Ska rasistiska organisationer förbjudas?

facebooksidaJag har alltid varit för en fri och öppen debatt. Jag tycker det är viktigt att rasism bemöts med fakta och argumentation. För de flesta av oss är det så självklart att man inte är en sämre människa för att man har ursprung från ett annat land eller på grund av vilken tro/sexualitet/hudfärg etc. man har.

För de flesta av oss är det självklart att alla ska behandlas med samma värde som människor. För de flesta av oss är det också viktigt att människan har rätt att röra på sig i världen, att ha friheten att flytta till ett annat land, eller om behov finns, möjlighet att få slå sig till ro i ett nytt land om man drivs iväg till flykt för att man lever i ett land där man av något skäl inte kan känna sig trygg.

Oavsett vilket land man väljer att bo i så är det viktigt att komma ihåg att man har både rättigheter och skyldigheter. Det är ganska självklart även det, för de allra flesta och om man inte håller sig till dessa skyldigheter och bryter mot lagar, så får man också ta konsekvenserna för detta. Det är också det självklart för de flesta av oss, oavsett vilket land man lever i eller om det är ens ”eget” land eller ej.

De basala behoven i våra liv brukar vara ganska genomgående samma för alla människor, oavsett bakgrund:

Mat, kärlek, en fast bostad, egen försörjning, att bli lyssnad på, att samspela socialt med andra människor i vårt samhälle, att bli accepterad för den vi är, önskan om att våra barn och andra närstående ska ha det bra i sina liv och hjälpa till där vi har förmågan och möjligheten för att förbättra deras liv, att finna upplevelser som gör att vi mår bra och att försöka skapa en bättre morgondag än gårdagen. Det är väl i princip det som alla människor eftersträvar. Jag tror det gäller för alla. Där är de flesta människor och vår strävan ganska lika.

Om jag är missnöjd eller har svårigheter i mitt liv i det samhälle jag lever och ser att chansen öppnas för ett bättre liv på en annan plats i en annan del av världen, så kommer jag troligen att ta den. Om mitt liv där blir mycket bättre än det jag ser att mina familjemedlemmar har där de befinner sig, så kommer jag troligen att försöka övertala dem att flytta till min nya plats och om jag har möjlighet att hjälpa till så kommer jag troligen att underlätta och hjälpa dem vid en sådan flytt. Angående anhöriginvandring, tänker jag då.

Det innebär inte att det inte finns personer och omgivning i mitt tidigare hem som jag inte kommer att sakna. Jag kommer alltid att drömma mig tillbaka till vissa händelser i mitt förflutna, jag skulle sakna en massa saker som troligen inte skulle finnas på i mitt nya hemland.

Jag kanske inte skulle göra allting rätt i mitt nya land. Kanske skulle jag hälsa på ”fel sätt” för att det sätt jag lärt mig inte är samma sätt som man använder i mitt nya land. Kanske skulle jag laga mat som verkade ”konstigt” för många i mitt nya land.

Jag vet att jag bara som turist i olika länder runt om i världen, har gjort många ”fel” som har orsakat många goda skratt när man till slut har blivit upplyst om de fel man har begått. Varje land har en massa oskrivna lagar som det är omöjligt att känna till om man är ny i ett land och inte blir upplyst om det. Ibland blir vi också upplysta, men tycker att ”vårt sätt är bättre” och väljer därför att inte ändra vårt sätt att vara.

Fri och öppen debatt har många fördelar, problemet är att jag inte är lika säker längre på om det har den funktion jag skulle önska. Jag läser att Peter Nobel föreslår att rasistiska organisationer förbjuds.

Jag tycker inte att rasismen tycks ha minskat under den tid som gått med den öppna debatten så jag börjar tvivla på min egen övertygelse. Inte bara för att debatten inte tycks hjälpa, men framför allt för att den kränker och utesluter så många människor i vårt samhälle. Nämligen alla med invandrarbakgrund som bor och lever i vårt land. Det finns helt klart en poäng i det Peter Nobel beskriver och att det även skulle strida mot FN-konventionen och det tycker jag vi ska ta en allvarlig funderare på.

Jag vet med all säkerhet att många som ingår i rasistiska partier och grupperingar nu kommer att skrika ”censur” eller ”diskriminering”, men faktum är att yttrandefriheten inte är och aldrig varit helt fri i något land alls. Läs: Inskränkningar i yttrandefrihet HÄR!

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Ska rasistiska organisationer förbjudas?

  1. Usch, jag tycker sånt här är lite läskigt, det finns så mkt rasism på olika sätt, man blir rädd för framtiden, hur ser Sverige ut om 20-30 år? 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.