Sluta dalta med rasismen

Det finns de som tror att rasismen nästan är utdöd från vårt samhälle. Jag önskar så att de hade rätt. I vissa falanger tycks den dock frodas mer än någonsin. Jag bär en (naiv?) förhoppning om att vi alla människor ska kunna leva tillsammans i någon slags ömsesidig respekt. Jag menar inte att alla måste älska varandra eller ens stå ut med varandra, men att vi ska klara av att leva tillsammans på jorden i en slags ömsesidig respekt.

Låta det okränkbara människovärdet stå i fokus. Oavsett ursprung, utseende, kultur, religion, sexualitet eller politiska uppfattning.

Det är en förhoppning jag ibland lyckas intala mig själv att vi kan vara på väg till. I andra tillfällen så tappar jag nästan hoppet helt. Men jag tycker nog att jag lever i ett samhälle, i en värld där jag ser en större tolerans och acceptans mot människors olikheter. En öppnare värld där fler kan se att människovärdet inte har att göra med ursprung eller vilken hudfärg människor har.

När jag läser artiklar som dessa. Då känner jag en avgrundsdjup förtvivlan. Inte bara för den person som vägrade låta sig betjänas av en mörkhyad person, utan en än djupare förtvivlan över att vårt s.k. rättssamhälle i och med den friande domen, understöder dessa farliga och människoskadliga beteenden. Jag är övertygad om att varje enskild individ i de rättssalar där detta togs upp, skulle ha känt sig oerhört förolämpade och diskriminerade över en sådan behandling. Ändå väljer man att inte tolka det som förolämpande.

Det är verkligen dags att sluta dalta med rasister och även med rasismen mer generellt!! Alla människor måste kunna förvänta sig att bemötas med respekt. Idag finns det flera extrema grupper och jag anser att de understöds av att vi inte sätter ner foten ordentligt för den rasism vi möter i vardagen och som kränker och förolämpar en massa människor i samhället.

De flesta av oss chockades av Anders Breivik´s vansinnesdåd i Norge i Juli. I dag vill i princip inte några ställa sig bakom honom. Inte ens högerextremistiska organisationer. Man pratar nu om att Anders Breivik anses som psykiskt sjuk, samtidigt som jag på många sätt anser att Anders Breivik praktiserat den politik som många av dessa högerextrema grupper talat om i teori.

Bloggaren Svarten, som även gjort detta klipp, har skrivit bra HÄR om Ali Esbati´s kommetarer och årskrönika.

Samtidigt rapporteras även om hur hatet i den antimuslimska världen sprids och hur fler högerextrema grupper går från ord till handling när det gäller att ta till våld och till och med noga planlägga mord i större omfattning, mot personer som dessa grupper inte anser ”passa in” i vårt samhälle.

Vi matas ofta med skrämselpropaganda mot islamska extremgrupper och det är bra att det riktas uppmärksamhet mot dessa, som med alla extremgrupper. Men när det gäller det verkliga hotet mot ”vanliga människor på gatan” så ser, med facit i handen, efter de senaste årens handlingar, onekligen ut som att högerextrema grupper och personer de vi har större anledning att känna oro för våra liv för.

Det är dags att detta visar sig även i mindre skalor, i våra rättssalar att det inte är okej att diskriminera människor för hudfärg, religion eller av andra skäl, utan vi måste sätta ner foten för kränkande behandling av våra medmänniskor som bor och lever och verkar för att få leva med mänsklig respekt! Vi måste kräva även av rasister och högerextrema människor att de behandlar övrig befolkning med respekt. Om de gillar det eller ej! Svarta, bruna, homosexuella, muslimer, katoliker, asiater, kristna, bisexuella är här för att stanna! Vi är alla en del av vårt samhälle och det finns inga vi och dom! Det finns bara oss!

Sluta dalta med rasisterna!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

38 svar på ”Sluta dalta med rasismen

 1. Naturligtvis är all form av rasism av ondo och ska bekämpas, och naturligtvis ska hudfärg eller var man kommer ifrån inte spela nån som helst roll.
  Men så länge vi har en regering och politiska partier i riksdagen som envist likt mulåsnor vägrar att ta människor med andra åsikter än de själva har på allvar så kommer rasismen att sprida sig. Har man en människosyn som tillåter att man öppet säger att ett parti som genom demokratiska val fått 100 000 tals väljares förtroende inte förtjänar att tas i ens med tång, då drar man en tydlig gräns mellan ”vi och dom” i stället för att välja förståelsens och dialogens väg.

  Om vi dessutom spär på med uttalanden som ”Svenskarnas historia är barbari” och angående vår kultur; ”vi har midsommar och sånt tönteri”, hur kan man då förvänta sig att reaktionerna bland stora delar av befolkningen – som tycker det är trevligt med ledighet och lite lek med barnen på midsommar – ska bli annat än avsky?
  Jag har inte hört en enda politiker sagt att den grova brottsligheten i exempelvis Malmö ökat de senaste åren, och att man gjort nån undersökning om varför den ökat. Detta förnekande av fakta genererar rasism och en känsla av maktlöshet hos stora delar av befolkningen som bor i områden med problem.

  För mig är det en gåta att inte 7-klövern förstår sammanhangen. År efter år kör man med samma genomskinliga indoktrineringspolitik och tror att den kommer att fungera till slut. Hur var det Einstein sa? ”galenskap är att göra samma sak om och om igen och vänta sig ett annat resultat”. Och varför dessa provokationer? T ex Mona Sahlins svammel om att ”om alla har samma kompetens så ska den som heter Muhammed ha jobbet”, och varför klädde hon sig i burka bara för att hon skulle besöka muslimer? Hon är väl ingen muslim? Det är provokation och gränsdragning och ingenting annat mot dem som har en annan åsikt
  Och varför skickar Reinfeldt sin springpojke för att han ska avslöja ”myterna” om invandringspolitiken?

  Så länge Svenska folket inte väljer åtminstone normalbegåvade människor till att sköta rikets affärer så kan vi aldrig bli av med rasismen, tvärtom den kommer med logisk nödvändighet att sprida sig från söder till norr. Vad väntar man på, att ett fullskaligt inbördeskrig ska bli verklighet? Vi har tagit några rejäla kliv på den vägen och nån ljusning kan inte skönjas än.

  • Jag kan hålla med dig om att det bästa sättet att handskas med oliktänkande partier, är att bemöta dem och deras åsikter. I detta fall gissar jag att du menar SD och jag tycker att det är fel retorik av vissa partier att inte bemöta dem. Särskilt som jag anser att det skulle vara väldigt lätt att ”slå hål” på deras ”vanföreställningar”! 😉

   Vad gäller det du skriver därefter: ”Om vi dessutom spär på med uttalanden som ”Svenskarnas historia är barbari” och angående vår kultur; ”vi har midsommar och sånt tönteri”, hur kan man då förvänta sig att reaktionerna bland stora delar av befolkningen – som tycker det är trevligt med ledighet och lite lek med barnen på midsommar – ska bli annat än avsky?”

   Där håller jag inte med dig. Man skapar inte rasister genom att avsky midsommar och uttrycka det. Visst har vi haft ”barbariska inslag” i vår historia, det vore dumt att förneka det, vilket är ett dåligt argument oavsett om man är rasist eller antirasist. Däremot om man vill göra historiska jämförelser, så kan vi jämföra Svenskarnas stora utvandring till USA. Svenskarna utvandrade på grund av svält, övrigt svåra ekonomiska situationer, arbetarklassens rättslöshet och politiska och religiösa förföljelser, förföljelser av kvinnor, barnarbete etc.

   Av exakt samma skäl kommer invandrare och flyktingar till Sverige idag.

   Jag håller med dig om att man måste lyfta fram den problematik som finns och personligen tror jag att det handlar mer om klassfrågor än om invandringen att vi har de problem vi har i dag i vissa bostadsområden. Mer om det har jag skrivit i ett tidigare inlägg: http://fatou.se/2008/12/07/finlandare-drar-kniv-och-muslimer-vill-infora-sharialagar/

   När det gäller Mona Sahlins uttalande, så har jag inte hört det, däremot att hon tog på sig en sjal (OBS!! Det var INTE en burka på något vis) när hon besökte en moské tycker jag var ett sätt att visa respekt då det är brukligt att kvinnor döljer sitt hår i en moske´. Jag har sett den kritiken många gånger på många främlingsfientliga sidor och kan verkligen inte förstå varför det väcker så ont blod. När jag eller mina muslimska vänner besöker en kyrka för att ta del av familjetraditioner såsom dop, bröllop etc. så visar vi största respekt för kyrkorummet. Vi deltar i de psalmer vi kan, när andra ber, så knäpper även vi våra händer i respekt för de andras tro. Tidigare i Sverige var det väldigt vanligt att kvinnor täckte huvudet till vardags, i kyrkan var det ett måste. Att det finns människor i dag som sammankopplar en sjal över håret med kvinnligt förtryck, är jag fullt medveten om. Att sjalen därför skulle vara ett kvinnligt förtryck, råder det dock väldigt delade meningar om.

   Att visa respekt på olika sätt för andra människors tro, religion eller seder, kan jag verkligen inte förstå hur det kan uppröra människor. Förväntar vi oss inte själva en respekt för det vi hyser vördnad för? Det gör i alla fall jag!

   Vad du menar med Reinfeldts springpojke, har nog gått mig förbi, för jag vet inte vad du syftar på?

   Jag tror inte heller att vi närmar oss ett samhälle inom den närmsta tiden, fri från rasism och visst finns ett stort ansvar hos våra politiker. Samtidigt får man ju ändå utgå från att de flesta av oss är vuxna, tänkande individer, som borde kunna dra vissa slutsatser själva och inte skylla allt på politikerna.

   Att acceptera att inte bli betjänad av en mörkhyad person ska aldrig accepteras i ett rättssamhälle och där finns inga ”men”. Anser jag.

 2. Tack Fatou för kloka ord och många bra länktips. Och Conny: jag tror att inbördeskrig i Sverige är lika troligt som att horder av rosa enhörningar kommer att ta över vår planet. Förresten var det inte just inbördeskrig som ABB profeterade (läs: yrade) om i sitt manifest? Ta av foliehatten och inse att mångfald är betydligt trevligare än enfald.

  • Tack, Daniel för dina ord! Ja, jag tror inte heller på något inbördeskrig den närmsta tiden. Och jo, det har nämnts att ABB yrade om det i sitt manifest. Din slutmening talar sitt eget tydliga (och bra) språk!

 3. Det är klart som korvspad att en människa aldrig ska bli bemött för något annat en vad människan har inuti. Alltså efter kompetens och intelligens. Att folk fortfarande håller på med tramset att en människa är mörka till huden och att det skulle spela någon roll i service är ju rent löjeväckande.

  Däremot tycker jag som många andra att rasism ett otroligt starkt ord som man ska absolut se över. Man kan inte säga att om man ogillar en människas beteende som kan vara utländsk att man automatiskt är rasist.

  Rasism är som mobbning alltså tydliga kränkningar som pågått under en viss period. Inte att någon kanske en endaste gång säger ”jävla blatte”.

  Det där med med vad Mona Sahlin sade och Fredrik Reinfeldt tar jag inte ens seriöst. Jobbigt för folk som tar åt sig. Det vad de yttrade är icke rasism mot svenskar.
  Angående SD´s politik så ställer jag mig inte bakom den för den har många brister. Hur man ska ta och genomföra dessa ändringar är för mig ett mysterium.
  Alla invandrare är inte onda. Många som kommer hit har enorma ambitioner.

  Men kära vänner en sak är säker. Det som händer i förorter som Rosengård och Rinkeby och Botkyrka osv. Det är realiteten. Det finns så mycket som går att säga vad som är fel där. Social misär, bristande språkkunskaper och utanförskap och segregation. Även där finns det massor av problem med invandrarna emellan. Där religiösa och etniska konflikter ständigt uppstår.

  Sverige har ingen framförhållning och resurser eller ens vetskapen hur man ska tackla dessa frågor. Allt ajourneras till senare tillfällen. Uppskjutningar på problem och intag av nya är modellen som Sverige har idag. Det fungerar ju inte längden.

  Intressant vore hur ni skulle göra. Var skulle ni göra för att alla skulle kunna trivas och få ett bra liv.

  • ”Man kan inte säga att om man ogillar en människas beteende som kan vara utländsk att man automatiskt är rasist. ” Självklart är man inte rasist för att man kritiserar någons beteende.

   Rasism är: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism

   Det finns en massa problem i många förorter, precis som du säger, men jag anser inte att den i första hand handlar om invandringen. det har alltid funnits stora problem i dessa områden.

   Vi måste självklart lyfta dessa problem och komma med konkreta förslag till förändring och förbättring. Jag tror det finns en hel del sådana, det gäller bara att våga sätta dem i verket och att våga se till människans behov och kapacitet. Alla människor i princip vill leva i ett samhälle där man känner tillhörighet och kan vara med och påverka sin egen omgivning och situation. Oavsett var man har sitt ursprung.

 4. Daniel: Har du överhuvudtaget gått i skolan? Du har absolut inte fattat ett skit! Ta av dig din jävla PK-mössa själv och läs innantill innan grodorna ramlar ur käften på dig!

 5. Här blir det inte mycket till diskussion. Jag vägrar att diskutera med idioter som inte ens försöker begripa det mest elementära.

  Tack för mig!

  • Vad är din referensram till att kalla Daniel rasist, utifrån det han skrivit ovan? Är du medveten om vad ordet rasist betyder?

 6. mamma: Det är svårare att föra en seriös debatt med en rasist än att flyga till månen. Ni får förlöjliga mig hur mycket ni vill men jag kommer alltid att avsky rasister var de än sticker upp sitt fula tryne.
  Var är rasistens argument? Det finns inte ett enda! Min fråga löd: Vad väntar de på, inbördeskrig. På det svara han: Din slutmening talar sitt tydliga språk bla bla…
  Kan man annat än bli förbannad på såna översittarfasoner? Han är inte här för att diskutera, han är här för att sprida sitt rasistiska budskap!

 7. Rasism:
  Varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet.

  • Jag modererar alla mina kommentarer, även om man har 100 tidigare godkända. Detta på grund av tidigare tråkigheter som riktat sig till mina barn. Censurerar kommentarer gör jag inte, absolut inte för att en eventuell meningsmotståndare kommenterar. Hur ska man du kunna föra debatt? Däremot godkänner jag inte kommentarer som kränker min familj eller någon som kommenterat tidigare och då menar jag inte för att man har olika åsikter.

   Jag har under det gångna året låtit bli att släppa fram 12 kommentarer. De flesta av dem för att de inte varit relevanta och för att det handlar om folk som velat meddela mig personligen något, men inte orkat leta fram min mailadress. De övriga handlar uteslutande om att försöka kränka mig och mina barn. Exempel på kommentar som inte blivit godkänd: ”apor hör hemma i bur(slavery FTW) nigger” eller: ”Får man fråga varför du har negrer på din blogg? Är du en vänsterdriven neger- och mångkulturkramare? Du äcklar mig. Rasförrädare.”

   Ja, jag tror du förstår… Eftersom det är jag som är ansvarig för varje kommentar som skrivs i min blogg, så kommer jag inte släppa på kommentarer som är helt irrelevanta för inläggen, men som vill vara oförskämd, hatisk eller hotfull. Annars släpps i princip alla kommentarer på. För den öppna debattens skull.

 8. Det är precis det här som är problemet från regeringsnivå till anonyma kommentatorer; De som försöker lösa ett problem blir tillrättavisade att ställa sig i båset, medan de som fjäskar får en klapp på huvudet och tack för fina ord. Om orden är fina spelar ingen roll bara de är riktade åt rätt håll, och medan detta sker breder rasismen ut sig och överheten förstår inte varför. Varför är det så svårt att behandla alla lika oavsett ras, ursprung etnicitet osv? ETNICITET Alltså.
  Att rädsla för det okända är genetiskt betingat till viss del kan jag förstå, men i dagens globaliserade värld torde inte det vara ett problem. Något som jag däremot inte kan förstå är varför man hela tiden, med samma fraser trampar på folk som vill föra en politik och en debatt som syftar till att göra samhället till en värdig plats för alla. Alltid kommer det nån – och då oftast nån anonym – som tar sats och med en dräpande replik försöker förstöra alla ansatser till en konstruktiv diskussion. Varför? Varför är det så svårt att förstå? Varför är det så svårt att förstå att vi alla är människor och ska behandlas som sådana?

  Så här ser det ut på bloggarna. Jag är så trött på dessa översittartyper som går direkt på person och skiter fullständigt i om nån har nåt att tillföra diskussionen. Ska vi tolerera detta i all oändlighet så kommer vi alltid att få dras med rasister.
  Jag rekommenderar alla att samtidigt som ni läser FN:s definition om rasism att ni tänker till och tar klivet ut ur er bubbla av egoistiska tankemönster. Projiceringar är min hemmaplan så sluta att i förtäckta ordalag försöka gömma er bakom dessa. Jag menar inte dig men ärlighet varar längst är inte bara ett talesätt..
  Ingen ide att jag skriver mer när jag inte är säker på att mina kommentarer släpps fram.

  Den som föraktar en fri debatt om rasism på lika vilkor, är den som är den sanna rasisten. Glöm aldrig det!

 9. Jag förstår mig inte på människan, vad vill han mig? Kolla här, så här skriver han: ”Ta av foliehatten och inse att mångfald är betydligt trevligare än enfald” Varför ska jag ta emot sånt barnsligt trams?

  Haha va fan…ursäkta men jag är ju FÖR invandring och MOT rasism! Hur kan man misstolka min text så kapitalt om man inte har förutfattade meningar?
  Det jag vill ha är en övergång från demokratur till demokrati, alltså ett öppnare samhälle av det skälet att jag är 100% säker på att det är det ENDA sättet att motverka rasism.
  Jag tycker uppriktigt sagt synd om de skötsamma invandrarna som blir utsatt för rasism pga att etablissemanget hela tiden mörkar och vinklar fakta. Det får ju självklart den effekten att alla dras över en kam, och då har vi skapat rasism. Jag kan inte uttrycka mig tydligare om vi inte ska gå in på pedagogisk psykologi.

  Jag lämnar det här nu med förhoppningen att någon förmår höja sig över foliehatt nivå och skänker en tanke till människor därute som lider pga somliga inte kan föra en anständig diskussion utan att tvångsmässigt hoppa på personer som vill bidra till en lösning på ett problem som bara blir värre och värre.
  Gonatt!

 10. Eftersom ”Daniel” inte har några argument att komma med så drar jag slutsatsen att han bara var någon som med ett klumpigt krypskytte ville åsamka så mycket skada som möjligt. Jag föredrar att bemöta såna herrar med rak och förbannad ärlighet för det är det enda de förstår.

  Däremot var dina argument kloka, synd att jag inte fick chansen att bemöta dem. 🙁

 11. Conny: jag ville avsiktligt inte skriva ut hela mitt namn för jag vet att det finns en del riktigt otäcka knäppgökar som lurkar på denna blogg. Du är säkert inte en sådan, men när man bemöter ett inlägg som använder delvis samma retorik som Anders Breivik blir man ju inte direkt mer sugen att uppge hela sitt namn. Jag beundrar Fatous tålamod och mod att bemöta och svara på alla påhopp och osakliga och snurriga föreställningar här. Rasism måste besvaras och bemötas. Alltid och överallt.

 12. Ja, rasism ska absolut bemötas! Jag är absolut ingen otäck knäppgök, men ibland blir jag förbannad, och då tar jag i mer än jag borde, sorry.

  • Skönt att det verkar utagerat, tror ni egentligen har samma grundpoäng, men olika sätt att se på problemet och olika sätt att vilja lösa dem. Tror jag.

 13. Men jag är i alla fall övertygad om att regeringen och de andra partiernas behandling av Sverigedemokraterna (oavsett vad man tycker om deras politik) är den största anledningen till att rasismen sprider sig.

  • Jag tror också att det är ett av problemen, men jag tror inte det är den största. Jag tycker regeringen och de andra partierna gör fel som inte sakligt bemöter argumenten, då jag tycker de flesta argument är relativt lätta att bemöta. Samtidigt tror jag rädsla, okunskap och ”antiislamistisk propaganda” och galna föreställningar om att ”de tar över vårt land” är andra bidragande orsaker till rasismen. Tillbaka till huvudfrågan med inlägget, så tror jag inte heller det blir bättre av att en person som beskrivs i artikeln ovan, som vägrat bli betjänad av en mörkhyad person INTE blir dömd. Det blir som att det är ”okej” och jag är övertygad om att ingen av oss skulle vilja ha den behandlingen av någon annan.

   • Att personen inte blev dömd beror på att hon inte begick något fel. Man har rätt att vägra bli betjänad av någon på vilka grunder som helst. Även om det var pga rasistiska tankar – vilket vi inte vet – så undrar jag på vilka grunder man skulle kunnat döma henne?

    Om jag handlar i min konsumbutik och det plötsligt sitter en mörkhyad expedit i kassan och jag vägrar att bli betjänad av denne, på vilka grunder skulle jag kunna bli dömd för rasism? Det finns ingen lag som tvingar mig att bli betjänad av en viss person.

    f.ö. så har jag inte hört någon från Sverigedemokraterna uttala sig rasistiskt om någon människa. Vad menar du med ”vanföreställningar”?

    • Ja, i rättegångar är det förstås en tolkningsfråga och i detta fall har vi inte alla fakta och som vi alla vet så är inte AB eller andra kvällstidningar direkt de vi kan hämta konkret information av. Men eftersom jag valt att diskutera ärendet utifrån just en tidningsartikel och inte har mer information att tillgå, så tycker jag det är uppenbart att det handlade om en förolämpande handling, då en person vägrat bli betjänad av någon som är mörkhyad. Mer än så vet vi inte om fallet och därför är det svårt att diskutera det mer ingående. Jag anser att det finns lagar mot detta förhållningssätt, men att man av okänd anledning har valt att inte döma efter detta. Av den lilla information jag kan få fram så tycker jag det är fel! I en konsumbutik kan du, om du vägrar att bli betjänad av en mörk person, kan du välja en annan kassa eller gå till en annan affär. Men jag vet inte vilket skäl, förutom rasism som gör att man skulle vilja vägra bli betjänad av en person just för att den är mörkhyad.

     Med vanföreställningar menar jag att jag har debatterat en MASSA med SD:are genom åren och inte en enda har kommit med ett argument när det gäller invandring, som har varit ett skäl till att stoppa invandring, i mina referensramar. För att ta ett exempel så kommer det ofta argument från SD:are som att ”procentuellt är fler invandrare kriminella” och det argumentet håller inte för mig. Man blir inte mer kriminell eller lättare kriminell för att man kommer från Somalia/Kina/Iran etc. utan man måste väga in andra faktorer såsom till exempel klasskillnader, vilka områden man är uppväxt i, sociala skillnader o.s.v. Ett annat exempel på vanföreställningar är när man tror att muslimer inte kan önska folk ”god jul”. Jag VET att det är en direkt vanföreställning, för det är inte i närheten av hur det faktiskt ser ut i vårt samhälle och bland muslimer i Sverige. Ja, det finns så många ”vanföreställningar” som SD:are generellt verkar ha om invandrare/invandring och oss som lever nära invandrare.

     Har du inte hört SD uttala sig rasistiskt? Oj, då måste jag säga att jag blir mycket, mycket förvånad. Vi kan börja med deras valfilm. Något så främlingsfientligt och rasistisk har jag sällan skådat. När jag läser SD´s partiprogram och även deras invandrarpolitiska program så kan jag läsa både främlingsfientliga texter, rasistiska och dessutom med en massa vanföreställningar. Inte framkommer dessa mindre när man lyssnar på saker som till exempel Kent Ekeroth uttalar sig om. Med den politik som förs känner jag mig övertygad om att de i ledande ställning inom SD inte är i majoritet som anser att alla människor, oavsett ursprung, kultur eller religion har samma värde.

 14. Nu måste jag ändå ta och upplysa er om vad foliehatt betyder. Man använder den för att utomjordingar från yttre rymden inte ska kunna höra dina tankar.
  Denna foliehatt syns i filmen t.ex. ”The Signs”. Vad har foliehatt med en diskussion om rasism att göra?

  Angående översittare så finns de i hundratal på bloggar. Bara för att de berättar sina tankar så är de sällan intresserade att lyssna på dina. Härskare finns överallt mitt tips är att inte besöka och än mindre kommentera sådana. Hittar de din blogg så är det bara att blockera dessa. Debatter vinns inte av folk med dålig attityd.

  Jag läste länken som Fatou skickade jag är medveten om det.Överlag så tycker jag att rasism är för jävligt i alla former.
  Men fortfarande har jag ändå riktigt svårt att se varför SD skulle vara rasister. När och var kränker de folk för deras utseenden och religion eller för deras namn?

  Det skulle vara mycket intressant och höra vart Jimmie Åkesson med gänget sagt nedlåtande om andra. Hit tills ser jag bara väl framförda reflektioner och argument. Jag undrar var påhoppen och hatet mot individer äger rum?

  • Nu anser inte jag att man är främlingsfientlig eller rasistisk bara när man hoppar på enskilda individer, men även grupper såsom invandrare, muslimer etc. Dessa uttalanden från SD´s politiska ledning tycker jag varit slående. SD´s partiprogram tycker jag säger en hel del.

 15. Du skriver att alla människor har rätt att bemötas med respekt. Jag håller fullständigt med dig där, men då undrar jag om Jimmie Åkesson är undantagen denna respekt, eller t.o.m det parti han representerar?

  Då borde du bli helt uppriven över vad Jimmie Åkesson fått ta emot av de övriga partiledarna. Stämmer mitt påstående? Det skulle vara intressant att höra din åsikt om detta, för så respektlöst påhoppad som Jimmie Åkesson blivit hör väl inte hemma i ett samhälle där alla har rätt att bli bemötta med respekt, eller hur Fatou?

  • Självklart ska alla människor bemötas med respekt. Som jag skrev i inlägget:

   ”Låta det okränkbara människovärdet stå i fokus. Oavsett ursprung, utseende, kultur, religion, sexualitet eller politiska uppfattning.”

   Det är outstanding och människovärdet är okränkbart. När det gäller vad JÅ fått utstå, så gäller nog det även hans meningsmotståndare. Jag tycker INTE det är okej att man kör mediadrev mot någon, och det har jag tidigare försvarat en SDáre för, som jag ansåg honom bli utsatt för: http://fatou.se/2011/02/07/det-ar-kanske-inte-okej-men-vem-ar-felfri/ Jag tycker inte heller det är okej att köra odemokratiska drag mot SDáre, för att jag ogillar deras åsikter.

   Jag tycker alla politiker i olika perioder blir respektlöst påhoppade. Däremot tycker jag också att om man driver en politik så måste man kunna besvara frågor och även kritiseras för sin politik och det gäller ju också alla politiker.

   Jag har varit uppriven många gånger hur man handskats med både Jimmy Åkesson och andra politiker, även om jag föraktar deras politik och uttalade inställning till människor.

 16. När du skriver om Anders Breivik så påstår du att andra rår för att han utförde sitt vansinnesdåd. ”guilt by association”. En logisk följd av ditt resonemang blir då att – för att ta ett exempel – Nobelkommiten inte bjöd in partiledaren Jimmie Åkesson till festligheterna, som brukligt är, därför att regeringen öppet tagit avstånd från honom, inte en gång, utan så fort de fått tillfälle.
  Då går det ju inte att påstå att Nobelkommiten agerade utifrån ett eget perspektiv, eller hur Fatou?

  Exemplet är måhända illa valt, men min avsikt är att peka på konsekvenserna av ditt resonemang, och i den bemärkelsen duger det alldeles utmärkt. Tycker du att ”guilt by association” endast ska åberopas vid speciella tillfällen eller när det passar vissa syften? Det skulle vara intressant att höra dig utveckla dina tankar där.

  • Jag anser att VARJE människa har ett eget ansvar för sina handlingar. På så vis kan man inte gå in i försvar för en annan människas handlingar. PUNKT.

   Däremot så tar vi alla intryck av vår omvärld och allt som sker i vår omgivning. På så vis anser jag att även om varje människa ytterst är ansvarig för sina egna handlingar, så har vi alla människor också ett ansvar för vad vi säger och gör.

   Jag har tidigare skrivit om att jag inte tror det är en tillfällighet att de båda ”Lasermännen” härjade fritt medan främlingsfientliga partier gick in i riksdagen: http://fatou.se/2010/10/22/lasermannen-ingen-tillfallighet/

   Jag tror inte att det är en tillfällighet. Men. Det fråntar inte gärningsmännen deras ansvar!! På något sätt!!

   På samma sätt så tror jag inte det är en tillfällighet att ABB gick ut med att han var soldat i ett större sammanhang etc. när han nätverkade med flera högerextremistiska grupper i världen. Nu fråntar det inte ABB hans eget ansvar. Alls. Hans handlingar kan bara han själv ta ansvar för. Men. Jag tror inte det är en tillfällighet att han begick dessa brott i tron att han hade ”en stor uppbackning” och många i ryggen världen över. Vanföreställningar eller ej, det kommer förhoppningsvis utredningen att visa.

   Så svaret på din fråga är lite mer kortfattat: ansvaret för ABB´s brott är endast hans eget (förutsatt att det, mot förmodan, inte kommer fram att det finns medbrottslingar), men det borde inte heller vara någon hemlighet vid det här laget att många högerextrema grupper förespråkat att ta ”saken i egna händer” att ”avrätta invandrare eller mångkulturförespråkare”. Det var inte så många veckor sedan jag själv skrev om att jag blivit hotad till livet på ett sådant forum: http://fatou.se/2011/12/03/en-svensk-kan-inte-blondera-haret-och-mest-grotesk-ar-rasismen/

   Så här diskuterade man mig då: ””Picture like that from that race-traitor make my blood boil. I bet all the 4 muds in the banner with her are her kids, is incredible, most White women cry to have 1,2 White babies, but the traitor White women happily have 4-6 mulatto ****babies. Kill the traitors.””

   Jag hoppas det är svar nog!

 17. Tack för dina svar Fatou. Efter vad jag förstår så har vi samma inställning. Det som kan skilja är synen på SD men det kan nog förklaras med att Jag inte är så intresserad av politik som det kanske kan verka, jag sa ju också; jag har inte hört osv… därmot har jag åsikter om det jag ser och uppfattar som orättvisor, precis som du. Sen kanske vi också har olika sätt att närma oss lösningar beroende på uppväxtmiljö, livserfarenhet osv osv.

  För att undvika eventuella missförstånd så var mitt exempel med expediten just ett exempel för att beskriva en hypotetisk situation. Jag har aldrig tänkt tanken att behandla en person annorlunda pga hudfärg, etnicitet eller ursprung, det har aldrig föresvävat mig och jag beklagar att du blir påhoppad för ditt ursprung.

  Vi kommer säkert att ha fler meningsskiljaktigheter, och jag skriver ”hårt” när jag upplever orättvisor och har en klar uppfattning i de frågor som intresserar mig. Som jag sa så upplever jag att vi står på samma grund, den mänskliga, och med dessa värderingar i botten så finns det lösningar även om synen på vägen dit inte är den samma.

  Nu är kl över 4 på morgonen och jag har nyss avslutat ett inlägg om mänskligheten som helhet. Så där ja, nu fick jag med lite reklam också! ;D

 18. Pingback: Felsök | Brittas.se

 19. Jag förstod ditt exempel med expediten. Jag tycker som sagt att det är roligt, intressant och givande att ha debatter även om man har olika åsikter. Jag tror, liksom dig att vi inte står så långt ifrån varandra åsiktsmässigt, men att vi med olika erfarenheter och personligheter tänker olika på många sätt ändå. Det behöver inte vara bättre eller sämre för att det är olika. 🙂

  Jag tror jag har samma ursprung som dig, så det är nog inte det folk kritiserar, utan kanske mina barns, eller rentav mina åsikter i många frågor. Det är nog lättare för vissa (syftar här till den länk jag länkade till tidigare, från ett tidigare inlägg) att kritisera mig om man kan se mig som ”invandrare”, men det är ingen del av sanningen. Jag har helt och hållet svenskt ursprung och inget annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] slog det mig plötsligt, utifrån att min dotter just nu skriver om rasism och invandrare att detta med felsökning utifrån sitt eget mående också gäller när man har […]