Att bryta ihop och gå vidare


Vi gillar olika!

Chocken börjar lägga sig något. Ur chocken börjar rädsla och oro krypa fram…

Ja, även om jag kände mig ganska säker på att SD skulle komma in i Riksdagen innan valet, ja till och med hade jag en misstanke om att de skulle få fler röster än de fick, så ville jag någonstans inte riktigt, riktigt tro att det var så illa.

Men det var det.

Exakt så illa är det just nu. Vi har fått in Sverigedemokraterna i den Svenska Riksdagen och även om jag tycker det passar väldigt, väldigt illa med den grund vi har byggt upp Sverige på, så är det ett faktum vi för tillfället måste acceptera.

Jag minns väldigt tydligt när Ny Demokrati drog genom Sverige med sina galoscher och ”sunda förnuft” rakt in i Sveriges Riksdag och otryggheten det medförde. I och med intåget i Riksdagen så ”fick de för mycket luft” som många ungdomar skulle uttrycka det.

Ungdomar ja… Ungdomar har en förmåga att ofta uttrycka sig mycket mer direkt och mycket mer konkret än oss vuxna. Jag har förmånen att ha kontakt med väldigt många ungdomar både i min vardag och på nätet. Jag säger förmånen då jag verkligen upplever det som en förmån.

Det direkta sättet att uttrycka sig och att sätta ord på känslor. Ungdomar gör det på ett oslagbart sätt!

Under rösträkningen blev det väldigt uppenbart på Facebook. Det handlade om förtvivlan, chock, rädsla och ilska. Uttrycken var många. Allt från svordomar till gråtgubbar.

Väldigt många försökte skämta till det och skrev statusar med ”lika bra att börja packa nu…” Undertonen var dock inte lika skämtsam. Den sorg och oro detta väckte gick inte att ta miste på.

Fantasin om hur man ska få bort SD ur riksdagen, både bland ungdomar, vuxna och politiker, ser dock inte ut att ha några gränser. Det finns så enormt många förslag. Men om man ska tro Aftonbladet ´s Wolfgang Hansson ´s analys, så ser det mycket dystert ut:

”En rad olika strategier har använts för att motverka och blockera de främlingsfientliga partierna.

Tiga ihjäl – Länge var detta taktiken i Sverige. Både media och politiker låtsades som att Sverigedemokraterna inte fanns och trodde att de därmed var dömda till ett liv i glömska. Erfarenheter från många andra länder visar att taktiken kan fungera en kort period men inte i långa loppet.

Utfrysning – I Belgien etablerade övriga partier en ”anständighetsgräns” där de vägrade ha med Vlaams Bloc att göra. Partiet växte ändå.

Tolerans – I Danmark släpper de konservativa inte in Dansk Folkeparti i regeringen men samarbetar ändå med partiet. Dansk folkeparti röstar för regeringens förslag mot att de får igenom skärpta krav för invandring och mer satsningar på de äldre. Partiet har växt i varje val sedan 1998 och är i dag de mest inflytelserika främlingsfientliga partiet i Europa utanför en regering.

Krama ihjäl – I Österrike bildade de konservativa regering med Haiders FPÖ. Partiet blev mer rumsrent och de högerextrema ökade sina röstetal.

Kapitulation – Schweziska folkpartiet sitter i regeringen och sätter helt den politiska agendan, som med folkomröstningen om att förbjuda minareter Lega Nords inträde i Italiens regering har inneburit fri jakt på invandrare. Få politiker tar längre avstånd från rasupplopp och hatbrott.”

En person som kommenterar analysen skriver följande:

”Mångkultur är ett fiasko. Alla kulturer är långt ifrån lika värda, vi ska inte ta vårt fria öppna samhälle för givet, säger bara det. Står vi inte vakt nu,.. välkommen sharialagar.”

Jag tror på vår demokrati och jag tror på att folk kan tänka själva och att de flesta av oss kan tänka kritiskt. Jag tror också det ligger mycket i att en hel del av vår invandrings- och flyktingpolitik har varit misslyckad. Men jag tror ändå att Sverigedemokraterna har fel. Väldigt mycket fel, faktiskt. Inte minst har det visat sig av de undersökningar de gjort för att lyfta fram negativa delar av invandringen, vilket inte alls stämmer särskilt väl överens med den slutsats de som tittat närmare på dessa undersökningar har kommit fram till.

Sedan går det inte riktigt ihop för mig. Först hävdar man att Sverigedemokrater inte är främlingsfientliga, utan att de bara kritiserar invandringspolitiken, för att i nästa ögonblick lyfta fram till exempel undersökningar om att vissa folkgrupper skulle vara mer benägna att begå våldtäkter.

Och så kan man finna följande uttalanden bland personer som representerar SD:

”– Vi ser med oro på den framväxt islam har i Sverige precis som vi såg med oro på den framväxt nazismen och kommunism hade. Vi vill ha ett västerländskt fritt samhälle. Därför blir det första att stoppa invandringen och göra om en politik som går ut på integration, säger Kenth Ekeroth.

Han vill stoppa 90 procent av all invandring till Sverige. De invandrare som redan bor i landet, i synnerhet muslimer, ser han helst att de återvänder till sina ursprungsländer.

”Morot och piska”

– Det ska ske på frivillig basis med kraftigt höjda återvändarbidrag, men vi ska också se till att de känner att de inte kan leva som i sina hemländer här i Sverige. Det ska vara både morot och piska, säger Kent Ekeroth.”

Det finns många exempel som jag tycker är väldigt främlingsfientliga. Det här är ett annat:

”Thomas Karlsen, 51 år, är förstanamn för Sverigedemokraterna till kommunvalet i Trollhättan. På sin invandrarkritiska blogg skriver han:

”Nytt i vår vardag är att Sverige befolkas av människor som starkt präglas av sin aggressiva ’gen’.”

När DN ringer upp honom står han fast vid sin åsikt att vissa invandrare har en gen som inte svenskar har.

– Jag tycker att vissa invandrare har problem med sin aggressivitet. Jag har jobbat som ordningsvakt sedan 1982 och själv sett det.

Finns den här ”genen”, som du påstår, inte bland svenskar?

– Nej, inte alls i den omfattningen. I så fall är det droger inblandade, steroider, GHB och sådant.

Uttalandet är rasistiskt, anser en av de främsta experterna på den svenska rasbiologins historia.

– Det här var en föreställning som var vanlig under tidigt 1900-tal att kriminalitet skulle kunna förklaras med en persons biologiska ursprung. Det är den klassiska rasismens tankesätt, säger Mattias Tydén, docent i historia och verksam på Institutet för framtidsstudier.”

Jag vet inte vilken ”den rätta vägen” är! Kanske har Wolfgang Hansson rätt? Och jag tror, i demokratins namn INTE på att begå olagliga handlingar för att få bort SD. Jag tror inte på att ”tysta dem” eller att förstöra deras demonstrationer eller hacka deras hemsida etc. Jag tror, tvärt om, att det leder till vinster för SD. De gör sig själva till martyrer och det gagnar inte oss som inte tror på de här idéerna alls!!

Jag tror ALDRIG på våld och jag tror på att alla har rätt till sin åsikt. Men i sann demokratisk anda, så tror jag också på människors lika värde och att alla bosatta i Sverige har rätt att leva i trygghet och med samma rättigheter, oavsett ursprung, religion, hudfärg eller bakgrund.

Men inlägget heter trots allt: ”Att bryta ihop och gå vidare”. Nu tycker jag vi haft utrymme att bryta ihop i några dagar. Jag tycker det är dags, i alla fall för egen del att gå vidare. Så hur går vi då vidare? Efter Wolfgang Hansson ´s analys, så tappade jag glöden lite, men när jag nu funderat några dagar på det, så har jag kommit fram till att även om det är så att vi inte kan stoppa SD med debatter, så tror jag det är oerhört viktigt att föra dem ändå!

Det måste finnas en ”motvikt” och det måste finnas de som vågar debattera det vi inte tycker stämmer med SD ´s politik. Vi måste också göra allt detta för vår egen skull. Att stå ensam i den här debatten tror jag är direkt skadligt och jag tror dessutom att vi alla mår bra av att bli påminda om att mångkultur och olikheter mellan människor utvecklar, i stället för att förgöra vårt samhälle.

Det anser jag att demonstationerna runt om i Sverige var ett utmärkt exempel på:

Det är viktigt att vi inte glömmer att vi är väldigt, väldigt många som inte köper SD ´s politik och att vi är många som är beredda att kämpa emot dessa rasistiska strömningar i vårt samhälle! Därför anser jag också att Aftonbladets antirasistiska kampanj är MYCKET, MYCKET viktig!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg: Kom ihåg att 95 % av de som röstade, INTE röstade på SD! Vi 95% är många och vi är oerhört starka tillsammans!!

För nästan precis ett år sedan startade jag själv en bloggkampanj mot rasism. Jag gjorde det i en tid då jag kände hopplöshet, då jag haft många debatter på min blogg med just SD:are och andra rasister. Jag kände hopplöshet då jag i debatterna till slut nästan kände mig övertygad om att det fanns fler rasister än antirasister i Sverige. Så jag spred runt ett inlägg och blev lika förvånad som ofantligt glad när gensvaret blev så enormt att det kom att omnämnas som en bloggbävning. Blogglista på de jag fann som var med, finner du HÄR!

Jag tycker det är relevant att åter lägga in de två videon som jag hade med i den kampanjen:

Upplagd av Erik Laakso:

Upplagd av Svarten:

Så nu, alla vi 95%, plus alla ungdomar som ännu inte har någon rösträtt, nu har vi brytit ihop och nu är det dags att gå vidare. Längst ner i DENNA artikel kan du se var det kommer manifestationer för att visa vad du tycker!

Relevanta länkar:

Rickard Rockheden: Jag är inte rasist, men…

Soran Ismail: Visa respekt för Sverigedemokraternas väljare

FN-rapport: Invandring lönsamt för alla parter

Hur många skulle rösta på Sverigedemokraterna om de talade sanning?

Sverige släppte in hatet (SD år för år)

Uttalande av toppman inom SD rasistiskt

Nu kräver de makten

Sverigedemokraternas 33 punkter

I Rinkeby hålls inga segertåg

SD-register spritt på nätet

Det är dom som bråkar (Almegården i Malmö)

Jag har inte rösträtt-men se vad jag kunde åstadkomma

Mångfald är vackert

Jöran Fagerlund: Så går det när man flirtar med rasismen

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

23 svar på ”Att bryta ihop och gå vidare

 1. Jättebra inlägg, Fatou!! 🙂

  Jag tyckte det min ena son (som numera bor i Japan, iofs) skrev på sin profil på Facebook häromdagen är rätt bra!

  ” I en representativ demokrati, som vi har i Sverige är det majoriteten som sätter dagordningen (vare sig man gillar det eller ej)… och 94% är en jättelik majoritet, så den fåniga lilla klicken av SD-tomtar går att fullständigt ignorera om vi vill tillsammans… och SD har inget alls emot det för de tycker ju uppenbarligen själva att minoriteter skall sparkas på och kastas ut…”

  Det positiva som kommit ut av detta, att rasister och galningar kommit in i vår riksdag, är ju att en STOR antirasistisk rörelse plötsligt tagit rejäl fart!! HÄRLIGT!! 🙂

 2. Sverigedemokraterna är som en nylackad skrotbil. De har ett budskap utåt som är svårt att kalla rasistiskt.

  Vi som brukar surfa på deras egna siter märker hur den riktigt öppna rasismen pyr under ytan, och kommentarerna får stå där utan att plockas bort. Ju högre upp man kommer destom mer förklätt är det, och på JÃ…s nivå heter det bara att man är bekymrad över ekonomin och vill lägga pengarna på pensionärerna och skolorna istället för flyktingarna ”så att vi kan ta hand om dem som kommit hit”.

  Det enda sättet att möta dem på är att inte falla ner i någon sorts form av allmänmobbing av deras väljare (det gör inte du, men många andra), vilket bara ökar subkulturssammanhörigheten, utan istället hela tiden varje dag sätta fingret på det som verklien är helt oacceptabelt.

  Främst på den listan sitter påhoppen på islam (jag kokade över när jag hörde ”pedofilsekt” – jungfru Maria var också 12 år, om man nu ska fåna sig så).

  Samman med påhoppen på islam hör arabfientligheten, som de facto är rasistiska enligt alla definitioner – som när man pratar om aggressiva gener och inavel.

  Du vet vad som gäller. Det är bara att blogga på, med fokus på sakfrågor! 🙂

 3. Det är skrämmande att partiet lyckas skaffa sig så många sympatisörer. Samtidigt är det inte förvånande egentligen, för SD har fått mycket plats i media inför valet och de har nästan målats upp som ”offer” av vissa eftersom de ”inte fått vara med”. Martyrrollen fungerade nog tyvärr :-/

 4. Oj, vad snabbt det ramlade in kommentarer och alla tre publicerade på minuten samtidigt! 🙂 Det gör mig glad, då jag var lite orolig att ingen skulle orka läsa inlägget då det blev lite långt (som min inlägg har en förmåga att bli när jag ska få in så mycket olika delar av en fråga! 😉 )

  Bitten: Jag tycker din sons ord var mycket bra och värda att tänka på! Jag är också väldigt glad över att en ”motrörelse” genast tagit fart! 🙂

  Svava: Ja, jag håller med om att de slipar mycket på fasaderna utåt, men på insidan är det inte mycket som stämmer med den där fasaden, vilket gör SD än mindre trovärdiga i min ögon. Självklart ska debatten fortsätta. Med sakfrågor och för alla människors lika värde! 😀

  Tess: Ja, jag håller med dig där. De har fått väldigt mycket uppmärksamhet, men det var ju en av de saker de klagade över innan. Alltså bristen på uppmärksamhet. Nu när de fått den, så klagas det på att den inte varit tillräckligt ”positiv”! Ja, de är rätt snabba att framställa sig själva som martyrer… Därför tycker jag det är viktigt att bemöta med sakfrågor och inte falla för det där ”martyrskapet”!

 5. Ja, det är mycket viktigt att inte trampa på de personer som röstat på SD, utan se varifrån det kommer. Det kommer i de flesta fall från en djup förtvivlan över ofta egen arbetslöshet, sjukdom =utfärsäkring, utsatthet, låg utbildning i dagens samhälle, där 4 års högerpolitik, av den mer okänsliga sorten sorterat ut människor i utanförskap. Dessutom ignorerar makthavarna i princip att det är detta som skett och gör de utsatta till ”ickemedborgare”. Väljaren blir alltså lämnad ensam i sin förnedring och kan lättare sugas upp av negativa/reaktionära krafter som SD.
  Hjälp utsatta människor tillbaka till ett värde, utbildning, sjukersättning, arbete = framtidstro och roten till reaktionära krafter klipps av.

 6. Rösta NEJ till hatet – rösta JA till Sverigedemokraterna!

  Publicerad: 2010-09-19 av Mats Dagerlind

  Under höstens valkampanj har en nykomling i politken bemötts med främlingsfientlighet från de etablerade partierna som inte gillar olika och inte vill ha in främlingar med en annan politisk kultur i sin riksdag. På gator och torg har denna politiska nykomling systematiskt utsatts för hatbrott och hets mot folkgrupp och i vallokalerna för antidemokratiska sabotage.

  SD-logga De politska partier och andra grupperingar som gör sig skyldiga till detta odemokratiska beteende och denna extremism hävdar att de står för värden som tolerans och demokrati. Det är dags att reagera mot deras fördomar och avslöja deras lögner. Idag har du ett val. Gör inte Sverige kallare:
  Rösta NEJ till hatet – rösta JA till Sverigedemokraterna!

 7. Tillägg: Kan som kuriosa säga att min väninna (född i Tyskland) ringde och sa ”det är väl bara att jag och ungarna packar väskorna nu”. Lite förvånad blev jag ju först att även hon kände sig träffad av SD:s politik! När vi diskuterat en stund, kom vi fram till att det måste vara många, många, medborgare i Sverige i dag som känner exakt samma sak (man undrar egentligen hur många?) Bara det i sig att det kan beröra så stora mängder människor som tar illa upp är ju en politisk kraft i sig.

 8. Trebarnsmorsa: Nej, det är viktigt att lyssna på ALLA i vårt land. Sedan kan man förstås inte göra alla till viljes. Men jag tror också att det är lättare att få missnöjda människor att rösta på främlingsfientliga partier, än människor som är nöjda med sin egen livssituation.

  Min mamma har skrivit en del om detta precis:

  http://brittasblogg.wordpress.com/2010/09/21/politiken-speglar-synen-pa-manniskovardet/

  I en av länkarna ovan finns det också en förteckning på den ”typiske” SD-röstaren. Här är länken, längst ner i artikeln finns förteckningen:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7821467.ab

  nNick: Om du läser mitt inlägg igen, så kan du se att jag tar tydligt avstånd från olagliga handlingar, även om man är meningsmotståndare, vilket jag är säker på att de allra flesta som är meningsmotståndare till SD anser. Men om ni är så upprörda över fördomar, så kanske ni skulle börja ta itu med dem inom partiet. Eller menar du att de flesta SD:are saknar fördomar?

  Nu har vi ju redan röstat (vet inte om du missat det?) men till nästa val säger jag:

  Rösta NEJ till hatet – rösta INTE på Sverigedemokraterna!

  Trebarnsmorsa: Absolut! Och det är den rädslan och förtvivlan jag också möter på så många olika håll! Men som du skriver: det finns en politisk kraft i det också och det ska vi inte glömma!! 🙂

 9. Hoppas nu att all denna kraft orkar finnas levande under de närmsta fyra åren.

  Om man inte orkar eller kan engagera sig aktivt i alla grupper (för många??) som poppat upp, så tycker jag tamejtusan att man åtminstonde får ta sitt ansvar och tänka på hur man bemöter ”vardagsrasism”, visa att man inte accepterar och ifrågasätta konstiga påståenden om ”dom”.

  Jag som jobbar i en telefonväxel kommer in kontakt med personer som vill prata om just ”dom” och vad ”dom” gör eller inte gör. Då blankställer jag mig totalt och förstår ingenting. Det är svårt för en del av de som ringer att riktigt ”våga” redan där att stå för sin åsikt, konstigt nog.

  Jag tror att vi kommer få se många sprickor i fasaden, men fasas också över att det kommer spacklas och slipas illa kvickt

  Har skrivit lite ur min synvinkel på min blogg..känner att en gnutta humor (?) inte kan skada heller..

 10. Exakt tonårsmamma, det får vi inte glömma. Det är inte lätt att förtrycka SÃ… många människor i realiteten som det rör sig om, men det är lätt att såra och trampa på tårna och bara det är illa nog.

 11. Tillåt mig raljera en aning:

  ”Chock” är ett passande uttryck i sammanhanget, men sök inom er och försök förstå vad detta innebär; ett test på er själva.
  En sak ska ni veta, och det är att om ni vill göra bot på er chock över SD:s framgångar, så bör ni också förstå att chocken förmodligen dels mynnar från det faktum att ni länge varit privilegierade, och den masshysteri som nu råder är en förlängning av eran, vad jag lite elakt kan kalla för, bortskämdhet.

  Tro mig, jag känner också en känsla av obehag iochmed SD:s framgångar, och ställer mig ytterst tveksam till om deras intentioner är hälsosamma. Jag har själv varit i konflikt med nynazister och har tillochmed blivit dödshotad en gång för att jag skällde ut några nynazister som gjorde apljud när en afrikan cyklade förbi. MEN, jag prioriterar bort det när jag skriver och debatterar om invandring m.m., för VAD och VILKA är det som HAR och har HAFT en reel, och i princip ohotad, MAKT och INFLYTANDE i samhället. Knappast är det Sverigedemokrater, eller hur?

  Ni måste försöka respektera SD:s väljare (jag undrar om alla verkligen är dödsnazister), och ni får helt enkelt försöka förlika er med att er privilegierade position (godhetsmonopol, tolkningsföreträde o.s.v.) inte är lika självklar längre.

  Masshysterin är ett symptom på det eldprov det svenska folket – obrottsligt lojala gentemot makten och auktoritära personligheter och ideal (Jan Helin och ”Jag gillar Olika” ex.) – blivit utsatta för.

  Jag förstår att det blir obehagligt när något man sett som självklart, och den maktsfär man ingått i, hotas. MEN, även ni har ett ansvar, personangrepp osv. börjar bli alltmer ogiltiga att använda sig av.
  Som sagt, jag förstår er och delar också en misstänksamhet mot SD, MEN se också verkligheten som den är. Att helt okritiskt ställa sig på etablissemangets (det politiska, kulturella, finansiella, mediala, religösa osv) sida, och likt Nordkoreas hjärntvättade befolkning eller Adolf Hitlers Sturmabteilung-förband, manifestera och understödja en avsky och ett svavelosanade förakt mot 5,7 av svenska folket, är något som jag upplever som väldigt provokativt och en oerhörd svaghet hos personer som säger sig stå upp för demokrati och alla människors lika värde.
  Känner ni igen er i beskrivningen är ni så kallade Pavlovska hundar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pavlovs_hundar

  En svensk cafè-ägare visar sig vara en pavlovsk hund: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs663.snc4/60344_10150249846755507_695180506_14455780_2771332_n.jpg

  ”NI SOM PÃ… FULLASTE ALLVAR RÖSTADE PÃ… SD …. KAN JU VÄNDA DIREKT!
  (er andra älskar vi ju)” – Sverige 2010, helt sjukt.

  Jag röstade som sagt inte, vilket jag nu är väldigt glad över, men jag kan nästan ta på en atmosfär av olust och obehag som lagt sig över Sverige :-(.

  Mina tankar iallafall.

 12. Jättebra inlägg, Fatou! Tycker som du att det är jätteviktigt att fortsätta debattera med rasisterna istället för att försöka tiga ihjäl dom. Vi 95% är starka tillsammans!

 13. Det värsta är att vi nu har två högerextrema partier vid makten det ena rasistiskt och det största människofientligt…Sverige har nu en diktator med de bästa samarbetsparterna Fritt fram att diktera om vem vilka som ska få leva och vem vilka som ska skickas till gaskammarna.

 14. @Rikard Melkersson

  Jag håller med om att man måste respektera SD’s väljare och respektera faktum. Men man behöver inte acceptera och tiga för den sakens skull. Vari ligger felet att öppet debattera sitt missnöje över en politik man inte vill ska ha makt i ens land? Är inte det också demokrati? När du skriver NI har ett ansvar. Vilka är då ni? Tonårsmorsa har väl inte helt okritiskt ställt sig på etablissemangets sida? Har du följt hennes blogg? Du tar även upp personangrepp. Har någon här gått till personangrepp?

  Sedan måste jag avsluta med att fråga varför du är glad över att inte ha röstat? Du har ju då tillsammans med de övriga 20% som inte röstade, hjälpt SD in i riksdagen.

 15. Pingback: Twitter Trackbacks for Att bryta ihop och gå vidare [tonarsmorsa.se] on Topsy.com

 16. LiLo: Ja, det är viktigt att inte stå tyst tigande och se på. Att bemöta vardagsrasismen likväl som den synliga. Jag hoppas de fyra kommande åren ska räcka för att öppna ögonen på folk!

  Trebarnsmorsa: Ja, det är illa nog!

  Rickard Melkersson: Att acceptera rösterna tror jag de flesta av oss som är emot SD gör, även om vi inte tycker dessa åsikter mot så många medmänniskor i vårt land är okej. Jag vet inte exakt vem du vänder kommentaren till men eftersom den skrivs i min blogg, så tar jag mig friheten att svara:

  Jag känner inte att vi alla är privilegierade på något sätt. Allt är ju förstås relativt och det beror på i vilket sammanhang man menar, men jag kan inte påstå att jag och mina familjemedlemmar är särskilt privilegierade i vårt samhälle generellt.

  Inte heller känner jag igen mig själv eller mina närmaste som: ”obrottsligt lojala gentemot makten och auktoritära personligheter och ideal”. Jag vet inte om du följt min blogg i flera kategorier, eller bara när det gäller debatter om SD och rasism? (Kan bara minnas att du kommenterat denna typ av debatter, vilket är helt okej, eftersom man kan vara intresserade av vissa specifika ämnen) Men om du har följt min blogg även i andra ämneskategorier, så tror jag vi kan vara överens om att jag inte är: ”obrottsligt lojala gentemot makten och auktoritära personligheter och ideal”?!

  Hot, personangrepp och brottsliga handlingar tar jag helt avstånd från, vilket jag också har skrivit om i inlägget ovan!

  Pavlovska hundar eller ej, men jag har full förståelse för att människor känner sig personligt angripna av SD i sig och att de är ledsna, upprörda och förbannade!

  Zandrah: Ja, en öppen dialog tror jag också är jätteviktig, även om den är rätt tung att ta många gånger, då det tar en hel del på krafterna!

  MDAMZ/Inspirerar: Ja, där delar jag din grundtanke, även om den är lite tillspetsad! Det här valet gick ungefär så illa det kunde ha gått, ur min synvinkel!

  Kiqi: Jag håller också med dig om att man måste acceptera SD:s väljare, dock behöver man inte stå tyst och se på utan vi har också rätt att säga att vi inte tycker att detta är okej! Det är ju en annan del i samma demokrati!

 17. Här tycker jag det passar bra att sprida ett citat från Anders på bloggen Vemihelvete..

  ‎”Du har rätt till din åsikt, men jag skulle dö innan jag slutade uttrycka att jag inte delar den”

 18. Pingback: Tragiskt är bara förnamnet

 19. Jag förstår verkligen inte hur folk kan vara så rädda för den såkallade ”islamiseringen”. Att vi måste rösta på SD för att sverige inte ska införa sharialagar? det är det löjligaste jag hört. Jag ser inget islamistiskt parti som ens är i närheten av att komma in i riksdagen, däremot så ser jag ett främlingsfientligt parti som redan kommit in, borde det inte vara dem vi kämpar emot istället?
  Jag har verkligen läst hur många diskussioner som helst där folk på allvar sagt att de egentligen inte sympatiserar med SD men att de röstar på dem för att islamiseringen har gått för långt. Herregud, hur långt har inte främlingsfientligheten gått då?

  Jag tycker det är jätteobehagligt att sd kommit in i riksdagen och att mer än var tjugonde person i sverige röstat på dem. När jag sitter på bussen eller går på stan nuförtiden så kan jag inte sluta tänka på att var 20e person jag träffar på vill inte att mitt barns pappa ska få bo i sverige. Att mixa olika kulturer är ju helt förödande enligt sd så mitt barn måste ju vara en hemsk ”blandras” för flera av dem. Och själv är jag väl en sån där ”kulturberikad” svensk som sviker mitt folk genom att föröka mig med andra raser. Vart är vägen på väg????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Att bryta ihop och gå vidare tonarsmorsa.se/2010/09/att-bryta-ihop-och-ga-vidare/ – view page – cached Ja, även om jag kände mig ganska säker på att SD skulle komma in i Riksdagen innan valet, ja till och med hade jag en misstanke om att de skulle få fler röster än de fick, så ville jag någonstans inte riktigt, riktigt tro att det var så illa. Tweets about this link […]

 2. […] Att bryta ihop och gå vidare Senaste kommentarer Soulsister om Himmelskt gottHanna om StuletBitten om Att bryta ihop och gå vidareTonårsmorsa om Himmelskt gottTonårsmorsa om Stulet Arkiverat Välj månad september 2010  (41) augusti 2010  (51) juli 2010  (59) juni 2010  (36) maj 2010  (44) april 2010  (32) mars 2010  (36) februari 2010  (31) januari 2010  (32) december 2009  (28) november 2009  (53) oktober 2009  (64) september 2009  (98) augusti 2009  (128) juli 2009  (76) juni 2009  (66) maj 2009  (90) april 2009  (67) mars 2009  (78) februari 2009  (80) januari 2009  (78) december 2008  (83) november 2008  (80) oktober 2008  (64) september 2008  (63) augusti 2008  (78) juli 2008  (63) juni 2008  (83) maj 2008  (65) april 2008  (73) mars 2008  (75) februari 2008  (72) januari 2008  (69) december 2007  (57) november 2007  (60) oktober 2007  (54) september 2007  (55) augusti 2007  (66) juli 2007  (73) juni 2007  (60) maj 2007  (50) april 2007  (47) mars 2007  (59) februari 2007  (60) januari 2007  (48) december 2006  (50) november 2006  (69) oktober 2006  (92) september 2006  (109) augusti 2006  (79) juli 2006  (110) juni 2006  (60) maj 2006  (56) april 2006  (58) mars 2006  (26) februari 2006  (36) januari 2006  (41) december 2005  (37) november 2005  (30) oktober 2005  (66) september 2005  (56) augusti 2005  (29) juli 2005  (24) juni 2005  (24) januari 1970  (26) Meta […]