Fusket på Mc Donalds

NOT

I kväll (Söndag) visas SVT ´s dokumentär om Mc Donalds; Mc Fusk och co, klockan 20.00 i SVT2. Jag fick möjlighet att förhandsgranska den i ett pressutskick. Nu rapporteras fusket på Mc Donalds i media och det är bra.

Själv har jag aldrig arbetat på just Mc Donalds, men på annan hamburgerrestaurang och även andra restauranger under mina tonår. Jag måste säga att det finns en hel del ”fusk” inom de flesta restauranger jag och bekanta till mig har kommit i kontakt med. På Chinarestaurangen serverar man ris och sötsur sås i särskilda skålar och när gästerna går, så häller man gärna tillbaka riset och såsen i kastrullerna igen…

På den hamburgerrestaurang jag arbetade kom osten färdigskivad, på en enorm plastrulle. Ibland var några skivor mögliga. Så skar man helt enkelt bort det mögliga och lade på resten av den ostskivan på hamburgaren. Det kändes inte så himla fräscht.

Jag tror som sagt inte att det är något unikt att Mc Donalds nu visar sig fuska med maten. Det som är mer unikt i fallet är ju dels att Mc Donalds är en världsomspännande och enorm restaurangkedja. Troligen den största i världen? Vad jag vet så är det inte enligt någon lag förbjudet att servera mat som lagats för en längre stund sedan är 10 minuter. Det som gör det lite snett är ju att Mc Donalds då själv satt upp 10-minuters regeln. Och bryter mot densamma.

Om en så stor kedja är beredd att bryta mot sina egna regler, så kan man ju ifrågasätta hur många andra regler de också är beredda att bryta mot?

Sedan är jag väldigt mycket emot att man säljer något över huvudtaget med falska förseglingar, på samma sätt som jag retade upp mig på ICA när man sålde köttfärs med falska förespeglingar. Jag är säker på att ”Donkens” hamburgare är lika ätliga efter 12 minuter, men då ska man banne mig inte gå ut med att de inte får vara äldre än 10 minuter. Man måste leva upp till sina löften och det tycker jag i synnerhet gäller den mat vi konsumenter ska stoppa i oss!

Mabou är nöjd när vi gör egna hamburgare hemma, då får han lägga på det han själv tycker om

Vad jag tycker är än värre är än, är personalpolitiken som förs. Jag uppmuntrar verkligen alla att gå med i facket, i synnerhet ungdomar som precis börjat sitt arbetsliv. Att ta reda på vad som gäller. Jag har själv varit på mina döttrar om detta, när jag reagerat på att de på tveksamma arbetsplatser där de har fått arbetsvillkor som jag själv aldrig skulle godta.

Jag tycker det är rent ut sagt för jäkligt att man på det sätter utnyttjar ungdomars okunskap om sina rättigheter. Om det inte går att få en lönsamhet genom att betala ungdomarna för hela den tid de är på arbetsplatsen och förväntas arbeta enligt det schema de fått, eller de timmar de hoppat in på, då kanske lönsamheten inte är tillräcklig för att fortsätta bedriva verksamheten?

AB, AB, AB, AB, 24, SVT, Expressen, DN, TV4,

Jinge, Törnebohms,

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Fusket på Mc Donalds

 1. Pingback: Twitter Trackbacks for Fusket på Mc Donalds [tonarsmorsa.se] on Topsy.com

 2. Har precis varit på ”China” mmm… man blir ju så sugen när man hörde om riset och såsen 🙁 🙁

  Mc Donalds är äckligt, men vad vet man eg. om de frysta burgarna man köper…?

  BRA ATT DU PUSHAR FÖR FACKET!!!! 🙂

  (- FRÃ…N MIG SOM GLÖMDE GÃ… MED I A-KASSAN FAST JAG JOBBADE ÖVER 6 MÃ…NADER I STRÄCK 🙁 FÃ…R SKYLLA PÃ… MIN RELATIVA ”UNGDOM” 🙂 )

 3. Jag anser att man inte kan dra alla McDonalds restauranger över en kant. Varje restaurang är franchise och alla chefer är olika, en del följer alla regler och en del vill bara tjäna så mycket pengar som möjligt och utnyttjar varenda tillfälle. Jag har jobbat på McDonalds i över ett år, det var aldrig något fusk med maten på ”min” restaurang och lönerna sköttes perfekt. McDonalds har ett bra koncept, det är otroligt synd att det är fel personer som blir chefer.

 4. Pingback: ”Galna ko sjukan” av Mc Donalds « En dag i taget

 5. McDonald’s: Ja, det finns nog en hel del frågetecken, gissar jag!

  mariebrima: Haha, jag förstår vad du menar, men jag kan ”trösta” dig med att jag fortfarande käkar på china själv! Tyvärr kom det ju fram i dokumentären att facket kanske inte var jätteaktivt i denna fråga, vilket jag tycker är väldigt synd. Men jag tycker det är väldigt viktigt att vara med, inte minst då jag själv haft hjälp av dem, när jag hade en väldigt oseriös arbetsgivare för några år sedan!

  Annicka: Nej, det är klart man inte kan peka ut varje Mc Donaldsrestaurang, men i det här fallet hade man alltså kollat 48 av deras restauranger slumpvis och upptäckt att 37 av dessa höll på med fusk, som det gick att se direkt. Problemet är ju att det finns ett system som uppmuntrar till detta, i grunden och dessutom att vissa system finns, som inte kollas, som detta med att både arbetstagare och chef ska attestera när man ändrar tid i tidskorten, vilket uppenbarligen inte följs. Även om inte varje restaurangchef fuskar, så drar ju de som gör det, hela varumärket i smutsen. Hur ska vi som kunder kunna lista ut vilka specifika restauranger som eventuellt INTE fuskar med mat, personal, löner? Det blir liksom lättare att välja ett annat ställe att käka på då! Sedan håller jag med om att det är väldigt trist för de som verkligen sköter sig. Men jag menar: hur många köpte köttfärs på ICA när det avslöjade sig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Fusket på Mc Donalds tonarsmorsa.se/2010/05/16/fusket-pa-mc-donalds – view page – cached * Fusket på Mc Donalds om Faaan! Det är MIN ICA som fuskar med köttet! * Fusket på Mc Donalds om Hur dum får man bli? * Twitter Trackbacks for It ´s summertime and Lady Saw time on Topsy.com om It ´s summertime and Lady Saw time * Twitter Trackbacks for För dig med Bil on Topsy.com om För dig med Bil * Tonårsmorsa om Att förlora sitt barn… Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’tonarsmorsa’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/759977351/Bild_1055_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/tonarsmorsa”,”nick”:”tonarsmorsa”}; tonarsmorsa: “Fusket på Mc Donalds: http://fatou.se/2010/05/16/fusket-pa-mc-donalds/ ” 8 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]

 2. […] Detta är min personliga vinkling av fusket på Mc Donalds som alltså inte förvånar mig alls. Som alltid har Tonårsmorsan/Fatou ett mera genomarbetat inlägg   – det hittar du här. […]