Extrem ignorans eller ovilja att förstå

Apropå debatten om Liten skär och alla små brokiga, de senaste dagarna som jag skrev om både här och på Thegambia.nu så kom jag att tänka på en sak sent igår kväll:

En av de saker som förvånar mig efter den här debatten är att man dels inte verkar ha förstått kritiken. ALLS. Eller så vill man helt enkelt inte förstå. Ingen hävdar att filmmakarna är rasister, utan att man hjälper till att sprida rasistiska nidbilder som för länge sedan är begraven.

Så här skriver man på P3 idag: ”Även Stellan Skarsgård, som är berättarrösten i filmen slår ifrån sig kritiken. Han säger att Stina Wirsén är antirasist och att kritikerna borde ge sig på riktiga rasister istället.”

VEM har sagt VAR att Stina, Stellan, Folkets Bio eller någon annan som haft med filmen att göra är rasister? Just det: INGEN. Varför kikar man inte på figuren ”Lilla Hjärtat” i stället och på de bilder som finns att finna på nätet med Golliwog och säg sedan att ”Lilla Hjärtat” INTE påminner om en Golliwog. Nej, just det! Det går inte för det är en liten kopia av tidigare skapade Golliwog´s.

Varför säger man inte som det är i stället: ”Fan! Vi gjorde en jävla tabbe! Vi älskar den här filmen och figurerna och sagan vi skapat, men det var banne mig inte meningen att vi skulle efterlikna en nästan glömd rasistisk nidbild till docka! Sorry! Hur går vi vidare nu, för vi vill inte vara med och sprida en rasistisk bild som hör till vårt förflutna!!” Nej i stället tittar man i taket, visslar lite nonchalant och säger: ”VI ÄR INGA RASISTER! Vi tycker om även de som är (lite lagom) bruna!” Vuxna människor! VILL ni inte fatta, eller gör ni er bara dumma, eller är ni verkligen så extremt ignoranta för andras verklighet som ni verkar? Jag undrar verkligen!!

Debatten verkar fortsätta och jag tycker att den, till skillnad från många andra internetdebatter håller en väldigt hög nivå. Från ett håll. Tyvärr måste jag säga att det inte gäller filmskaparna…!

Bilden: Skärmdump från filmen

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Extrem ignorans eller ovilja att förstå

  • Så här skriver Ludmilla i ett meddelande på FB till någon som frågar efter bloggen: ”Vad trevligt att den saknas 😉 Den håller på att flyttas till en ny server pga av den höga belastningen! :-)”

 1. Håller med dig.

  Och det som störde mig i det där var att skaparna av filmen svarade på kritiken med en kommentar som började : angående kritiken mot att lilla hjärtat är svart…

  Snacka om att förvrida, spela dum och att låtsas att hon inte förstår kritiken!

  Jag hade btw 3små ”golliwogdockor” i plast hemma hos mormor när jag var liten, en mamma och 2 barn. De var från 60 talet. Jag förstod inte varför min mama ogillade dem, jag tyckte mycket om dem.

  Barn har ju såklart ingen koll på historien bakom såna stereotyper.

  Då är det väl sjysstare att upplysa dem om den dystra bakgrundshistorien som min mamma gjorde, än att försöka piffa upp ryktet för en rasstereotyp/ dum gammal karikatyr.

  Fram för fler svarta o bruna cartoon heroes! Som det är nu så reagerar barn på att det nästan inte är några bruna med i serier, och är det nån så är det nästan alltid bara 1.

  • Jag reagerade på ungefär samma saker som dig! Man svarade på något som aldrig blivit ifrågasatt och undvek den egentliga frågan. De svarade också med att typ ”barn märker inget konstigt”, eller ”vi ÄLSKAR lilla hjärtat lika mycket som de andra figurerna”. Det finns INGEN som ifrågasatt dessa två saker. Det handlar ju i stället om vilka stereotyper man vill presentera för barn och att väcka liv i rasistiska stereotyper som vi sedan länge trott varit begravna, kom det inget svar på. Snacka om att ducka för den egentliga frågan och antingen vara som sagt väldigt ignorant eller låtsas att man inte fattar!!

 2. mmm… känns verkligen som ett billigt retoriskt knep. Att försöka förvränga eller medvetet ”missförstå” kritikens kärna.

  För att citera dig, varför inte bara:

  ”Varför säger man inte som det är i stället: ”Fan! Vi gjorde en jävla tabbe!

  Vi älskar den här filmen och figurerna och sagan vi skapat, men det var banne mig inte meningen att vi skulle efterlikna en nästan glömd rasistisk nidbild till docka!

  Sorry!

  Hur går vi vidare nu, för vi vill inte vara med och sprida en rasistisk bild som hör till vårt förflutna!!”

  – DET HADE VARIT SÅ MYCKET ÄRLIGARE.
  Alla kan ju göra misstag, och att stå för dem och förklara att det inte var en ond tanke bakom borde inte sitta så långt inne.
  Inte hos respekterade och välkända barnboksillustratörer och filmskapare.

 3. Så rätt, Fatou! Varenda ord. Till filmmakarna: Erkänn att ni klantat er! Gjort bort er. Struntat totalt i att göra research!

 4. Pingback: Seger för våra barn | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Extrem ignorans eller ovilja att förstå […]