Näthat och Nätkärlek Del 4

En av alla som blir utsatta för väldigt mycket hat på nätet, är bloggaren, föreläsaren, författaren och entreprenören Cecilia Kärvegård. Här är hennes berättelse:

Sedan den 14 december har jag blivit trakasserad av en för mig helt främmande man på Facebook. Dagligen får jag höra saker om mitt kön och han ger sig på mina vänner med en fruktansvärt grov vokabulär. Jag kan få upp till 70 kommentarer/dag som är mer eller mindre kränkande och hotfulla. Den här mannen började sin frammarsch i september då han utförde den sk bajsattacken mot Nina Jansdotter sedan fortsatte han efter det och den 14 december satte han igång mot mig. Han har hur många falska profiler som helst så när jag blockar en profil tar det bara någon minut så kommer han och kommenterar med nästa profil. Han har även skapat falska profiler av mig och mina vänner och några mer kända personer. Hittills har jag anmält 6 av hans falska profiler där han utgav sig för att vara jag.

Han har skapat falska profiler av rikskända människor och sedan gått in på min wall och i deras namn sågat min nyutgivna bok. Många har tagit bort mig som vän på FB för dom vågar inte riskera att bli utsatta för honom. Många av mina vänner har slutat kommentera hos mig för dom är rädda för att han ska ge sig på dom.

Han skapar nidbilder på mig och mina vänner och har även gjort bilder av min 24-åriga dotter och min man. Han har sagt att han ska göra bilder på alla i min släkt och att han ska se till så att jag blir av med alla vänner på Facebook. Han kräver att jag ska stänga ner min profil på FB. Självklart har jag funderat över varför han gör det här mot mig. Jag har inte uttryckt några som helst feministiska, rasistiska, politiska eller andra kontroversiella frågor som kan reta upp vissa grupper. Några punkter har jag dock kommit fram till som kan vara troliga orsaker till hans trakasserier mot mig:

* Jag är kvinna

* Jag har över 4 000 vänner på FB

* Jag är en offentlig person som syns i media

* Jag har en positiv syn på livet

* Jag har precis släppt en bok

När jag läser listan så känns det ännu mer obegripligt att en för mig helt främmande person skulle kunna bli så förbannad på mig. Jag har haft kontakt med honom via PM för att försöka få reda på vad han vill och varför han gör det här men jag får bara konstigt dravel som svar. Bland annat pratar han om Lucifers principles som han tycker att jag ska läsa för han vill förändra mitt sätt att tänka. Så min kontakt med honom gav mig bara ännu fler frågor men inga svar.

Ett annat råd jag ofta får är att bara strunta i honom och det han skriver. Ja, det skulle jag gärna göra men han ställer till så mycket skada för mig så jag måste ha koll hela tiden för att så snabbt som möjligt städa upp efter honom. Han har t ex skapat falska profiler av rikskändisar och sedan gått in på min Facebook och sågat min bok som dom här kändisarna och folk som läser det tror ju att det är dom här kändisarna som kommenterat negativt om min bok. Jag kan inte strunta i sådana saker. Jag kan heller inte strunta i kommentarer där han kränker mina vänner väldigt grovt med sexistiska, pornografiska och hotfulla kommentarer. Jag ser det som min skyldighet att radera sådant från min wall. Jag vill att mina vänner ska kunna kommentera utan att vara rädda för påhopp från Alex. Och när han skapar falska profiler som ser ut som jag och går in hos mig och skriver så kan det få förödande konsekvenser för mig och för mitt jobb.

Jag har  fått ta emot väldigt mycket kritik för  att jag pratar om det här och till och med blivit kallad idiot. Många har talat om för mig att jag ska vara tyst  och att jag får skylla mig själv för att jag blir trakasserad för jag har enligt de värsta kritikerna gjort 2 stora misstag:

1. Jag har valt att ha en öppen profil på Facebook så då får jag räkna med att bli trakasserad.

2. Jag har valt att lyfta frågan för att belysa att problemet existerar och i och med det har jag alltså gett gärningsmannen uppmärksamhet som gör att han vill fortsätta trakassera mig.

Ja, det var dom 2 stora misstagen jag enligt kritiker gjort. Att säga att jag får skylla mig själv som har en öppen profil är som att säga till en våldtagen att du får skylla dig själv som var så lättklädd. Det är svårt att lyfta frågan utan att Alex får uppmärksamhet. Mitt syfte har dock inte varit att ge honom uppmärksamhet utan att visa att det utan problem går att bryta mot Facebooks regler och mot svensk lagstiftning utan konsekvenser. Jag kan inte se att jag har något val. Jag vägrar att sitta tyst och bara ta emot hot och trakasserier. För mig är det detsamma som att säga att det är helt okej att bete sig på det sättet mot andra människor.

Jag och flera med mig har valt att lyfta frågan framför allt på Facebook för vi ser det här som ett växande problem. Det handlar alltså inte specifikt om Alex/Bajsmannen utan om hans beteende och att det på något sätt sanktioneras eftersom det inte finns någon beredskap i samhället för att hantera det här. Många talar om för oss att vi ska tiga så slutar han. Det kanske han gör men han kommer säkert fortsätta hos någon annan. Jag har aldrig varit med om att man kunnat tiga ihjäl ett problem och tror inte på det i det här fallet heller. Vi måste väcka debatt i frågan för det här beteendet är INTE okej.

Vi måste sätta ner foten och säga stopp! Så fort vi ser den här typen av kränkande beteende så måste vi lämna en kommentar och tala om att det är inte okej att behandla andra människor på det här viset. Jag räknar inte med att det här ska få just Alex/Bajsmannen att sluta men det kanske kan förhindra att en annan person sätter igång och trakasserar på nätet. Att lyfta frågan kan kanske leda till att samhället blir bättre rustat att ta hand om den här typen av problem. Jag har inte svaren på hur man ska hantera det men jag vet att något måste göras innan det eskalerar drastiskt.

 

Nedan ser du en del av de  kommentarer och bilder han gjort, de kommentarer som har ett kryss är falska profiler som han gjort av mig och mina vänner, övriga är bara falska.

image001image002image003image004image005image006image007image008image009image010image012image014image015image016image017image018

Diverse nidbilder har också gjorts på Cecilia och den nedersta föreställer Cecilias egen begravning, med sorgbandet vid hennes bild och kvinnan i mitten är en vän till Cecilia. image019image020image013image011

Jag är chockad över de grova kränkningar som Cecilia och andra har blivit utsatta för av denna person. Jag är också förvånad över dels att h*n inte ger upp och dels att h*n får hållas. På något sätt borde ju Facebook kunna gå in och blockera hela personens ip-nummer. Det här är långt ifrån det som borde kunna vara acceptabelt.

Jag vill dock förtydliga en sak som Cecilia skrivit ovan. Hon skriver: ”Jag har inte uttryckt några som helst feministiska, rasistiska, politiska eller andra kontroversiella frågor som kan reta upp vissa grupper.” Jag anser att även om Cecilia skrivit på ett kontroversiellt sätt, så anser jag att hon skulle haft rätt till det, utan att bli trakasserad på det vis hon blivit!

Jag är också ganska upprörd över det som kritikerna varit kritiska emot, alltså att man menar att Cecilia skulle tystna eller göra sin Facebook stängd, mot sin vilja. I tillägg så har Cecilia förstås ett behov av att vara öppen med det yrke hon har, men även om det inte vore så, så skall man inte behöva stänga sin facebook, på grund av någon annans krav på det.

Mer om trakasserierna mot Cecilia kan du läsa HÄR!

Näthat och Nätkärlek Del 1

Näthat och Nätkärlek Del 2

Näthat och Nätkärlek Del 3

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Näthat och Nätkärlek Del 4

    • Ja, det går inte att säga så mycket annat. Det är verkligen fruktansvärt. I min sista del (Del 6) kommer jag ge förslag på hur vi kan hjälpa Cecilia och andra som råkar ut för detta näthat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.