Det positiva Afrika i fokus

For English, click HERE!

Alla som jag känner som har en närmare kontakt med Afrika av olika skäl, brukar säga exakt samma sak:

Varför framställer alltid media Afrika negativt?

Det kan vara personer som rest i Afrika, som själva är afrikaner, som lever med en afrikansk partner, folk som har barn med afrikanska rötter, folk som har vänner från Afrika, folk som arbetar i Afrika, eller som helt enkelt är intresserad av olika kulturer i Afrika. Men alla är eniga om att den ensidiga bild som kommer fram i media, stämmer rätt dåligt överens med den helhetsbild vi själva har om kontinenten.

En av grejerna är just detta med KONTINENTEN Afrika, som många verkar ha missförstått helt och hållet och i stället tar Afrika för att vara ett och samma land. Precis som det finns olikheter mellan europeiska länder, så finns det naturligtvis stora skillnader också. På samma sätt är det (helt logiskt) även i Afrika. Att säga att ”i Afrika pratar de sånt där klick-språk” (=Xhosa från Sydafrika) eller ”i Afrika finns det Massajer.” Det kan jämföras med att säga: ”I Europa tjurfäktas man inför publik” eller ”I Europa använder de lusekoftor”.

En av de vackraste sånger jag vet är Nkosi Sikeleli Africa (God Bless Africa) som jag tidigare skrivit om HÄR!

Med andra ord är det inte ett falskt påstående, men det är så väldigt generellt att det blir lite skrattretande. Vi skulle till exempel aldrig uttrycka oss på det sättet om det gäller Europa, utan i stället skulle vi säga att ”I Spanien tjurfäktas man inför publik” eller ”I Norge använder man lusekoftor”. Det handlar förstås om okunskap och det är klart att man inte kan ha koll på alla länder i hela världen, deras sedvänjor, kulturer och språk. Det kan man ju inte begära.

Men okunskapen om Afrika som kontinent, är generellt uppseendeväckande dålig av personer som inte har ett specifikt intresse för Afrika eller något/några Afrikanska länder.

Sedan finns det förstås en massa likheter mellan de flesta länder i Afrika, på samma sätt som det finns en massa likheter mellan europeiska länder.

Så vilken bild har Svenskar utan specialintresse för Afrika om just denna kontinent? Svaret blir ofta: svält, torka, dåliga eller obefintliga utbildningsmöjligheter, korrupta ledare, HIV, malaria etc. Mycket positivt har folk sällan att säga om Afrika. Ibland kan man höra någon tala om Afrika ´s fantastiska djurliv, eller möjligen lite om någon afrikansk musiker, till exempel Miriam Makeba.

Annars är det rätt skralt. Men om du talar med en person som varit i Afrika så får du ofta helt andra svar om du frågar dem hur de generellt ser på Afrika eller vad de relaterar till när de hör ordet Afrika. Det är inte helt ovanligt att svaret blir: enkelhet, glädje, dans, värme, hårt arbete, den röda sanden, samhörighet, samarbete, familjekänsla, nyfikna barn, gästvänlighet, vänlighet, hjälpsamhet etc.

En tygaffär i Banjul

Det betyder naturligtvis inte att det där negativa inte finns. Självklart finns det!! Men det är faktiskt inte det som slår en störst när man åker till något land i Afrika. Tvärt om, faktiskt. Det finns där och man är medveten om det, men det är inte det som upptar mest tid av dygnets timmar.

Serekunda, Gambia

Den här diskussionen är alltså inte något främmande för mig, utan tvärt om diskuterar jag det rätt ofta med mina vänner som också har ett gemensamt intresse för Afrika. Om just den sneda bild som oftast ges av denna fantastiska och mångfaldiga kontinent.

Ken Ring som den senaste tiden befunnit sig mycket i sin mammas hemland Kenya försöker ofta i sin blogg att ge en mer nyanserad bild av det Afrika han möter. På samma sätt var det en av mina huvudsyften när jag skrev min reseberättelse om Gambia i vintras. (Länkar till den finner du längre ner i detta inlägg)

Vad tänker du på när du hör ordet Afrika?

Författaren Henning Mankell och rapparen Ken Ring medverkar nu i en dokumentär av Nathanel Goldman om just folks sneda bild om Afrika:

För dig som inte läst min personliga reseberättelse i ord och bilder, vill jag verkligen lyfta fram den, då den fick väldigt mycket positiv respons och förhoppningsvis kan bredda folks bild av Afrika, för de som aldrig har besökt kontinenten. För er som besökt något land i Afrika kan säkert få en stunds härlig nostalgikick:

Mer jag skrivit om Afrika kan du finna HÄR!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Det positiva Afrika i fokus

 1. Min första hemsida ”Positive Africa” startade jag 1997-98 någon gång. Om man vid den tiden sökte på ”africa positive” handlade 99 procent av träffarna om AIDS/HIV-positiva.

  En genomsnittlig svensk TV-tittare vet mer om Afrikas djur än om kontinentens invånare. Men även ”experter” överraskar ibland med sin okunnighet. Jag talade en gång med en SIDA-anställd, med speciellt ansvar för Afrika, om bidrag till en fotoutställning om Ghana. Under vårt långa telefonsamtal nämnde jag Ghana vid namn en massa gånger. Trots det visade det sig i slutet av samtalet att tjänstemannen trodde det handlade om Gambia. Då gav upp.

  Så blogga på om Afrika, morsan! Det behövs.

 2. Svarten: Du ser! Ännu ett gemensamt intresse?!! 🙂 Ja, du verkar ju vara med på exakt vad jag menar!! Som sagt, det här är ju knappast någon nyhet för oss som har något som helst intresse relaterat till Afrika, utan ett faktum vi länge debatterat med varandra på olika sätt.

  Helt klart ska vi sprida det positiva Afrika, utan att det handlar om HIV! 😉

 3. Tycker det är skrämande att det fortfarande finns folk som tror att Afrika är ett land. Här i USA är det många som tror det. Själv längtar jag efter att besöka Kenya, min sambo kommer därifrån. Men förhoppningsvis reser vi dit i December, det lär bli en resa jag sent kommer glömma 🙂

 4. Ja, det är otroligt konstigt att så många tror att Afrika är ett land. Jag kan inte särskilt mycket om de afrikanska länderna egentligen, tyvärr, men ett tag fick jag för mig att lära mig alla länder och deras huvudstäder utantill, haha. Lite knäppt kanske, men jag tycker sånt är kul.:) Skulle även vilja lära mig mer om de afrikanska länderna. Jag har själv bara varit i Tunisien för mycket länge sedan.

 5. Helt rätt att försöka sprida kunskap om denna kontinent, jättebra.
  Jag har ju nästan bara andrahandskunskap, men jag inser att mediebilden är otroligt skev. Det kanske gäller Asien i viss mån också?

  Men…jag måste faktiskt tillägga att många afrikaner svarar Afrika och inget mer när jag har frågat varifrån han eller hon kommer.

 6. Anna: Ja, folks okunskap över denna kontinent är häpnadsväckande! Men vi får hjälpa till att upplysa några i alla fall… 😉 Du lär få en oförglömlig resa…!

  Gun: Haha, det där har jag också gjort när jag gick komvux. Jag fick till och med stavningen rätt på alla huvudstäder, vilket inte var helt lätt! Min lärare trodde säkert att jag fuskade, för till och med de som hade alla rätt på andra prov, hade väldigt många fel på det provet och jag var definitivt den enda med alla rätt i klassen! 😀 Du får hålla ögon och öron öppna, så lär du dig nog en hel del! ♥

  LiLo: Ja, den är otroligt skev. Eller som Henneing Mankell säger i filmen i detta inlägg: ”Det är lögn!”

  Ja, jag tror att detta gäller även Asien, även om jag tror att fler har skaffat sig mer kunskap om det nu när det är så populärt att resa dig. De flesta trodde nog att man åt samma mat i hela Asien för 20 år sedan. Idag vet nog de flesta Svenskar att det är rätt stor skillnad på Kinesisk, Japansk och Thailändsk mat, även om det finns likheter också!

  Min erfarenhet skiljer sig något från din med att Afrikaner svarar just Afrikaner på frågan om varifrån de kommer, men det kan ju bero på att det är rätt uppenbart (i och med barnens utseenden och namn och mitt eget namn) att jag har LITE koll på kontinenten, för jag kan tänka mig att det svaret kommer när man kanske tror att personen som frågar inte har så stor koll på de afrikanska länderna, vilket är rätt logiskt om man inte orkar stå och förklara så mycket för en person man möter tillfälligt? Bara en tanke…

 7. Hälsningar från kalla vinter Sydafrika!!!!!
  Jaaa, det är kallt (på kvällar och nätter)! Men snart stundar VM, en liten tripp till Mocambique (efter ca 18 år), Botswana och kanske även Lesotho!!!!

  Ska försöka få upp lite på bloggen efter (ännu) ett långt uppehåll…..

  Ich liebe Africa!!!!

  ps. den 21/6 är jag på läktarna till Spanien-Honduras matchen) Ellis Park, here we come! ds.

 8. Hello:)
  Ville bara säga att jag brukar läsa din blogg ibland, och gud så bra den är. Den innehåller lite utav allt. Ofta väldigt intressanta blogg inlägg, och inte bara outfit bilder som i de flesta hehe. Jag brukar läsa din dotter Bintas blogg, riktigt grym dansare. Såg henne uppträda på Uppsalareggaefestival förra året. Jag ska åka till Tanzania och jobba som volontär i 3 månader. tyckte det här inlägget var riktigt bra skrivet och håller med dig. Har alltid känt en dragning till Afrika, och nu går äntligen min dröm i uppfyllelse. Ska jobba på ett barnhem i Mbeya. Har precis startat en blogg:), titta gärna in. Peace!

 9. Svarten: Himlans vad jag glömt mycket…! Det var inte många som satt helt rätt, du! 😉

  Maria M: Ã…h, vad jag är glad för din skull! Att du är där och har det bra. Och vad ledsen jag är för min skull, att jag inte är där…! Hahaha… Hoppas du har en riktigt toppen resa, även om det är annat i Sydafrika som intresserar mig, än fotbollen! 😉 Hoppas på många bilder i din blogg när du kommer hem!

  LiLo: Ja, det verkar allt så! 😀

  Caitlin: Vad roligt att du gillar bloggen. Jo, jag kämpar rätt hårt med att växla ämnen. Om inte annat för att jag själv inte ska tröttna… Haha… Vad roligt att du såg Binta ´s uppträdande! Det var verkligen knökfullt med folk som tittade och det var kul att stämningen var så hög som den var! Vad kul att du ska till Tanzania, där bodde ju min kompis i flera år. Hon började också som volontär, fast i Kenya och blev sedan kvar i många år i både Kenya och Tanzania! Binta har förresten en kompis som härom veckan skrev att hon nog ska till Tanzania som utbytesstudent i höst. Vem vet, ni kanske ses? Ska kolla in din blogg! Kram! ♥

 10. OJ!!! Hoppsan sa, hade glömt ett litet s!

  Adressen är http://thoughtsofavolunteer.blogg.se/ 😀

  Den handlar om min tid före resan och alla förberedelser, sen ska jag försöka att uppdatera lite därifrån sen om jag får tid över? Sen tänkte jag blogga om min tid efter:).
  Ja vem vet? Kanske vi gör:)
  Jag längtar så otroligt mycket!
  KRAM:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.