Boktips: Anna, Hanna och Johanna (LättLäst)

Åh, vilken fantastisk bok! Ibland har jag sådana fördomar. Min mamma och jag har sällan samma boksmak och hon har alltid pratat om författaren Marianne Fredriksson ´s böcker. Jag minns att hon för flera år sedan pratade om just boken Anna, Hanna och Johanna. Av endast den anledningen har jag undvikit att läsa den.

Faktum är att jag har boken hemma i min egen bokhylla, men har alltså ändå låtit bli att läsa den. Nu fann jag boken i kategorin LättLäst och bestämde mig för att ge den en chans, eftersom en bok i genren LättLäst vanligen tar mig några timmar att läsa ut (och då läser jag relativt långsamt).

Men jag älskar verkligen när mina egna fördomar ställs på sin spets och lyckas motbevisa mina fördomar!

Jag läste boken och blev tagen. Jag fick även mersmak, så nu ska jag absolut läsa den även som ”vanlig bok” och inte bara den lättlästa versionen. Jag vill läsa just den här boken mer och med fler ord. Helt omöjligt är det inte heller att jag kommer att läsa mer av Marianne Fredriksson här framöver.

Boken Anna, Hanna och Johanna handlar om tre generationer kvinnor. Olika svårigheter man kan möta i olika tider, i olika generationer.

Hur barn till arbetarklassens kvinnor, som kommit upp sig ett litet, litet snäpp från fattigdomen, kan känna skam över sitt ursprung och hur även den känslan kan ge ytterligare känslor av skam. Skam för att man skäms, för att ens mamma har slitit så hårt i hela sitt liv.

Boken börjar med att man får följa Hanna och hennes liv, i fattigdomens Sverige. Hanna föddes 1871 och dog 1964. Hanna får dottern Johanna som så småningom blir stadsbarn och vill vara en modern kvinna som på sätt och vis känner förakt för moderns fattigdom och enkelhet.

Johanna får  i sin tur dotterns Anna. Anna skäms över sin mammas bondiga sätt att tala och hennes vanor. Tills hon en dag inser att hennes eget liv har fler likheter med Hanna ´s och Johanna ´s än hon tidigare insett.

Boken handlar om arbetarklassens kamp genom flera generation, tre kvinnor från samma familj. Kampen, utsattheten, glädjen i livet och kärleken till varandra. Det finns också en röd tråd genom boken: Hur mycket känner man egentligen till om varandra, fast man kommer från samma familj?

Jag kan verkligen och varmt rekommendera denna bok!

Jag ger den här boken fyra och en halv Tonårsmorsa av fem.

Tonårsmorsa Tonårsmorsa Tonårsmorsa TonårsmorsaTonårsmorsa

För mer tips om LättLäst!

För andra boktips, gå in på Boktipset!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Boktips: Anna, Hanna och Johanna (LättLäst)

  1. Pingback: Twitter Trackbacks for Boktips: Anna, Hanna och Johanna (LättLäst) [tonarsmorsa.se] on Topsy.com

  2. O va ´kul!!

    Kunde allt anat att din mamma gillade den författaren – precis som jag. Jag har till och med lyckats få min dotter att läsa ett par stycken, men hon fastnade mest på Noreas saga. Just den du nu läst är inte den bästa, enligt min mening….

    Hittar du inte böckerna på biblan så kan du låna dem av mig 🙂

  3. Den verkade ju onekligen intressant iaf. 🙂 Kanske borde ta och läsa den någon gång. Men jag har också en massa olästa böcker i vår bokhylla…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] Boktips: Anna, Hanna och Johanna (LättLäst) tonarsmorsa.se/2010/05/17/boktips-anna-hanna-och-johanna-lattlast – view page – cached * ”Galna ko sjukan” av Mc Donalds « En dag i taget om Fusket på Mc Donalds Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’tonarsmorsa’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/759977351/Bild_1055_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/tonarsmorsa”,”nick”:”tonarsmorsa”}; tonarsmorsa: “Boktips: Anna, Hanna och Johanna (LättLäst): http://fatou.se/2010/05/17/boktips-anna-hanna-och-johanna-lattlast/ ” 17 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]