Kvinnor behövs inom IT

jämställdhetAtt kvinnor kan, får vi ofta höra, men inom vissa områden så är det svårt att få kvinnor intresserade och för de som är intresserade kan det vara svårt att få jobb inom det området, då man har en bild av att det ”ska vara” en man. Ett av dessa områden är IT-sektorn. Om det beror på att kvinnor inte förväntas vara intresserade av IT-sektorn och därför inte heller uppmuntras till detta från barnsben och alltså handlar om könsroller och stereotyper eller om det handlar om att de flesta kvinnor helt enkelt saknar ett genuint intresse för detta, är förstås omöjligt att veta säkert, men personligen är jag övertygad om att det handlar om fördomar och att vi alla är duktiga på att sätta in våra barn i olika roller så de kan leva upp till våra förväntningar.

Däremot är jag övertygad om att kvinnor behövs inom IT, men att det är svårt för dem att ta sig fram. Jag tror att alla yrkesgrupper mår bäst av så jämn könsfördelning som det är möjligt och inte bara det, jag tror att det är bra att blanda yrkesgrupper med alla åldrar, kön, kulturellt ursprung, religion etc. för att få en så bred och stor utveckling som möjligt.

Jag är övertygad om att den bästa och bredaste utvecklingen kommer när fler kvinnor blir IT-chefer och programmerare. Jag tror också att det då kommer att öppnas nya insikter i vad som behövs i branschen. Datatjejer och datakvinnor behövs, det gäller bara att öppna dörrarna för nya möjligheter.

Har du några tankar eller ideér om hur vi ska öppna intresset för kvinnor i mansdominerade yrken och för män i kvinnodominerade yrken? Hur kan just IT-branschen locka tjejer och kvinnor?

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Kvinnor behövs inom IT

  1. Min mamma har pluggat som it tekniker. Hon har letat efter jobb innom IT. Hon har invandrar bakrund (rysskt) och hittar inte någon jobb i fem år…. så när jag såg det här inlögget blev jag chockad…

    • Ja, det är verkligen jätteviktigt att lyfta fram. Varför är det så många kvinnor som har svårt att få dessa jobb, när det är så få kvinnor som jobbar i branschen? Det borde verkligen bli en tankeställare! Hoppas din mamma får jobb snart i alla fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.