inne hos Lady Dahmer handlar mer om argument som ofta används för att rättfärdiga ett dåligt beteende, som jag ser det. Det Lady Dahmer vänder sig emot är att man använder sig av en massa argument om ”hur det skulle vara för en Svensk om den åkte ner till det landet, för då skulle den minsann få se”.

Lady Dahmer ger en del citat i sitt inlägg:

Hur många andra länder/religioner skulle visa sån hänsyn om man skulle flytta dit? Nu har jag aldrig brytt mig om att lära mig om olika religioner men några får väl inte äta griskött tex. Skulle dom ställa sig och laga griskött till mig bara för att JAG äter det? Skulle knappast tro det.
.

Det byggs moskeer och synagogor i sverige, men om en kristen svensk skulle åka till irak och vilja bygga en protestantisk kyrka, vet du vad de skulle göra då? De skulle skjuta personen och hänga upp den i ett fotbollsnät.

Det som gör mig mest irriterad på den här typen av uttalanden, är att man inte ens har koll på hur det faktiskt är. Faktum är att det faktiskt finns en hel del kyrkor i Irak.

Här måste jag igen ta Gambia som exempel, då det är det land jag har en del kunskaper om och då Gambia är ett land med 90 % muslimer. I Gambia finns det också en hel del kyrkor. (Däremot skrev jag i en kommentar till Lady Dahmer att Svenska kyrkan finns i Gambia, vilket jag tar tillbaka, då jag inte finner någon fakta om det, jag hade för mig att jag hört att Svenska kyrkan finns där, men det finns i alla fall definitivt en hel del kyrkor i Gambia)

Dessutom förstår jag inte hur man kan jämföra att behöva äta något som man av olika skäl inte anser sig vilja äta, mot att inte få en maträtt som man gärna vill ha. Men så kan jag samtidigt informera om att man faktiskt kan äta gris i både Gambia och många andra muslimska länder. I Gambia vet jag att det finns en massa Katoliker som själva föder upp grisar.

Att tvingas äta något man inte äter, är inte samma sak som att inte få äta något man tycker om, vilket också är en sanning med modifikation, eftersom faktum är att man KAN äta gris i både Gambia och andra muslimska länder. Det finns ju mat i Gambia som vi inte gärna äter, till exempel är det en delikatess att äta fårtestiklar och ögonen på lamm. Det innebär ju INTE att vi som reser till Gambia tvingas äta detta, utan blir alltid erbjuden ett alternativ som passar oss. På samma sätt som ingen som kommer till Sverige tvingas äta blodpudding eller surströmming.

Jag vill också göra det klart att alla muslimska länder absolut inte har någon inbördes krigsföring religioner emellan. När man har stora religiösa högtider, till exempel Eid i Gambia, så bjuder man runt lammkött till sina grannar och ibland om man har släktingar och vänner som är Katoliker, så bjuder man runt till dem också. På samma sätt brukar Katoliker i Gambia bjuda på mat och festligheter för sina grannar till exempel runt jul och andra kristna högtider.

Det är också ett faktum att man i Gambia har en hel del pubar med försäljning av alkohol och en hel del Supermarkets som säljer alkohol, som vi nordbor är väldigt snabba på att nyttja när vi semestrar i Gambia, trots att det är emot de flesta Gambiers religion och övertygelse.

En Daniel, en av kommentatorerna hos Lady Dahmer skriver:

”jag tycker att icke etniska svenskar inte ska ha flera rättigheter än etniska. för så är det faktist inte.”

Jag undrar vilka rättigheter det skulle vara? Och i nästa andetag ska jag åter dra in Gambia och tala om att det finns stränder, hotell och andra områden i Gambia där Gambier själv inte får bevista. De blir helt enkelt bortkörda av poliser om de kommer gående på dessa områden för att de inte ska ”störa turisterna”. Jag tycker det är ganska rysligt. I deras eget land.

Över huvudtaget så har man en gästfrihet i Gambia som skulle få de flesta av de personer som Daniel att ramla baklänges. Som ”vit” har du en massa privilegier i Gambia, såsom att få gå före kön på sjukhuset (den enda förklaring jag fick var att jag var gäst i landet), tillåtelse att beträda alla platser i Gambia, utan att någon polis stoppar mig. Man hämtar bestick vid måltider, även om alla de andra kvinnorna äter med sina händer just då. Du ”kommer undan” med en massa saker och det som gör mig mest ont är att när samma Gambianer kommer på besök till Sverige, så blir en del (naturligtvis inte alla) behandlade som något som katten släpat in. Det finns inte en människa här som ens skulle låta dig gå före i kön på ICA, bara för att du är gäst i landet.

Så jag anser att hela debatten om att ”om vi åkte till deras land, minsann…” kan läggas ner!! Den saknar helt enkelt sann förankring.

Debatten hos Lady Dahmer handlar också till viss del om huruvida man ska fira skolavslutningar i kyrkan eller ej. Om jag ska vara helt ärlig (och då umgås jag med väldigt många muslimer) så har jag aldrig hört någon muslim opponera sig mot detta. Däremot har jag hört många Svenskar (däribland Lady Dahmer och andra som kommenterat på hennes blogg) säga att de inte gillar den idén, då skolan ska vara skild från religionen.

Lizzy lämnar följande kommentar hos Lady Dahmer:

Håller med till 100%
Dessutom är inte obligatoriska kristna inslag i skolan dumt enbart för att det är fel mot de med annan religion, utan för att skolan helt enkelt borde vara sekulär, på samma sätt som staten. Och hur många etniska svenskar är det för övrigt som är kristna nu för tiden?

Jag är helt övertygad om att vi skulle ha ett mycket bättre samhälle om vi lyfte våra blickar något och försökte se folk för vad de är; nämligen medmänniskor. Visst finns det religiösa och kulturella skillnader bland människor. Men måste det nödvändigtvis vara negativt? Att vi gör på olika sätt? Att vi har olika vanor och traditioner? Är det inte mycket roligare att kunna dela med oss av våra egna vanor till andra och på samma sätt få kunskap och lära oss av andra?

Sverige är ju faktiskt en DEL av resten av världen och inte en isolerad ö, precis som alla länder och de som bor där, blir en del av oss och vår jord.

Till sist vill jag bara förtydliga att jag inte på något sätt anser Gambia vara ett ”perfekt” land, då jag inte tror att något sådant existerar. Jag vill inte försköna, men samtidigt så är det här fakta av mina erfarenheter och en av anledningarna till att jag själv verkligen älskar landet. Men så finns det också negativa saker. Till exempel är jag inte så väldigt imponerad av presidentens uttalanden om t.ex. homosexualitet och annat. Å andra sidan finns det mycket som våra stadsministrar uttalat sig om genom åren, som jag inte heller är särskilt imponerad av…!!

Läs gärna mina andra inlägg som handlar om kulturkrockar och

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Mångkulturen har berikat mitt liv

  1. Känner igen det där med att man som utlänning behandlas bättre. Tex när vi köpte tågbiljetter i Indien fanns en speciell kortare kö för utlänningar ocg gamla. Ibland kan jag tycka det är sjukt som du säger när turisterna inte har det bara lika bra utan mkt bättre än den inhemska befolkningen.

  2. Jättebra skrivet av dig. Det är så frustrerande med ignoranta människor som tror att de vet hur det är. Jag blir så arg och ledsen av sånt.

  3. Som vanligt läser jag det du skriver om rasism, främlingsfientlighet och fördomar med stort intresse. Mycket bra skrivet! Tack för att du för den här kampen.

  4. Pingback: Aftonbladet stoppar SD ´s valannonser

  5. Pingback: Aftonbladet stoppar SD´s valannonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] Mångkulturen har berikat mitt liv […]

  2. […] Mångkulturen har berikat mitt liv […]